Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weinig steun voor lijsttrekkers bij Europese verkiezingen

Weinig steun voor lijsttrekkers bij Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De twintig lijsttrekkers hebben vorige week opvallend weinig stemmen gekregen bij de Europese verkiezingen. Kandidaten die lager op de lijsten stonden, kregen naar verhouding veel stemmen. Dat heeft de Verkiezingsdienst van het ANP berekend aan de hand van de officiële uitslagen van vijftien van de twintig kieskringen. De Kiesraad stelt de uitslag volgende week definitief vast.

Lijsttrekkers zijn doorgaans juist de grote stemmentrekkers. Zo was Geert Wilders koploper bij de Tweede Kamerverkiezingen in november met 91 procent van de PVV-stemmen. Vijf andere lijsttrekkers kregen 80 tot 90 procent van de stemmen van hun partij. Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA kreeg toen als enige minder dan de helft van de stemmen van zijn partij. De uitzondering van toen is de norm van nu.

GroenLinks-PvdA werd vorige week de grootste bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Lijsttrekker Bas Eickhout kreeg ongeveer 53 procent van de stemmen die op zijn combinatie zijn uitgebracht. Marit Maij ontving zo'n 14 procent van de stemmen. Zij was op de derde plek de eerste vrouw op de kandidatenlijst. Ook andere vrouwen bij GroenLinks-PvdA ontvingen veel stemmen, zoals Kim van Sparrentak, Tineke Strik, Lara Wolters en Catarina Cordeiro Vieira.

Wilders

De PVV werd de tweede partij. Lijsttrekker Sebastiaan Stöteler ontving zo'n 52 procent van de stemmen op die partij. Veel voorkeursstemmen gingen naar lijstduwer Geert Wilders. Hij ontving ongeveer 32 procent van de PVV-stemmen.

Ook de lijsttrekkers van VVD (Malik Azmani), D66 (Gerben-Jan Gerbrandy), Volt (Reinier van Lanschot) en SP (Gerrie Elfrink) moeten het doen met ongeveer de helft van de stemmen van hun partij. De populairste lijstaanvoerder in eigen kring is Bert-Jan Ruissen van de SGP, die 85 procent van de stemmen van zijn lijst ontving. Wybren van Haga was met 84 procent de grote stemmentrekker bij Belang van Nederland en Anja Haga met bijna 78 procent bij de ChristenUnie.

Dorien Rookmaker, lijsttrekker bij de nieuwe partij Meer Directe Democratie, is in eigen kring het minst populair. Zij werd overvleugeld door nummer twee Hester Bais. Die kreeg 54 procent van de stemmen, Rookmaker 35 procent.

Meer uit Binnenland

Opnieuw serval weggelopen in Helmondse wijk Houtdonk

HELMOND (ANP) - In de Helmondse wijk Houtdonk is in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw een serval weggelopen. De politie waarschuwde inwoners van de Brabantse plaats via Burgernet om hun honden en katten binnen of aangelijnd te houden. In november ontsnapte in dezelfde wijk ook al een serval. Die keerde na enkele dagen uit zichzelf terug. "Het lijkt erop dat het hetzelfde dier is", zegt een woordvoerder van de politie.

3 minuten geleden
Schiphol ziet veel passagiers vroeger komen na computerstoring

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol ziet zaterdagochtend veel passagiers vroeger naar de luchthaven komen, na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag. Dat is volgens Schiphol begrijpelijk, maar niet noodzakelijk en kan tot extra drukte leiden wanneer die reizigers samenkomen met passagiers die op het geadviseerde tijdstip arriveren.

33 minuten geleden
Man (24) aangehouden voor brandstichting op camping Zwarte Cross

LICHTENVOORDE (ANP) - De politie heeft een 24-jarige man aangehouden op verdenking van brandstichting op de camping van festival Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Daar brandden vrijdagavond drie caravans uit. "Door adequaat handelen van campingbezoekers, medewerkers van het festival en hulpdiensten werd erger voorkomen", aldus de politie zaterdag.

35 minuten geleden
Warmste periode van het jaar is dit jaar licht wisselvallig

HOUTEN (ANP) - De periode van 20 juli tot en met 21 augustus, ook wel bekend als de hondsdagen, verloopt dit jaar anders dan gebruikelijk en is licht wisselvallig. Wat normaal gesproken de warmste periode van het jaar is, brengt volgens Weeronline nu waarden tussen 21 graden in het noordwesten en maximaal 25 graden in het zuidoosten van het land.

1 uur geleden
Hoofdredacteur NOS Sport: verandering is lastig en duurt lang

HILVERSUM (ANP) - De nieuwe hoofdredacteur van NOS Sport dacht de cultuuromslag op de werkvloer "in een paar maanden geregeld te kunnen hebben". Een jaar na zijn aanstelling noemt Gert-Jaap Hoekman dat in gesprek met het AD "naïef". Nu hoopt Hoekman zijn doel in januari volgend jaar bereikt te hebben.

1 uur geleden
Een derde van Nederlanders wil wolf niet in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Een op de drie Nederlanders vindt dat de wolf niet in Nederland thuishoort. Vooral inwoners van Drenthe en Flevoland zijn tegen de aanwezigheid van de wolf. Dit concluderen Kieskompas en het ANP op basis van een enquête die bijna 15.000 Nederlanders hebben ingevuld.

3 uur geleden
Hinder door anderhalve maand werk aan A10 bij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Van zaterdag 20 juli tot maandag 9 september voert Rijkswaterstaat groot onderhoud uit op de A10 Noord bij Amsterdam. Dat levert hinder op voor de weggebruikers, want de extra reistijd kan op drukke momenten oplopen van een half uur tot een uur.

4 uur geleden