Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weinig steun in Kamer voor initiatiefwet PVV over statushouders

Weinig steun in Kamer voor initiatiefwet PVV over statushouders

DEN HAAG (ANP) - Er lijkt in de Tweede Kamer nog weinig steun voor het initiatiefwetsvoorstel van PVV-Kamerlid Alexander Kops. Hij wil met zijn voorstel realiseren dat het voor gemeenten onmogelijk wordt statushouders voorrang te geven op huisvesting, enkel vanwege het feit dat zij statushouder zijn. Iedere woningzoekende zou daardoor gelijke kansen krijgen.

Dinsdagavond vond het eerste inhoudelijke debat over het voorstel plaats in de Tweede Kamer. Van de aanwezige partijen spraken de PVV, Forum voor Democratie, Wybren van Haga, JA21 en de BoerBurgerBeweging (BBB) hun steun uit. Zo gaf Caroline van der Plas (BBB) aan dat de voorrang van statushouders op sociale huurwoningen niet langer uit te leggen is aan de bevolking. Daarmee komt volgens haar het "draagvlak voor de opvang van vluchtelingen in gevaar".

Volgens tegenstanders draagt het wetsvoorstel geen concrete oplossing aan voor de nu stokkende doorstroom van statushouders. Zo betoogt Kamerlid Jaco Geurts (CDA) dat de taakstelling voor gemeenten, om halfjaarlijks een bepaald aantal statushouders te huisvesten, blijft bestaan. Anne-Marijke Podt (D66) heeft het over "lelijke politiek dat statushouders als zondebok worden aangewezen". Volgens haar ligt het probleem bij het woningtekort, niet bij "mensen die gevlucht zijn voor oorlog en geweld".

Ook VVD-Kamerlid Peter de Groot ziet haken en ogen. Wel staat hij achter het idee dat gemeenten niet gedwongen moeten worden statushouders met voorrang te huisvesten. De Groot pleit voor tijdelijke woningen voor statushouders, zodat de doorstroom vanuit asielzoekerscentra op gang komt. Een verbod op voorrang van statushouders kan ook de doorstroom van deze groep naar tijdelijke woningen in de weg staan. Dat is de reden waarom de VVD’er nog niet volledig is overtuigd.

De behandeling van het wetsvoorstel vindt plaats in een tijd dat er veel discussie is over de huisvesting van statushouders. Vorige week kondigden minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) en staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) aan dat provincies gaan controleren of gemeenten voldoende statushouders huisvesten. Dat gebeurt aan de hand van een halfjaarlijks taakstelling. Veel van de statushouders zitten desondanks nog altijd in overvolle asielzoekerscentra.

Meer uit Politiek

Justitieminister Yeşilgöz: dit is een heel zwarte dag

BRUSSEL (ANP) - Rotterdam beleeft een "hele zwarte dag", zegt demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz. Ze leeft mee met de mensen in Rotterdam, waar door een schietpartij meerdere doden en gewonden zijn gevallen. Ze vestigt de aandacht ook op de hulpdiensten "die daar nu heel hard werken om de rust hier ook terug te brengen".

5 uur geleden
Kuipers leeft mee met slachtoffers schietpartij Erasmus MC

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers spreekt van "zorgelijke berichten" over schietincidenten vlakbij en in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Daarbij zijn meerdere gewonden gevallen, zo is tot nu toe bekend. De demissionair bewindsman volgt "alle ontwikkelingen voor- en achter de schermen op de voet en leeft mee met slachtoffers en betrokkenen", laat hij desgevraagd weten.

6 uur geleden
Justitieminister Yeşilgöz: gedachten bij de mensen in Rotterdam

BRUSSEL (ANP) - Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz leeft mee met de mensen in Rotterdam, waar bij een schietpartij meerdere gewonden zijn gevallen. Ze vestigt de aandacht ook op de hulpdiensten "die daar nu heel hard werken om de rust hier ook terug te brengen".

6 uur geleden
Gelderse Staten hopen dat Lenferink rust en stabiliteit brengt

ARNHEM (ANP) - De Provinciale Staten van Gelderland hopen dat Henri Lenferink als waarnemend commissaris van de Koning de rust terugbrengt op het provinciehuis in Arnhem. Lenferink neemt de komende maanden de taken over van John Berends, die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en vorige week besloot zijn functie tijdelijk neer te leggen om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek.

1 dag geleden
D66 kiest Gerbrandy als lijsttrekker voor Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Leden van D66 hebben voormalig Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy gekozen als lijsttrekker bij de Europese verkiezingen van volgend jaar juni. Hij versloeg onder anderen Tweede Kamerlid Salima Belhaj en Samira Rafaela die al voor de partij in het Europees Parlement zit.

1 dag geleden
Steun spreidingswet asielzoekers na twee dagen nog steeds onzeker

DEN HAAG (ANP) - Na twee dagen debat over de spreidingswet voor asielzoekers is het nog niet zeker of de wet door de Tweede Kamer wordt aangenomen. Dat komt onder meer omdat BBB haar steun heeft ingetrokken voor een belangrijk amendement dat de wet eenvoudiger en beter werkbaar moet maken.

1 dag geleden
De Jonge: huurder is ondanks verhoging 'onder de streep beter af'

DEN HAAG (ANP) - Huurders kunnen weliswaar een forse stijging van hun maandelijkse huur verwachten, maar alsnog zijn zij beter af dan eerder, zegt demissionair woonminister Hugo de Jonge. Dinsdag meldde zijn ministerie dat de huurprijzen bij een wooncorporatie tot wel 5,8 procent kunnen stijgen. Maar andere maatregelen die het kabinet neemt, compenseren die stijging weer, aldus De Jonge. Bovendien komen corporaties in de problemen als de huren worden bevroren, rekent de minister voor.

1 dag geleden