Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weinig spektakel op Wall Street, Tesla wel flink omhoog

Weinig spektakel op Wall Street, Tesla wel flink omhoog

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse koersborden lieten maandag geen grote uitslagen zien. Beleggers deden het voorzichtig aan in aanloop naar een belangrijk inflatiecijfer later deze week. Dit cijfer is van invloed op het rentebeleid van de Federal Reserve. Tesla maakte op de eerste handelsdag van de week wel een opvallende koerssprong van bijna 5 procent.

Topman Elon Musk kondigde aan dat de elektrische autofabrikant in augustus zijn robotaxi onthult. Vrijdag verloor Tesla nog 3,6 procent. Dat gebeurde nadat persbureau Reuters meldde dat Tesla niet langer werkt aan de ontwikkeling van een betaalbaardere stekkerauto. Musk sprak dat echter tegen.

De Dow-Jonesindex eindigde een fractie lager op 38.892,80 punten. De hoofdindex verloor vorige week ruim 2 procent. Dat was het grootste weekverlies sinds maart vorig jaar. De breder samengestelde S&P 500-index sloot praktisch onveranderd op 5202,39 punten en techgraadmeter Nasdaq eindigde nipt in de plus op 16.253,95 punten.

Twijfel

Bij beleggers nam vorige week de twijfel toe over het aantal keer dat de Federal Reserve de rente dit jaar zal verlagen. Zo wees de sterke banengroei in de VS erop dat de economie nog altijd goed draait. Dat is goed nieuws voor het bedrijfsleven, maar geeft de Fed ook ruimte om nog even te wachten met het verlagen van de rente. Daarom zal woensdag ook nauwlettend worden gekeken naar cijfers over de Amerikaanse inflatie in maart.

Aan het einde van de week komen de grote banken JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo met cijfers over de eerste drie maanden naar buiten. Daarmee wordt het cijferseizoen op Wall Street geopend.

Boeing

Boeing verloor 0,9 procent. De Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA heeft weer een onderzoek ingesteld na een incident tijdens een vlucht met een toestel van de vliegtuigfabrikant. Zondag keerde een Boeing 737-800 van luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines terug naar het vliegveld van Denver, omdat de kap van een motor tijdens het opstijgen van het vliegtuig was gevallen en daarbij een vleugelklep had geraakt.

De olieprijzen gingen omlaag na berichten dat er vooruitgang zou zijn geboekt in de besprekingen over een wapenstilstand tussen Israël en Hamas in Gaza. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 86,71 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 90,67 dollar per vat.

Eerder op dag waren de olieprijzen nog een stuk lager. Hierdoor verloor olieconcern ExxonMobil 0,9 procent. Het aandeel is sinds de start van het jaar nog altijd een vijfde meer waard door de olieprijzen die al maanden stijgen.

Meer uit Financieel

Meeste exporteurs merken nog weinig van fysieke controles in VK

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse brancheorganisaties van exporteurs merken vooralsnog weinig van de fysieke inspecties die sinds dinsdag bij binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk worden uitgevoerd. Een dag eerder hadden enkele brancheverenigingen hun zorgen geuit over bijvoorbeeld extra kosten en vertraagde leveringen door de controles op bloemen, planten, vlees, vis en zuivel. Zo'n twintig vrachtwagens van plantenexporteur Joh. van der Haas uit Kwintsheul in Zuid-Holland hebben echter wel last van de nieuwe regels.

3 uur geleden
Air France-KLM omlaag op negatief Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM was dinsdag een van de grootste dalers op het Damrak na de publicatie van tegenvallende resultaten. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie leed in het afgelopen kwartaal een verlies van bijna een half miljard euro. Dat is het grootste verlies sinds de coronacrisis.

3 uur geleden
Carlsberg verwacht nog jaren juridisch getouwtrek om Rusland

KOPENHAGEN (ANP) - Het juridische getouwtrek over de in beslag genomen Russische activiteiten van de Deense bierbrouwer Carlsberg duurt waarschijnlijk nog jaren, zegt Jacob Aarup-Andersen, topman van het bedrijf.

4 uur geleden
Nederlandse chipmaker NXP stijgt op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - NXP Semiconductors behoorde dinsdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. De in Eindhoven gevestigde chipproducent boekte afgelopen kwartaal meer winst dan beleggers en analisten hadden verwacht. De omzet lag in lijn met de verwachtingen. Topman Kurt Sievers stelde "voorzichtig optimistisch" te zijn voor de rest van dit jaar, ondanks de moeilijkheden in de sector door de zwakke economische groei wereldwijd. Het aandeel werd 3,3 procent hoger gezet.

5 uur geleden
Schiphol loopt achter met plaatsen beloofde tilhulpen

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol is op meer dan een derde van de werkplekken in de bagagehallen nog geen tilhulp aanwezig, hoewel de luchthaven dat wel van plan was. Tilhulpen moeten bagagemedewerkers fysiek ontlasten, maar Schiphol loopt naar eigen zeggen tegen technische en operationele uitdagingen aan waardoor het aantal achterblijft.

5 uur geleden
Vliegmaatschappijen moeten binnen maand stoppen met 'groenwassen'

BRUSSEL (ANP) - Twintig Europese luchtvaartmaatschappijen doen zich groener voor dan ze zijn en misleiden klanten. Ze moeten daarmee stoppen en hun duurzaamheidsclaims binnen dertig dagen aanpassen, zeggen de Autoriteit Consument & Markt en haar collega-toezichthouders. Als ze niet gehoorzamen, kunnen ze een boete krijgen.

6 uur geleden
Schoenenwinkelketen Sacha sluit winkels en richt zich op online

DEN BOSCH (ANP) - Schoenenwinkelketen Sacha sluit de meeste winkels en gaat zich voornamelijk richten op de onlineverkoop. De keten heeft last van "aanzienlijke kostenstijgingen die het traditionele verdienmodel voor retail in het algemeen uitdagen", meldt een woordvoerster van moederbedrijf Termeer Groep na berichtgeving door Hart van Nederland.

7 uur geleden