Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weinig patiënten schaffen medicinale cannabis legaal aan

Weinig patiënten schaffen medicinale cannabis legaal aan

DEN HAAG (ANP) - Een vrij beperkt aantal patiënten haalt medicinale cannabis op legale wijze in huis; via de apotheek op basis van een doktersrecept. Dat verbaast zorgminister Ernst Kuipers niet. Zorgverzekeraars vergoeden medicinale cannabis niet en (huis)artsen zijn terughoudend met het voorschrijven ervan.

Kuipers sluit echter niet uit dat er andere redenen zijn waarom de legale weg niet door patiënten wordt bewandeld. De medicinale cannabis die via de apotheker verkrijgbaar is, heeft mogelijk niet de dosis werkzame stoffen die de patiënt nodig heeft. Het kan ook zijn dat patiënten de cannabis voor klachten willen gebruiken waarvoor geen recept wordt voorgeschreven. Patiënten slaan de route naar de arts en apotheker wellicht over als ze de cannabis zelf kweken, laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Om meer zicht te krijgen op de wensen van de potentiële doelgroep voor medicinale cannabis te halen, is volgens Kuipers nader onderzoek nodig.

Monopolie

Het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) is, als overheidsorganisatie, al jaren verantwoordelijk voor de teelt van voldoende medicinale cannabis voor wetenschappelijk onderzoek en voor de productie van geneesmiddelen. Het heeft in Nederland het monopolie op de in- en verkoop en de import en export van medicinale cannabis. Het BMC is daarnaast verplicht om alle in Nederland geproduceerde medicinale cannabis op te kopen.

Kuipers wil de rol van het BMC wijzigen. Die rol moet kleiner worden bij de handel in medicinale cannabis. De Opiumwet moet worden herzien, opdat de monopoliepositie en de opkoopplicht van het BMC wordt veranderd. Dit heeft onder meer gevolgen voor wetenschappelijk en klinisch onderzoek en geneesmiddelenontwikkeling.

Samenwerking makkelijker

Samenwerking en handel tussen farmaceutische bedrijven en onderzoeksinstellingen in binnen- en buitenland wordt makkelijker. Daarnaast kunnen deze partijen de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit, veiligheid en beschikbaarheid van medicinale cannabis op zich nemen.

"Het doel van deze stap is om wetenschappelijk onderzoek naar de werking van medicinale cannabis een impuls te geven, doordat bedrijven in staat worden gesteld om zelf handel te drijven in medicinale cannabis(producten) die nodig zijn om onderzoek te doen naar de werking ervan", stelt de woordvoerder. Momenteel wordt hiertoe vanuit farmaceutische bedrijven weinig initiatief genomen.

Meer uit Gezond

Zorginstituut wil obesitasmedicijn Wegovy niet in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw geneesmiddel tegen overgewicht en obesitas, Wegovy, moet volgens Zorginstituut Nederland niet worden opgenomen in het basispakket. Het instituut heeft daarover een advies uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid). Hoewel het obesitasmedicijn volgens het Zorginstituut bewezen effectief is, zijn er nog grote onduidelijkheden over de gezondheidseffecten voor patiënten.

14 minuten geleden
Overlevingskansen kankerpatiënten weer gestegen

UTRECHT (ANP) - De kansen om kanker (langer) te overleven zijn de afgelopen twintig jaar "bemoedigend" gestegen, meldt Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) op basis van nieuwe cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

1 dag geleden
Twentse ziekenhuizen werken nauwer samen, fusie is mogelijk

ENSCHEDE (ANP) - De ziekenhuizen in de Twentse steden gaan nauwer samenwerken. Mogelijk leidt dat uiteindelijk tot een fusie van Medisch Spectrum Twente (Enschede) en Ziekenhuisgroep Twente (Hengelo en Almelo).

3 dagen geleden
Pfizer begint weer met proef nieuwe afslankpil

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer begint later dit jaar met proeven voor een eens per dag te nemen versie van zijn afslankpil danuglipron. Eind vorig jaar staakte het bedrijf de ontwikkeling van een tweemaal daags te nemen versie van deze experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiënten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen.

4 dagen geleden
Zorginstituut wil medicijn tegen baarmoederkanker in basispakket

UTRECHT (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker verdient het volgens Zorginstituut Nederland om te worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het instituut heeft daar een positief advies over uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid).

4 dagen geleden
Mensen zonder klachten niet meer automatisch getest op chlamydia

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die mogelijk chlamydia hebben opgelopen, hoeven niet meer standaard op besmetting te worden getest wanneer ze geen klachten hebben. Dat moet voorkomen dat ze antibiotica krijgen terwijl ze die niet nodig hebben. Overbehandeling kan ziekteverwekkers resistent maken.

4 dagen geleden
Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

DEN HAAG (ANP) - De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Nederlandse Sportraad maken zich grote zorgen over de gezondheid van Nederlanders. In een brief aan het kabinet melden ze donderdag hoe daar iets aan gedaan kan worden: er moet een groene leefomgeving zijn en genoeg toegankelijke sportfaciliteiten, zodat Nederlanders meer gaan bewegen.

4 dagen geleden