Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weinig patiënten schaffen medicinale cannabis legaal aan

Weinig patiënten schaffen medicinale cannabis legaal aan

DEN HAAG (ANP) - Een vrij beperkt aantal patiënten haalt medicinale cannabis op legale wijze in huis; via de apotheek op basis van een doktersrecept. Dat verbaast zorgminister Ernst Kuipers niet. Zorgverzekeraars vergoeden medicinale cannabis niet en (huis)artsen zijn terughoudend met het voorschrijven ervan.

Kuipers sluit echter niet uit dat er andere redenen zijn waarom de legale weg niet door patiënten wordt bewandeld. De medicinale cannabis die via de apotheker verkrijgbaar is, heeft mogelijk niet de dosis werkzame stoffen die de patiënt nodig heeft. Het kan ook zijn dat patiënten de cannabis voor klachten willen gebruiken waarvoor geen recept wordt voorgeschreven. Patiënten slaan de route naar de arts en apotheker wellicht over als ze de cannabis zelf kweken, laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Om meer zicht te krijgen op de wensen van de potentiële doelgroep voor medicinale cannabis te halen, is volgens Kuipers nader onderzoek nodig.

Monopolie

Het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) is, als overheidsorganisatie, al jaren verantwoordelijk voor de teelt van voldoende medicinale cannabis voor wetenschappelijk onderzoek en voor de productie van geneesmiddelen. Het heeft in Nederland het monopolie op de in- en verkoop en de import en export van medicinale cannabis. Het BMC is daarnaast verplicht om alle in Nederland geproduceerde medicinale cannabis op te kopen.

Kuipers wil de rol van het BMC wijzigen. Die rol moet kleiner worden bij de handel in medicinale cannabis. De Opiumwet moet worden herzien, opdat de monopoliepositie en de opkoopplicht van het BMC wordt veranderd. Dit heeft onder meer gevolgen voor wetenschappelijk en klinisch onderzoek en geneesmiddelenontwikkeling.

Samenwerking makkelijker

Samenwerking en handel tussen farmaceutische bedrijven en onderzoeksinstellingen in binnen- en buitenland wordt makkelijker. Daarnaast kunnen deze partijen de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit, veiligheid en beschikbaarheid van medicinale cannabis op zich nemen.

"Het doel van deze stap is om wetenschappelijk onderzoek naar de werking van medicinale cannabis een impuls te geven, doordat bedrijven in staat worden gesteld om zelf handel te drijven in medicinale cannabis(producten) die nodig zijn om onderzoek te doen naar de werking ervan", stelt de woordvoerder. Momenteel wordt hiertoe vanuit farmaceutische bedrijven weinig initiatief genomen.

Meer uit Gezond

Vaccineren tegen polio in Gaza uitgesteld om aanhoudend geweld

GAZA-STAD (ANP) - De volgende ronde van een vaccinatiecampagne tegen polio in het noorden van de Gazastrook wordt noodgedwongen uitgesteld. De Wereldgezondheidsorganisatie noemt onder meer escalerend geweld, intense bombardementen en het uitblijven van humanitaire gevechtspauzes als redenen.

13 minuten geleden
Advies: bereid je voor op meer meldingen van seksueel geweld

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer mensen maken melding van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag en hun aantal zal de komende jaren blijven groeien. Omdat hulpinstanties vrezen de groei niet aan te kunnen moet de hulpverlening worden uitgebreid, vindt een belangrijke adviseur van het kabinet.

3 uur geleden
Werkdruk gehandicaptenzorg nog verder opgelopen, aldus bond

UTRECHT (ANP) - De werkdruk in de gehandicaptenzorg is volgens een meerderheid van de werknemers daar (64 procent) de laatste twee jaar nog verder opgelopen, zegt FNV Zorg & Welzijn. De bond hield een enquête onder 12.394 van zulke hulpverleners. Veel van de ondervraagden (37 procent) spelen met de gedachte de gehandicaptenzorg te verlaten.

20 uur geleden
RIVM blijft mpox-versie in gaten houden na eerste geval Duitsland

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijft de verspreiding van mpox in de gaten houden. Dit verandert niet nu een nieuwe variant van het virus voor het eerst in een buurland is vastgesteld. Duitsland bevestigde dinsdag het eerste geval van de clade Ib, die al langer rondgaat in Afrikaanse landen.

20 uur geleden
Eerste besmetting nieuwe mpox-variant in Duitsland

BERLIJN (ANP) - In Duitsland is een eerste besmetting vastgesteld met de nieuwe variant van mpox. Dat meldt het Robert Koch Instituut, dat stelt dat het mpoxgeval afgelopen vrijdag is waargenomen.

22 uur geleden
Longfonds: langer toelaten vervuilende wagens 'klap in gezicht'

AMERSFOORT (ANP) - "Een klap in het gezicht van de inwoners van grote steden", zo noemt directeur van het Longfonds Károly Illy de mogelijke Kamermeerderheid voor het blijven toestaan van bedrijfswagens met uitlaatgassen in de binnenstad. Een aantal steden wil vrachtauto's en bestelbusjes per 1 januari uit sommige wijken weren.

23 uur geleden
Meer ziekmeldingen bij begin herfst, vooral griepachtige klachten

UTRECHT (ANP) - Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.

1 dag geleden