
Weinig patiënten schaffen medicinale cannabis legaal aan
DEN HAAG (ANP) - Een vrij beperkt aantal patiënten haalt medicinale cannabis op legale wijze in huis; via de apotheek op basis van een doktersrecept. Dat verbaast zorgminister Ernst Kuipers niet. Zorgverzekeraars vergoeden medicinale cannabis niet en (huis)artsen zijn terughoudend met het voorschrijven ervan.
Kuipers sluit echter niet uit dat er andere redenen zijn waarom de legale weg niet door patiënten wordt bewandeld. De medicinale cannabis die via de apotheker verkrijgbaar is, heeft mogelijk niet de dosis werkzame stoffen die de patiënt nodig heeft. Het kan ook zijn dat patiënten de cannabis voor klachten willen gebruiken waarvoor geen recept wordt voorgeschreven. Patiënten slaan de route naar de arts en apotheker wellicht over als ze de cannabis zelf kweken, laat een woordvoerder van het ministerie weten.
Om meer zicht te krijgen op de wensen van de potentiële doelgroep voor medicinale cannabis te halen, is volgens Kuipers nader onderzoek nodig.
Monopolie
Het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) is, als overheidsorganisatie, al jaren verantwoordelijk voor de teelt van voldoende medicinale cannabis voor wetenschappelijk onderzoek en voor de productie van geneesmiddelen. Het heeft in Nederland het monopolie op de in- en verkoop en de import en export van medicinale cannabis. Het BMC is daarnaast verplicht om alle in Nederland geproduceerde medicinale cannabis op te kopen.
Kuipers wil de rol van het BMC wijzigen. Die rol moet kleiner worden bij de handel in medicinale cannabis. De Opiumwet moet worden herzien, opdat de monopoliepositie en de opkoopplicht van het BMC wordt veranderd. Dit heeft onder meer gevolgen voor wetenschappelijk en klinisch onderzoek en geneesmiddelenontwikkeling.
Samenwerking makkelijker
Samenwerking en handel tussen farmaceutische bedrijven en onderzoeksinstellingen in binnen- en buitenland wordt makkelijker. Daarnaast kunnen deze partijen de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit, veiligheid en beschikbaarheid van medicinale cannabis op zich nemen.
"Het doel van deze stap is om wetenschappelijk onderzoek naar de werking van medicinale cannabis een impuls te geven, doordat bedrijven in staat worden gesteld om zelf handel te drijven in medicinale cannabis(producten) die nodig zijn om onderzoek te doen naar de werking ervan", stelt de woordvoerder. Momenteel wordt hiertoe vanuit farmaceutische bedrijven weinig initiatief genomen.
Meer uit Gezond
PARIJS (ANP) - BNP Paribas helpt bedrijven niet langer met het uitgeven van obligaties als ze daar nieuwe fossiele energieprojecten mee willen financieren. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde. De Franse bank beloofde vorige maand de financiering van olie- en gasprojecten verder te beperken, maar snijdt niet alle banden met die sector door.
5 uur geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet allerlei zorgtarieven voor volgend jaar opnieuw berekenen omdat het ministerie van Volksgezondheid een prijsindexcijfer voor bijvoorbeeld inkoop bijna 3 procent te hoog heeft vastgesteld. De tarieven moeten dus omlaag.
9 uur geledenZEIST (ANP) - Voor het eerst sinds juli 2021 liggen er minder dan honderd mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis. In de afgelopen dag zijn netto 28 bedden vrijgekomen, en daardoor behandelen ziekenhuizen nu 75 mensen die het coronavirus onder de leden hebben.
11 uur geledenVENLO (ANP) - Het smeren van zonnebrandcrème zou net als tandenpoetsen en haren kammen een onderdeel moeten zijn van onze dagelijkse routine. Daarvoor pleit Karen van Poppelen, dermatoloog bij VieCuri Medisch Centrum. "Smeren zit nog niet in ons systeem, terwijl het aantal mensen met huidkanker hard toeneemt."
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Kinderen van wie de ouders in een vechtscheiding liggen, mogen niet ook nog eens het slachtoffer worden van de problemen in jeugdhulp en -bescherming. Dat zegt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Het zou om zesduizend kinderen per jaar gaan die in een dergelijke situatie belanden.
21 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Mensen van 60 jaar en ouder kunnen binnenkort gevaccineerd worden tegen het RS-virus. Ouderen en mensen met een verzwakte weerstand kunnen bij infectie behoorlijk benauwd worden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De kinderbescherming moet duidelijk weten hoeveel geld ze krijgt, zodat de organisatie kan investeren in personeel. Medewerkers kunnen dan beter zicht hebben en houden op de kinderen die ze moeten helpen. Daarvoor pleiten de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
2 dagen geleden