Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weinig meldingen van Nederlandse vakantiegangers om bosbranden

Weinig meldingen van Nederlandse vakantiegangers om bosbranden

DEN HAAG (ANP) - De alarmcentrale van de ANWB en het contactcentrum van het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben tot nu toe geen hulpverzoeken gekregen van Nederlanders in de buurt van de bosbranden in Frankrijk. Nabij de badplaats Arcachon ten zuidwesten van Bordeaux zijn vijf campings ontruimd vanwege het vuur. Reisorganisaties en campings hebben nog weinig telefoontjes van ongeruste Nederlanders gekregen.

Bij alarmcentrale Eurocross meldde zich tot nu toe een Nederlandse vakantieganger die op een van de geëvacueerde campings in het Franse departement Gironde verbleef. Deze persoon had vragen over de kosten van een alternatieve accommodatie.

Reisorganisaties RCN en Eurocamp zijn allebei slechts één keer gebeld door Nederlanders die wilden weten of hun vakantie nog door kan gaan. Deze reizigers maakten zich zorgen over rookwolken boven de camping en de route ernaartoe. Estivant Vakanties en Vacansoleil hebben vooralsnog geen meldingen gekregen van ernstige problemen of evacuaties. Volgens een woordvoerder van Vacansoleil zitten de campings waarmee ze samenwerken in Frankrijk ver van de brandhaarden.

Frankrijk

De Franse campings die werden geëvacueerd liggen nabij Dune du Pilat, de hoogste duin van Europa. De campings zijn donderdag telefonisch niet bereikbaar voor commentaar. Hoeveel Nederlanders zich op de campings bevonden toen deze woensdagochtend werden ontruimd, is dan ook niet duidelijk.

Op camping La Riva van reisorganisatie Eurocamp, op zo'n 20 kilometer ten zuiden van de bosbrand, zijn de rookwolken goed te zien. Een campingmedewerker meldt dat de telefoon sinds dinsdagavond roodgloeiend staat. Veel ongeruste reizigers die een verblijf hebben geboekt, vragen zich af of hun vakantie nog door kan gaan. De medewerker zegt echter geen Nederlanders aan de telefoon te hebben gehad. Wel staan er verschillende Nederlanders op camping La Riva, maar die kunnen daar voorlopig blijven. Ondanks het nabije vuur is evacuatie nog niet nodig.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlandse vakantiegangers om de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen.

Meer uit Binnenland

Maastricht wil zijn mosasaurus terug

MAASTRICHT (ANP) - Maastricht wil zijn mosasaurus terug. Een schedel van het préhistorische dier werd voor het eerst eind 18e eeuw gevonden in de kalksteengroeves in de Sint-Pietersberg en is destijds door Franse troepen na de belegering van Maastricht als oorlogsbuit meegenomen. Sinds 1795 ligt dat fossiel in het natuurhistorisch museum in Parijs. In het kader van het Darwinjaar 2009 was de schedel even in bruikleen aan het Maastrichtse museum gegeven, maar daarnaar weer terug naar Parijs gebracht. De gemeenteraad heeft nu besloten dat geprobeerd moet worden het fossiel blijvend naar Maastricht te halen.

10 minuten geleden
BIJ1 in gebreke met verantwoording, moet subsidie terugbetalen

DEN HAAG (ANP) - Het is BIJ1 niet gelukt om tijdig alle zogenoemde "verantwoordingsstukken" aan te leveren bij een commissie die hierop toezicht houdt, meldt demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. In deze paperassen staat vermeld hoe een partij is omgegaan met zaken als ontvangen donaties en aangegane leningen. Door de gang van zaken gaat het ministerie ruim 127.000 euro aan verleende subsidie terugvorderen, BIJ1 krijgt hiervoor een betalingsregeling.

25 minuten geleden
B-rijbewijs per juli onvoldoende voor grote elektrische bestelbus

DEN HAAG (ANP) - Bestuurders van een elektrische bestelbus tussen de 3500 en 4250 kilo hebben vanaf 1 juli een vrachtwagenrijbewijs nodig. Dat heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) besloten, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder leek het erop dat het kabinet met nieuwe wetgeving zou komen waardoor een B-rijbewijs voor personenauto's ook genoeg zou zijn, maar die wetgeving is voorlopig van de baan.

26 minuten geleden
Twee nieuwe partijen zetten zich in tegen gehoorschade

DEN HAAG (ANP) - Ook de horeca en de vereniging van podiumtechnici gaan zich inzetten om gehoorschade te voorkomen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging voor Podiumtechnologie (VPT) hebben zich achter het Vierde Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek geschaard. Dat meldt demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij ondertekende het convenant zelf ook namens zijn ministerie. Met de nieuwkomers doen nu twaalf partijen mee.

29 minuten geleden
Pro-Palestijnse actievoerders houden sit-ins op stations

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere treinstations in Nederland wordt donderdagavond weer actiegevoerd voor de situatie in de Gazastrook. Verschillende pro-Palestijnse bewegingen houden dan sit-ins.

1 uur geleden
Signalen van uitbuiting van jongeren bij explosies Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Achter een deel van de explosies die Amsterdam de afgelopen maanden teisterden, zitten vermoedelijk uitgebuite jongeren. De politie heeft signalen die duiden op criminele uitbuiting, schrijft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad.

1 uur geleden
Honderden daklozen in winteropvang, extra opvang sluit vrijdag

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen dagen hebben honderden dakloze en thuisloze mensen overnacht in de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. De extra voorziening voor daklozen in de vier grote steden ging op maandag 27 november open omdat de temperatuur in de periode daarna in de buurt van het vriespunt zou komen. De winterkoudeopvang is nog tot en met vrijdagochtend open, laten woordvoerders van de gemeenten weten.

1 uur geleden