Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weinig huurders melden zich met problemen door coronacrisis

Weinig huurders melden zich met problemen door coronacrisis

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen tien dagen hebben zich nog maar 26 huurders gemeld die door de coronacrisis in de knel zijn gekomen en daarbij geen hulp krijgen van hun verhuurder. Ze kunnen daarvoor terecht bij een speciaal registratiepunt bij de Huurcommissie. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het meldpunt op 17 juni ingesteld om te achterhalen hoe groot het probleem is.

Een woordvoerder van het departement bevestigde het aantal meldingen in een bericht van Hart van Nederland. Tot vrijdagochtend zijn er via internet 26 huurders geregistreerd. Daarnaast kwamen er zes telefoontjes binnen, maar die leidden niet tot een registratie. Het is niet duidelijk waarom er zo weinig meldingen zijn. het departement heeft daar nog geen verklaring voor. Mogelijk ligt het aan de onbekendheid van het meldpunt.

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil dat verhuurders de mensen die door corona in financiële problemen zitten, tegemoetkomen. Dat kan een tijdelijke huuropschorting of -verlaging zijn. Ze heeft daarover afspraken gemaakt met de verhuurdersorganisaties. Deze organisaties vertegenwoordigen 80 procent van de verhuurders.

Motie van afkeuring

Ollongren is hard in botsing gekomen met de Eerste Kamer, die vanwege de coronacrisis een tijdelijke bevriezing van de huur voor iedereen in de sociale en vrije sector wil. De minister blijft weigeren. De senaat, waar de coaltiepartijen in de minderheid zijn, heeft daarop dinsdag een motie van afkeuring aangenomen. Uiterlijk maandag moet de minister reageren op de stelling van de senaat, die ook al twee keer een motie daarover aannam.

Uit onderzoek blijkt dat door de coronacrisis tot nu toe tussen de 12.000 en 48.000 huurders problemen hebben met de huurbetalingen. In ruim driekwart van de gevallen heeft de verhuurder inmiddels maatregelen getroffen om deze huurders tegemoet te komen, liet Ollongren eerder aan de Tweede Kamer weten.

Meer uit Binnenland

Explosie bij woning in Leiden, geen gewonden

LEIDEN (ANP) - De voordeur van een woning in Leiden is in de nacht van zondag op maandag beschadigd geraakt door een ontploffing. De explosie gebeurde rond 00.50 uur op de Leliestraat in de wijk Roodenburgerdistrict. Er zijn geen gewonden gevallen.

43 minuten geleden
Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.

2 uur geleden
Vier man aangehouden voor dreigende situatie in trein

UTRECHT (ANP) - De politie heeft zondagmiddag bij het Utrechtse station Vaartsche Rijn vier mensen uit een trein gehaald. Ze hadden een dreigende situatie gecreëerd in de trein en verschillende reizigers voelden zich volgens een politiewoordvoerder zo angstig dat ze melding deden bij de politie. De trein werd daarop stilgezet.

9 uur geleden
A12-blokkade na ruim 5 uur beëindigd, ruim 400 aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag meer dan vierhonderd actievoerders aangehouden vanwege het blokkeren van de A12 in Den Haag. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion en de Duitse beweging Letzte Generation liepen rond het middaguur de snelweg op ter hoogte van het Malieveld. Rond 17.30 uur meldde de gemeente Den Haag dat de blokkade is beëindigd. Vanwege schade aan het wegdek kan het stuk weg nog niet worden vrijgegeven: eerst moet het worden schoongemaakt en hersteld.

9 uur geleden
XR stopt blokkade A12 om 'onveilige situatie met tegendemonstranten'

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion heeft demonstranten die zondagmiddag de A12 blokkeren gevraagd de actie voortijdig te beëindigen. Volgens de activisten was het niet meer veilig door de aanwezigheid van een groep die was afgekomen op een oproep om tegen de blokkade te demonstreren. "We hebben een dringende oproep gedaan om zelf te vertrekken", zei een woordvoerder van XR.

14 uur geleden
Brand in woning Gouda met dode en gewonden onder controle

GOUDA (ANP) - De brand in een woning aan de Westerkade in Gouda, waarbij iemand overleed en drie mensen gewond raakten, is onder controle, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. Er wordt nog nageblust, waarna het pand wordt overgedragen aan de politie voor onderzoek, aldus de veiligheidsregio.

15 uur geleden
Ruim 380 kilo cocaïne onderschept in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - Ruim 380 kilo cocaïne is zaterdag dankzij twee vondsten onderschept in de haven van Vlissingen, meldt het Openbaar Ministerie. De drugs met een straatwaarde van 28,5 miljoen euro zaten in tassen die vastgemaakt waren aan twee boeien en in een loods met bananen.

15 uur geleden