Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weinig gemeenten hebben derdelanders uit opvang gezet

Weinig gemeenten hebben derdelanders uit opvang gezet

DEN HAAG (ANP) - Weinig gemeenten zijn ertoe overgegaan derdelanders uit de vluchtelingenopvang te verwijderen, ook al is hun bescherming officieel geëindigd en heeft demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) gezegd dat gemeenten met de opvang mogen stoppen. Veel gemeenten kiezen ervoor te wachten tot er duidelijkheid is. Ook zijn er veel gemeenten waar de derdelanders niet kunnen worden uitgezet omdat rechters daar een stokje voor hebben gestoken.

Persbureau ANP heeft in de afgelopen dagen een rondgang gemaakt langs circa 170 gemeenten. Dat is ongeveer de helft van alle gemeenten in Nederland.

Ongeveer vijftien gemeenten hebben besloten dat de derdelanders inderdaad uit de opvang moeten, zoals de staatssecretaris wil. Een deel is al begonnen met het verwijderen van de mensen, anderen staan op het punt dit te doen. Hieronder zijn Almere, Dordrecht, Hilversum en Amstelveen. Apeldoorn wil ook derdelanders uit de opvang zetten, maar wil eerst zeker weten dat de juiste personen verwijderd worden.

Afwachten

Zo'n negentig gemeenten, dus bijna de helft, zeggen dat ze überhaupt geen derdelanders opvangen. In die gemeenten is dus niemand van wie de opvang zou worden beëindigd, de discussie geldt niet voor hen. Daaronder zijn kleine gemeenten als Ameland en Terschelling, maar ook steden als Arnhem en Deventer.

Meer dan dertig gemeenten wachten af en laten de derdelanders voorlopig bewust in de opvang zitten. Dat is onder meer de aanpak van de vier grote steden, Tilburg, Nijmegen, Den Bosch en Enschede.

Voorlopige voorzieningen

Veel derdelanders vechten het besluit dat ze moeten vertrekken aan bij de rechtbanken. De rechtbank in Amsterdam heeft de hoogste Europese rechter gevraagd om verduidelijking van Europese afspraken over de opvang van derdelanders. In afwachting van de antwoorden daarop zeggen steeds meer rechters dat de derdelanders voorlopig mogen blijven. Dat is ook de lijn van de Raad van State, de hoogste bestuursrechter. Minstens 550 derdelanders kunnen op die manier voorlopig blijven.

Als gevolg van die voorlopige voorzieningen zijn er ongeveer dertig gemeenten die hun derdelanders niet uit de opvang mogen zetten, of ze dat nou zouden willen of niet. Ook derdelanders die asiel hebben aangevraagd, mogen voorlopig in de gemeentelijke opvang blijven. De asielopvang heeft namelijk geen plek voor ze. Emmen is een van die gemeenten. De Drentse plaats heeft acht derdelanders in de opvang. Zes van hen hebben een lopende asielaanvraag, de twee anderen hebben van de rechter een voorlopige voorziening gekregen. "Zij mogen voorlopig blijven". Ook in Delft, Leeuwarden en Maastricht zijn die uitzonderingen de regel.

Meer uit Binnenland

ProRail start maandagavond met herstel spoor in Zuid-Limburg

UTRECHT (ANP) - Spoorbeheerder ProRail zegt dat het treinverkeer tussen Sittard en Maastricht ook dinsdag niet volgens dienstregeling kan rijden. Door de zware regenval was er zondagochtend een verzakking, waardoor schade aan het spoor is ontstaan. Sinds zondag rijden er daardoor minder treinen tussen de twee Limburgse steden.

1 uur geleden
ANWB roept automobilisten op hele zomer Parijs te mijden

DEN HAAG (ANP) - De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. De organisatie volgt daarmee het dringende advies van de Franse politie, ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen.

4 uur geleden
Bedreigde vogelsoort heeft gebroed op de Hoge Veluwe

OTTERLO (ANP) - Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

5 uur geleden
Eerste exemplaar van encyclopedie over christendom is voor paus

TILBURG (ANP) - Paus Franciscus krijgt op 18 september het eerste exemplaar van een nieuwe encyclopedie over de geschiedenis van het christendom. Die is in de afgelopen vijftien jaar samengesteld onder leiding van hoogleraren Bert Jan Lietaert Peerbolte van de Vrije Universiteit in Amsterdam en Paul van Geest van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de universiteit in Tilburg.

6 uur geleden
Brussel keurt subsidieprogramma voor verhuizing van boeren goed

BRUSSEL (ANP) - Nederland krijgt toestemming van de Europese Commissie veehouders financieel te ondersteunen die vrijwillig vertrekken uit de buurt van een gevoelig natuurgebied. De boeren mogen bij elkaar voor 105 miljoen euro geholpen worden om een nieuw agrarisch bedrijf te beginnen. Dat mag zowel in een andere regio in Nederland als elders in de Europese Unie.

6 uur geleden
Tekstkarren weggehaald bij 'wolvengebied' Leusden na vandalisme

LEUSDEN (ANP) - De gemeente Leusden heeft de tekstkarren weggehaald die waren geplaatst bij het afgesloten gebied waar enkele incidenten met een wolf zijn geweest, nadat een van de lichtborden het doelwit was geworden van vandalisme. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat onder meer een accu van een tekstkar is meegenomen.

6 uur geleden
Lichaam in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw (73) gevonden

VACQUIÈRES (ANP) - Het lichaam van de in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw is gevonden, laat Stichting Reddingshonden RHWW weten. De 73-jarige Marjan Roozendaal had op 14 juli camping Parc Le Duc in Vacquières verlaten, daarna ontbrak elk spoor. Haar lichaam is "redelijk dicht bij de camping gevonden", aldus een woordvoerder van RHWW. Duidelijk is dat ze door een ongeval om het leven is gekomen.

7 uur geleden