
Weinig gemeenten hebben derdelanders uit opvang gezet
DEN HAAG (ANP) - Weinig gemeenten zijn ertoe overgegaan derdelanders uit de vluchtelingenopvang te verwijderen, ook al is hun bescherming officieel geëindigd en heeft demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) gezegd dat gemeenten met de opvang mogen stoppen. Veel gemeenten kiezen ervoor te wachten tot er duidelijkheid is. Ook zijn er veel gemeenten waar de derdelanders niet kunnen worden uitgezet omdat rechters daar een stokje voor hebben gestoken.
Persbureau ANP heeft in de afgelopen dagen een rondgang gemaakt langs circa 170 gemeenten. Dat is ongeveer de helft van alle gemeenten in Nederland.
Ongeveer vijftien gemeenten hebben besloten dat de derdelanders inderdaad uit de opvang moeten, zoals de staatssecretaris wil. Een deel is al begonnen met het verwijderen van de mensen, anderen staan op het punt dit te doen. Hieronder zijn Almere, Dordrecht, Hilversum en Amstelveen. Apeldoorn wil ook derdelanders uit de opvang zetten, maar wil eerst zeker weten dat de juiste personen verwijderd worden.
Afwachten
Zo'n negentig gemeenten, dus bijna de helft, zeggen dat ze überhaupt geen derdelanders opvangen. In die gemeenten is dus niemand van wie de opvang zou worden beëindigd, de discussie geldt niet voor hen. Daaronder zijn kleine gemeenten als Ameland en Terschelling, maar ook steden als Arnhem en Deventer.
Meer dan dertig gemeenten wachten af en laten de derdelanders voorlopig bewust in de opvang zitten. Dat is onder meer de aanpak van de vier grote steden, Tilburg, Nijmegen, Den Bosch en Enschede.
Voorlopige voorzieningen
Veel derdelanders vechten het besluit dat ze moeten vertrekken aan bij de rechtbanken. De rechtbank in Amsterdam heeft de hoogste Europese rechter gevraagd om verduidelijking van Europese afspraken over de opvang van derdelanders. In afwachting van de antwoorden daarop zeggen steeds meer rechters dat de derdelanders voorlopig mogen blijven. Dat is ook de lijn van de Raad van State, de hoogste bestuursrechter. Minstens 550 derdelanders kunnen op die manier voorlopig blijven.
Als gevolg van die voorlopige voorzieningen zijn er ongeveer dertig gemeenten die hun derdelanders niet uit de opvang mogen zetten, of ze dat nou zouden willen of niet. Ook derdelanders die asiel hebben aangevraagd, mogen voorlopig in de gemeentelijke opvang blijven. De asielopvang heeft namelijk geen plek voor ze. Emmen is een van die gemeenten. De Drentse plaats heeft acht derdelanders in de opvang. Zes van hen hebben een lopende asielaanvraag, de twee anderen hebben van de rechter een voorlopige voorziening gekregen. "Zij mogen voorlopig blijven". Ook in Delft, Leeuwarden en Maastricht zijn die uitzonderingen de regel.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Honderden mensen hebben jarenlang in de zorg gewerkt zonder vereiste diploma's of Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), de politie en de Arbeidsinspectie hebben dat ontdekt. Ze spreken van "een groot gevaar voor de kwaliteit en de veiligheid van de zorg".
9 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - De bescherming tegen infectieziekten en toekomstige pandemieën mist een "stabiele en duurzame basis" en staat onder druk, waarschuwt GGD GHOR Nederland. De koepel van gezondheidsdiensten stelt dat het "ontbreekt aan structurele financiering" voor deze taken.
23 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Supermarktketens bezorgen in de dagen rond de NAVO-top geen boodschappen in de omgeving van het World Forum in Den Haag. De bezorgers van Jumbo komen van maandag tot en met donderdag ook niet in Noordwijk, Scheveningen en Wassenaar vanwege de verwachte verkeersoverlast door de afsluiting van de A44.
1 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - De Europese Unie moet maatregelen tegen Israël nemen om niet medeplichtig te zijn aan de voortdurende schendingen van het internationaal recht door Israël. Dat stellen juristen in een rapport dat donderdag in het Europees Parlement is gepresenteerd. Het Associatieverdrag tussen de EU en Israël moet deels of helemaal worden opgezegd, adviseren zij. Niet om de huidige mensenrechtenschendingen in Gaza, maar omdat Israël al jaren het internationale recht op de bezette Westelijke Jordaanoever schendt.
1 uur geledenBREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft donderdag 22 jaar gevangenisstraf opgelegd aan een 22-jarige vrouw voor het vermoorden van haar eigen vader. Dit deed ze samen met haar toenmalige vriend Jeroen L. Gradus Haisch (58) werd in maart 2023 naar een vervallen boerderij gelokt in Wouwse Plantage, waar hij zes keer werd gestoken met een groot mes.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Bestuurders van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht maken zich zorgen over de vaccinatiegraad onder kinderen en jongeren in hun gemeenten. In het jaarrapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wordt duidelijk dat de vaccinatiegraad in de vier grote steden vorig jaar lager lag dan het landelijk gemiddelde. Volgens de G4-gemeenten brengt dit grote gezondheidsrisico's met zich mee voor inwoners. Wethouders uit die gemeenten roepen de politiek daarom op structureel geld vrij te maken om het tij te keren.
2 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Het lijkt erop dat iets minder jonge kinderen in het afgelopen jaar al hun vaccinaties tegen infectieziekten als polio, kinkhoest, pneumokokken en mazelen hebben gekregen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat in een jaarlijks verslag. Omdat het sinds enkele jaren mogelijk is om kinderen anoniem te laten vaccineren, kan het instituut echter niet met zekerheid zeggen hoe hoog de vaccinatiegraad nu precies is. Een trend waar het RIVM zich positief over toont, is dat jongeren zich vaker lieten vaccineren tegen het HPV-virus.
2 uur geleden