Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Weinig diversiteit bij hoger museumpersoneel'

'Weinig diversiteit bij hoger museumpersoneel'

AMSTERDAM (ANP) - Van de museumwerknemers die gaan over de inhoud, heeft maar 2,6 procent een niet-westerse migratieachtergrond. Dat meldt NRC op basis van een eigen onderzoek. Het gaat om zes van de 231 kunstinhoudelijke stafmedewerkers die in de 21 grootste grootste kunstmusea van Nederland werken. De krant sprak met directeuren van de negen grootste musea en onderzocht jaarverslagen en beleidsrapporten.

Volgens NRC is 2,6 procent mensen met een migratieachtergrond op stafposities niet representatief voor de Nederlandse bevolking. Intussen heeft 14 procent van de Nederlanders een niet-westerse achtergrond, volgens een telling van het Centraal Bureau voor de Statistiek in mei 2020. In de grote steden, waar ook de grootste kunstmusea zijn gevestigd, is gemiddeld een op de drie inwoners van niet-westerse afkomst.

Directeur Stijn Huijts van het Bonnefanten in Maastricht zou graag meer werknemers met een migratieachtergrond willen, maar die melden zich niet, zegt hij: „Ik zou dolgraag zien dat mensen van kleur aan de deur van het museum staan te rammelen. Maar weet je wat? Dat doen ze niet."

Volgens Charles Esche, directeur van het Van Abbemuseum in Eindhoven, kan dat ook liggen aan de eigen manier van selecteren: "Op een cursus kwam ik er achter dat ik tijdens een sollicitatiegesprek altijd op zoek ga naar iemand die dezelfde triggers heeft als ik." Hij nam in januari een eerste conservator in vaste dienst met een niet-westerse achtergrond. „Verkleuring gaat inderdaad langzaam. Vergelijk het met een tentoonstelling maken over water: die staat er over twee jaar. Maar als ik de hele waterleiding wil vervangen, ben ik twintig jaar bezig."

Meer uit Binnenland

Kabinet versterkt procedure om asielzoeker te checken op terreur

DEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat intensiever onderzoek doen naar open bronnen om erachter te komen of een asielzoeker of een nareiziger mogelijk betrokken is (geweest) bij terrorisme. Hoewel daarvoor al procedures zijn, is het toch nodig om steviger maatregelen te nemen "om signalen te herkennen die kunnen wijzen op een mogelijke dreiging voor onder meer de nationale veiligheid", schrijven justitieminister Dilan Yeşilgöz en asielstaatssecretaris Eric van der Burg in een Kamerbrief.

3 uur geleden
Amsterdam wil minder B&B's in drukke wijken

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsbestuur van Amsterdam wil minder bed and breakfasts toestaan in drukke wijken. Ook moeten politiemensen in opleiding en leraren speciaal onderwijs voorrang krijgen op een huurwoning. Dat zijn een paar van de aanpassingen in de huisvestingsverordening die het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders voorstelt.

3 uur geleden
Eurostar blijft praten over oplossing voor trein Amsterdam-Londen

BRUSSEL (ANP) - Eurostar blijft met NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat in gesprek om een oplossing te vinden voor de hogesnelheidstrein van Amsterdam naar Londen. Dat zegt het bedrijf na overleg tussen topvrouw Gwendoline Cazeneve en die partijen in Den Haag. Vrijdag werd bekend dat de Eurostar naar Londen vanaf midden volgend jaar tot wel een jaar niet kan rijden. Door werkzaamheden aan station Amsterdam Centraal is er geen plek voor de marechaussee die reizigers naar Londen controleert.

3 uur geleden
Defensie schaft nieuwe helikopters aan voor special forces

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie koopt veertien nieuwe helikopters die gebruikt zullen worden door de special forces. Het gaat om toestellen van het type H225M Caracal van de Europese fabrikant Airbus Helicopters. Deze zullen oude toestellen van het type Cougar stapsgewijs vervangen vanaf 2028, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. De kosten bedragen tussen de 1 en 2,5 miljard euro in de periode 2024 tot en met 2030.

4 uur geleden
Amsterdam voorkomt afsluiting van energie voor 130 huishoudens

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft voorkomen dat 130 huishoudens met betalingsachterstanden afgesloten zouden worden van energie. Dat is de uitkomst van een proef die de gemeente eerder dit jaar was begonnen met Liander. De netbeheerder gaf adressen waarbij afsluiting dreigde door aan de gemeente, zodat die op tijd kon inspringen.

5 uur geleden
Treinverkeersleider: dit zijn voor ons de leuke dagen

UTRECHT (ANP) - Hoewel de noodverkeersleidingspost van ProRail in Utrecht tien jaar geleden al is opgestart, is deze nooit eerder gebruikt. Na de storing in het IT-systeem op Amsterdam Centraal bleek de uitwijkmogelijkheid voor het eerst noodzakelijk. Voor de treinverkeersleiders betekent het tijdelijk een andere werkplek. "Maar het werk zelf is niet veranderd", zegt Dylan Out. "Zolang mijn beeldschermen werken, is alles hetzelfde."

5 uur geleden
Amsterdams treinverkeer voorlopig geregeld vanuit Utrecht

UTRECHT (ANP) - De treinen rondom Amsterdam worden voorlopig vanuit Utrecht aangestuurd. Mocht het nodig zijn dan kan ProRail de uitwijklocatie maandenlang openhouden. Hier zal voor de reiziger niets van te merken zijn, zegt Marije Kraaijeveld, postmanager Amsterdam van ProRail.

5 uur geleden