Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weinig beweging op Wall Street in afwachting inflatiecijfer

Weinig beweging op Wall Street in afwachting inflatiecijfer

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten maandag bij opening weinig beweging zien. Beleggers deden het rustig aan na het bereiken van een nieuw recordniveau door de S&P 500-index op vrijdag. Daarnaast wordt vooral gewacht op het Amerikaanse inflatiecijfer over januari, dat dinsdag op het programma staat.

Op Wall Street wordt gehoopt dat de inflatie inmiddels sterk genoeg is afgekoeld, zodat de Federal Reserve binnenkort kan beginnen met het verlagen van de rente. Maar na het rentebesluit van eind januari, liet Fed-baas Jerome Powell al doorschemeren meer bewijs nodig te hebben dat de inflatie echt richting het doel van 2 procent beweegt.

Het cijferseizoen op de Amerikaanse beurzen is inmiddels over het hoogtepunt heen. Wel komen later deze week nog grote concerns als frisdrankenmaker Coca-Cola, voedingsconcern Kraft Heinz en fabrikant van netwerkapparatuur Cisco Systems nog met cijfers. Ook taxidienst Lyft en maaltijdbezorger DoorDash, een concurrent van Thuisbezorgd-moederbedrijf Just Eat Takeaway, openen de boeken.

Schaliewinning

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel iets hoger op 38.684 punten. De brede S&P 500 was vrijwel vlak op 5025 punten en techgraadmeter Nasdaq noteerde ook nagenoeg onveranderd, op 15.990 punten. De drie hoofdgraadmeters boekten vorige week de vijfde weekwinst op rij. De S&P 500 wist daarbij vrijdag voor het eerst boven de 5000 puntengrens te sluiten.

Diamondback Energy klom 5 procent. Het olie- en gasconcern heeft een overeenkomst bereikt om zijn private branchegenoot Endeavour Energy Partners te kopen voor 26 miljard dollar. Endeavour is de grootste particuliere olie- en gasproducent in het grote schalieveld Permian Basin in Texas. Met schaliewinning wordt olie en gas uit gesteentes gehaald door met hoge druk water, zand en chemicaliƫn in de grond te spuiten. De overname zal worden betaald in aandelen en contanten.

Jeff Bezos

De overnamedeal van Diamondback is de nieuwste in een reeks van grote deals in de Amerikaanse oliesector. In de afgelopen vier maanden sloot ExxonMobil een deal om Pioneer Resources te kopen voor 60 miljard dollar en bereikte Chevron een akkoord om Hess over te nemen voor 53 miljard dollar. Occidental Petroleum kocht daarnaast CrownRock voor bijna 11 miljard dollar.

Amazon steeg 0,3 procent. Oprichter Jeff Bezos heeft voor zo'n 2 miljard dollar aan aandelen van het webwinkelconcern verkocht. Begin deze maand werd al bekend dat Bezos, wiens vermogen wordt geschat op zo'n 200 miljard dollar, dit jaar een deel van zijn aandelen wil verkopen.

Meer uit Financieel

Bitcoin onder 60.000 dollar na slechtste maand sinds 2022

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De waarde van de bitcoin is woensdag verder gezakt tot onder de 60.000 dollar. De bekendste en grootste cryptomunt ter wereld kende in april al de slechtste maand sinds de ineenstorting van cryptobeurs FTX in november 2022. De koersval wordt onder meer veroorzaakt door het vooruitzicht dat de Amerikaanse rente langer hoog zal blijven.

1 uur geleden
Nieuw videoplatform van Amazon moet alternatief worden voor TikTok

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Streamingdienst Twitch van Amazon heeft een nieuw videoplatform onder de naam Discovery Feed gelanceerd. Discovery Feed moet uitgroeien tot een alternatief voor TikTok, dat verboden dreigt te worden in de VS. Net als op TikTok kunnen gebruikers op Discovery Feed korte video's delen.

1 uur geleden
Amsterdamse beurs gesloten op Dag van de Arbeid, Londen wel open

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs blijft woensdag dicht op de Dag van de Arbeid. Ook de andere markten van beursuitbater Euronext, waaronder die in Parijs en Brussel, zijn dicht. In Frankfurt hebben beleggers eveneens een vrije dag. In Londen en New York wordt op 1 mei wel gehandeld.

2 uur geleden
Starters vragen vaker hypotheek aan, hoogste aantal in vijf jaar

DE MEERN (ANP) - Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

2 uur geleden
Verkopen Starbucks omlaag door zuinigheid bij consumenten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Starbucks heeft zijn verkopen in de eerste maanden van dit jaar zien terugvallen. Kortingen en nieuwe koffie-varianten in diverse markten bleken niet genoeg om prijsbewuste consumenten te verleiden meer koffies en andere producten te bestellen. Het gaat om de eerste verkoopafname voor Starbucks sinds de coronacrisis en beleggers lijken flink geschrokken.

2 uur geleden
Nederlandse industrie veert snel op dankzij toename nieuwe orders

ZEIST (ANP) - De Nederlandse industrie herstelt zich snel. Volgens de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) namen in april zowel de productie, het aantal nieuwe orders als de werkgelegenheid toe. De stijging van het aantal nieuwe orders dat bij Nederlandse productiebedrijven werd geplaatst, was de grootste in twee jaar.

2 uur geleden
Omzet detailhandel stijgt bijna 5 procent

DEN HAAG (ANP) - De omzet van de Nederlandse detailhandel is in maart met 4,8 procent toegenomen in vergelijking met een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Winkeliers zagen het volume, ofwel de hoeveelheid spullen of voedingsmiddelen die ze verkochten, gemiddeld met 4,4 procent stijgen. Verder werd online 2,3 procent meer omgezet.

3 uur geleden