Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weinig beweging op beurzen verwacht, blik op NAVO-top

Weinig beweging op beurzen verwacht, blik op NAVO-top

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen staan donderdag voor een vrijwel vlakke opening. De blik van beleggers gaat uit naar een top van militair bondgenootschap NAVO. Ook ontmoeten de leiders van de Europese Unie de Amerikaanse president Joe Biden en komen de leiders van de G7 bij elkaar. Op al die toppen wordt de door Rusland begonnen oorlog in Oekraïne besproken.

Vanuit de NAVO kwamen al signalen dat de lidstaten van het bondgenootschap meer troepen willen vrijmaken en naar de oostgrenzen van het NAVO-gebied willen sturen. Ook hebben zowel Biden als de EU al aangegeven dat er meer sancties tegen Rusland kunnen worden ingesteld. Beleggers wachten af wat dat voor gevolgen kan hebben voor bedrijven.

Verder staan de inkoopmanagersindexen voor veel Europese landen op het programma. Die komen kort na opening van de beurs naar buiten en geven een eerste beeld over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de industrie.

Moskou

In Moskou ging de beurs voor het eerst in weken weer voorzichtig open. Een klein aantal aandelen is daarbij te verhandelen. In de vroege handel ging de MOEX-index zo'n 11 procent omhoog.

In Amsterdam gaat de aandacht weer uit naar Prosus. De techinvesteerder kan opnieuw reageren op het Chinese techbedrijf Tencent waar Prosus een groot belang in heeft. Woensdag leverde Prosus al bijna 5 procent in na teleurstellende cijfers. Tencent zelf verloor op de beurs in Hongkong ruim 4 procent.

Methaan

DSM gaat zijn voedingssupplement voor koeien, dat de hoeveelheid methaan die de runderen via boeren en winden uitstoten, later dit jaar bij tweehonderd bij FrieslandCampina aangesloten boerderijen testen. Volgend jaar kan de test worden uitgebreid. Het voedingssupplement met de naam Bovaer werd eerder dit jaar goedgekeurd voor gebruik in Europa.

Verder kan bouwer BAM reageren op een adviesverhoging door analisten van ING. Die geven nu een koopadvies voor dat aandeel. Berenberg werd juist negatiever over koffie- en theeverkoper JDE Peet's en voorzag dat aandeel van een verkoopadvies. Roestvrijstaalbedrijf Aperam kreeg een adviesverlaging van Credit Suisse aan de broek.

Chiptekorten

Qua bedrijfscijfers gaat de aandacht uit naar Daimler Truck. Het afgesplitste vrachtwagenonderdeel van Mercedes-Benz verwacht hogere winstmarges te behalen dit jaar. Die prognose is wel afhankelijk van hoe de situatie in Oekraïne leveringsketens beïnvloedt. Ook de ontwikkelingen rond de chiptekorten spelen mee.

De olieprijzen lieten een wisselend beeld zien, na een forse stijging een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,3 procent goedkoper op 113,42 dollar. Brentolie steeg 0,9 procent in prijs en werd voor 120,60 dollar per vat verhandeld.

De euro was 1,0983 dollar waard. Bij het slot van Wall Street was dat nog 1,1004 dollar.

Meer uit Financieel

Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

6 uur geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

8 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

9 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

10 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

11 uur geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

12 uur geleden
Bronnen: KLM zette druk op Schiphol om rapport niet te publiceren

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft vorig jaar druk gezet op Schiphol om een rapport niet te publiceren waarin krimp van de luchthaven en verschillende milieumaatregelen werden doorgerekend. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de studie zou een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zijn voor Schiphol, een maatregel die het verdienmodel van KLM flink onderuit kan halen.

13 uur geleden