Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weinig begrip bij marathonlopers voor aangescherpte WK-limiet

Weinig begrip bij marathonlopers voor aangescherpte WK-limiet

AMSTERDAM (ANP) - Een aantal Nederlandse toppers op de marathon heeft weinig begrip voor de aangescherpte limiet voor de WK in juli 2022 in het Amerikaanse Eugene. De Atletiekunie eist een tijd van 2 uur en 10 minuten of sneller op de marathon om te mogen deelnemen aan de WK. De limiet ligt anderhalve minuut onder de internationale eis van World Athletics (2.11.30). "Ik vind het jammer dat voor ons die internationale richtlijn niet geldt. Het is ontmoedigend beleid", zegt Frank Futselaar, een van de atleten die zondag de marathon van Amsterdam loopt.

"We hebben best een brede groep goede marathonlopers nu in Nederland. Er waren zes atleten die aan de olympische limiet voor Tokio hadden voldaan, vrij uniek. Volgens de internationale eis zouden we met onze tijden al zijn geplaatst voor de WK, maar ook voor de EK die komende zomer in augustus worden gehouden. Dan hadden we daar als groep mooi naartoe kunnen werken", aldus Futselaar, die 2.11.30 als beste tijd heeft staan.

Björn Koreman valt hem bij. "Het is inderdaad jammer dat de bond zich niet houdt aan de internationale limiet, want dan hadden we allemaal in ieder geval al de limiet voor de EK op zak. Ik begrijp dat de bond de limiet heeft aangescherpt omdat er op de nieuwste lichting hardloopschoenen aantoonbaar harder wordt gelopen, maar waarom is de Atletiekunie dan de enige die de limieten scherper stelt? Dat is apart", aldus de atleet met 2.11.07 als persoonlijke toptijd.

Michel Butter heeft er minder moeite mee. "Ik vind een limiet van 2.10 voor een mondiale titelstrijd wel passen bij de moderne ontwikkelingen, maar ik denk dat wij ons als Nederlandse marathonlopers meer op het Europese veld moeten richten. Dat is gezien de tijden die wij lopen veel meer ons strijdtoneel. Als wij ons op de EK richten en daar met een team van voren zitten, is dat heel inspirerend", aldus de 36-jarige Castricummer, die met 2.10.30 aan de limiet voor de Zomerspelen voldeed, maar als reserve werd aangewezen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Sport

Vos behaalt tweede wereldbekerzege in Verenigde Staten

IOWA CITY (ANP) - Marianne Vos heeft in Iowa City de derde wereldbekerwedstrijd veldrijden op haar naam geschreven. De 34-jarige kopvrouw van Team Jumbo-Visma rekende resoluut af met haar concurrenten en kwam na acht ronden op het snelle parcours solo over de finish.

2 uur geleden
Darter Cross verslaat Van Gerwen in EK-finale

SALZBURG (ANP) - Darter Michael van Gerwen heeft in Salzburg naast zijn vijfde Europese titel gegrepen. De Brabander moest in de finale zijn meerdere erkennen in Rob Cross. De Engelsman zegevierde met 11-8.

2 uur geleden
Drie keer brons voor judoka's op Grand Slam van Parijs

PARIJS (ANP) - Judoka's Hilde Jager, Simeon Catharina en Jur Spijkers hebben op de prestigieuze Grand Slam van Parijs een bronzen medaille gepakt. Karen Stevenson greep naast het brons.

9 uur geleden
Eerste wereldbekerzege springruiter Jochems

OSLO (ANP) - Springruiter Kevin Jochems heeft in Oslo zijn eerste zege behaald in de wereldbeker. De 26-jarige Zuid-Hollander was met de 12-jarige hengst Turbo Z de snelste van zeven combinaties in de barrage. Jochems was eerder in de week al als vijfde geëindigd in de Grote Prijs van Oslo met zijn tweede paard Emmerton.

9 uur geleden
Tennisser Griekspoor wint met 16e zege op rij challenger Napels

NAPELS (ANP) - Tennisser Tallon Griekspoor heeft net als een week eerder een challengertoernooi in Napels op zijn naam geschreven. De 25-jarige Griekspoor versloeg in de finale de Amerikaan Alexander Ritschard in twee sets: 6-3 6-2.

10 uur geleden
Wielrenner Küng wint Chrono des Nations

LES HERBIERS (ANP) - Wielrenner Stefan Küng heeft de Chrono des Nations op zijn naam geschreven. De Zwitserse Europees kampioen tijdrijden was in de rit tegen de klok met start en finish in Les Herbiers duidelijk de snelste en bleef de Deen Martin Toft Madsen en de Italiaan Alessandro de Marchi voor.

11 uur geleden
Motorcrosser Herlings wint GP van Spanje en verstevigt koppositie

ARROYOMOLINOS (ANP) - Motorcrosser Jeffrey Herlings heeft de Grote Prijs van Spanje gewonnen. De Brabander werd derde in de eerste manche en won de tweede manche op het circuit in Arroyomolinos nabij de Spaanse hoofdstad Madrid. Met de zege verstevigde hij zijn leidende positie in het wereldkampioenschap.

11 uur geleden