
Weinig animo bij BBB in provincies voor huizenbouw op boerengrond
DEN HAAG (ANP) - De meeste Statenfracties van de BBB in de provincies voelen er weinig voor om landbouwgrond voor woningbouw beschikbaar te stellen. Ze zetten liever in op inbreiding, omhoog bouwen of het geven van een woonbestemming aan bestaande gebouwen dan dat boerengrond wordt vrijgemaakt voor huizenbouw, zoals de BBB in Noord-Brabant vrijdag in een motie voorstelde.
De BBB in de Brabantse Staten baarde opzien met de motie om landbouwgrond beschikbaar te stellen voor de bouw van tijdelijke flexwoningen. In haar verkiezingsprogramma had de partij juist beloofd eerst te bouwen in de dorpen en de steden.
Hans Veentjer, fractievoorzitter van de BBB in de Provinciale Staten van Zuid-Holland, wil vasthouden aan de lijn die de partij in het verkiezingsprogramma heeft uitgezet. Hij zegt dat de provincie zich eerst moet richten op het 'verdichten' van steden en dorpen. "Verder zijn wij als BBB Zuid-Holland van mening dat tijdelijk snel permanent wordt en dat landbouwgrond onherstelbaar wordt beschadigd."
'Geen procedures'
Ook bij de BBB in onder meer Zeeland, Overijssel, Friesland en Flevoland is er weinig animo om landbouwgrond vrij te maken voor de bouw van huizen. "Zolang er nog ruimte is rondom dorpen en steden gaan we wat de BBB betreft niet op landbouwgrond bouwen", zegt de Zeeuwse fractievoorzitter Kees Hanse.
Abel Kooistra, BBB-fractievoorzitter in de Provinciale Staten van Friesland, wijst erop dat de situatie in zijn provincie heel anders is dan in Noord-Brabant. "In Friesland is meer ruimte voor woningbouw zonder dat daarvoor landbouwgrond moet worden gebruikt. Maar mocht een boer op basis van vrijwilligheid grond afstaan voor woningbouw en wordt zo'n plan door de gemeenschap gedragen, dan gaan we daar als BBB niet voor liggen."
BBB Flevoland laat weten prioriteit te geven aan 'inbreilocaties' of omhoog bouwen en dat daarna de randen van de dorpen aan de beurt zijn. In Limburg en Gelderland is de BBB niet bij voorbaat gekant tegen het beschikbaar stellen van landbouwgrond om "een straatje erbij" te kunnen leggen. Volgens de Limburgse fractievoorzitter Annetje Schoolmeesters krijgen bijvoorbeeld ouderen daarmee de mogelijkheid te wonen op de plek waar zij hun wortels hebben. "Indien dit op vrijwillige basis plaatsvindt, dus als er geen sprake is van gedwongen onteigening in welke vorm dan ook, is dit prima met dien verstande dat de nieuwe bewoners geen procedures tegen de agrariër gaan aanspannen vanwege een haan of andere overlast."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar de kans is vrij groot dat een meerderheid het verzoek gaat steunen.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet een staatscommissie instelt die grondig gaat onderzoeken hoe het is gesteld met uithuisplaatsingen van kinderen vanwege problemen in de gezinnen. Daarbij moet de commissie zich onder meer richten op de praktijk van drang en dwang die vanuit de overheid wordt toegepast in de jeugdzorg. Ook de rol van onder meer scholen, rechtbanken, familie en de omgeving daarin moet worden bekeken.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam noemt het "hoogstwaarschijnlijk" dat bij een volgende voetbalwedstrijd in de hoofdstad tegen de Israëlische club Maccabi Tel Aviv er geen supporters welkom zijn. Ze zei dat in een debat met de gemeenteraad over het onderzoek van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) naar het geweld rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv in de nacht van 7 op 8 november vorig jaar.
12 uur geleden