
Wegenbelasting levert in 2023 meer op, met name voor provincies
DEN HAAG (ANP) - De wegenbelasting moet volgend jaar naar verwachting ruim 6,3 miljard euro opbrengen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is 220 miljoen euro meer dan dit jaar. De inkomsten voor provincies stijgen daarbij relatief sterker dan de opbrengsten van het Rijk.
De wegenbelasting bestaat uit twee delen, een rijksdeel en een deel bestemd voor de provincies. Voor dat eerste deel verwacht het CBS op basis van de rijksbegroting een bedrag van zo’n 4,5 miljard euro. Dat is 3,5 procent meer dan dit jaar. Wel merkt het CBS daarbij op dat de vrijstelling van elektrische voertuigen voor de wegenbelasting een remmend effect heeft op de verwachte opbrengsten. Er rijden steeds meer elektrische auto’s op de Nederlandse wegen.
Provincies kunnen volgend jaar rekenen op 67 miljoen euro meer inkomsten uit motorrijtuigenbelasting in vergelijking met dit jaar. Het totaal komt daarmee in 2023 uit op ruim 1,8 miljard euro. Die stijging schrijft het CBS toe aan hogere belastingtarieven. Ook houden provincies rekening met meer auto’s op hun wegen. Voor de provincies is de wegenbelasting een belangrijke inkomstenbron, omdat de opbrengst vrij te besteden is.
Voor provincies onderling verschillen de opbrengsten wel. Zo nemen de inkomsten uit de wegenbelasting volgend jaar in Zuid-Holland het sterkst toe, in Flevoland is er sprake van de sterkste afname. Dat verschil komt volgens het CBS met name door de tariefstijging in die eerste provincie, naast de omvang en samenstelling van het wagenpark in Zuid-Holland.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is woensdag licht hoger geopend, na de kleine min een dag eerder. Beleggers blijven de ontwikkelingen rond het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump volgen. Hij zei dinsdagavond niet na te denken over een mogelijke verlenging van de pauze die hij heeft ingesteld op hogere importheffingen voor tientallen handelspartners.
12 minuten geledenSCHIPHOL (ANP) - KLM wil in gesprek met de vakbonden om een staking van grondpersoneel te voorkomen, voordat een eventueel kort geding wordt aangespannen, zegt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij. Eerder gaf zij aan dat KLM naar de rechter gaat om de staking volgende week woensdag te verbieden, maar dit klopt niet. "We overwegen een kort geding te starten."
38 minuten geledenSCHIPHOL (ANP) - Het grondpersoneel van KLM gaat volgende week woensdag alsnog staken, meldt CNV. De staking gaat acht uur duren, van 14.00 tot 22.00 uur. "We willen dat KLM met iets concreets komt voor het grondpersoneel. Voor vage toezeggingen kopen we niets", stelt de vakbond. Een woordvoerster van KLM kon nog niet direct inhoudelijk reageren.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Deurverkopers lappen gedragsregels massaal aan hun laars, meldt de Consumentenbond na onderzoek. Ze negeren nee-stickers, dringen aan wanneer iemand geen interesse toont en proberen met leugens bij mensen binnen te komen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De huizenprijzen in Nederland stijgen dit jaar volgens ABN AMRO sterker dan verwacht. De bank heeft haar verwachting bijgesteld naar een stijging van 8 procent, ten opzichte van de eerdere 7 procent. "De prijsgroei wordt vooral gedreven door inkomensgroei en aanbodtekort", aldus de economen.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Meer dan de helft van de Nederlanders maakt inmiddels af en toe gebruik van AI. Het gebruik van kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld voor het verbeteren van teksten of bewerken van foto's, is in een jaar tijd met 12 procent toegenomen. Dat meldt ING op basis van eigen onderzoek.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Meer dan de helft van de Nederlanders maakt inmiddels af en toe gebruik van AI. Het gebruik van kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld voor het verbeteren van teksten of bewerken van foto's, is in een jaar tijd met 12 procent toegenomen. Dat meldt ING op basis van eigen onderzoek.
9 uur geleden