Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wegblokkade klimaatactivisten bij provinciehuis Haarlem beëindigd

Wegblokkade klimaatactivisten bij provinciehuis Haarlem beëindigd

HAARLEM (ANP) - Een blokkade van een weg langs het Noord-Hollandse provinciehuis in Haarlem door Extinction Rebellion (XR) en de actiegroep Kappen met Kolen is zaterdagochtend beëindigd. Dat meldt de gemeente Haarlem. Vijf mensen zijn opgepakt.

De blokkade van de Paviljoenslaan (N205) begon vrijdag rond 13.00 uur. Volgens de gemeente verliep de beëindiging zaterdagochtend rustig.

De actiegroepen eisen dat de vergunning voor beide kooksgasfabrieken van Tata Steel wordt ingetrokken. De fabrieken zijn verouderd, lekken, stoten gifwolken uit en hadden daarom allang gesloten moeten zijn, vinden de activisten. Verantwoordelijk gedeputeerde Jeroen Olthof sprak eerder al met actievoerders en zei dat hij een vergunning niet zomaar kan intrekken.

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied onderzoekt de mogelijkheden voor sluiting. Volgens de verduurzamingsplannen van de staalfabriek bij IJmuiden gaat Kooksgasfabriek 2 uiterlijk in 2029 dicht. Eerdere sluiting is niet uitgesloten, maar maakt deel uit van maatwerkafspraken met de rijksoverheid. Die wil in ruil voor vergroening fors meebetalen. Een expertgroep, onder leiding van hoogleraar Marcel Levi, adviseerde onlangs de fabriek zo snel mogelijk te sluiten in verband met de gezondheidsrisico's.

Meer uit Binnenland

Eerste pro-Palestijnse activisten uit bezet UU-pand gehaald

UTRECHT (ANP) - De politie heeft woensdagavond de eerste pro-Palestijnse activisten verwijderd uit het pand van de Universiteit Utrecht dat door hen werd bezet. Een ANP-verslaggever ter plaatse heeft zeker 25 mensen naar buiten zien komen. Zij worden met een stadsbus afgevoerd. Hoeveel betogers er nog in het gebouw aanwezig zijn, is niet bekend.

43 minuten geleden
Politie ontruimt door betogers bezet pand Universiteit Utrecht

UTRECHT (ANP) - De politie gaat het gebouw van de Universiteit Utrecht ontruimen dat sinds woensdagmiddag wordt bezet door pro-Palestijnse demonstranten. ANP-verslaggevers ter plaatse zien dat de politie het pand op het Janskerkhof in de binnenstad is binnengegaan. In het gebouw zouden veel barricades zijn gebouwd. Zo is door een raam aan de zijkant te zien dat een zijdeur is geblokkeerd met onder andere opgestapelde stoelen en prullenbakken.

1 uur geleden
Akkoord: lager eigen risico, harder rijden en geen spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - Het beoogde nieuwe kabinet wil dat het eigen risico in de zorg wordt gehalveerd en dat 130 kilometer per uur mag worden gereden op de snelweg. Ook moet de NPO 100 miljoen euro inleveren en wordt de al aangenomen spreidingswet voor de opvang van asielzoekers niet uitgevoerd. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van diverse media.

2 uur geleden
UU-betogers worden gevorderd te gaan, gesprekken leveren niks op

UTRECHT (ANP) - De onderhandelingen tussen de politie en pro-Palestijnse demonstranten die op het Janskerkhof in Utrecht een universiteitsgebouw bezetten, hebben er niet toe geleid dat de actievoerders het pand verlaten. "De inzet van een onderhandelaar heeft helaas geen resultaat gehad", aldus de politie.

2 uur geleden
NSC-fractie zegt unaniem ja tegen kabinet met PVV, VVD en BBB

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamerfractie van NSC stemt unaniem in met het akkoord dat partijleider Pieter Omtzigt heeft gesloten met PVV, VVD en BBB over een nieuw kabinet. Dat meldde Omtzigt na afloop van een fractievergadering waarin hij de plannen toelichtte. Er zijn volgens hem nog wel enkele kleine puntjes die mogelijk anders kunnen worden geformuleerd. "En dan komt het allemaal goed", zei Omtzigt.

2 uur geleden
BBB-fractie stemt in met akkoord over kabinet met PVV, VVD en NSC

DEN HAAG (ANP) - De fractie van BBB in de Tweede Kamer heeft ingestemd met het akkoord dat partijleider Caroline van der Plas en haar medeonderhandelaars hebben gesloten met PVV, VVD en NSC over de vorming van een rechts kabinet. Dat meldde Van der Plas na afloop van een urenlang fractieberaad. Er zijn wel een paar punten die ze nog willen bespreken met de informateurs, maar dat zijn kleine zaken, zegt ze.

2 uur geleden
Ook demonstranten Wageningen mogen op campus overnachten

WAGENINGEN (ANP) - De pro-Palestijnse demonstranten die zich sinds woensdagochtend ophouden op de campus van Wageningen University & Research (WUR) mogen daar komende nacht blijven. Dat meldde de universiteit. Volgens een woordvoerder zijn er woensdag een aantal "goede gesprekken" geweest met de betogers en verloopt het relatief kleinschalige protest vreedzaam en in goede sfeer. Mede daarom heeft de universiteit er vertrouwen in dat de nacht zonder ongeregeldheden zal verlopen.

3 uur geleden