Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Wegblijven buitenlandse toerist kost miljarden'

'Wegblijven buitenlandse toerist kost miljarden'

AMSTERDAM (ANP) - Doordat buitenlandse toeristen deze zomer wegblijven en door andere maatregelen om de coronacrisis in te dammen zoals de 1,5 meterregel loopt de toeristische sector in Nederland in de maanden juli en augustus zo'n 4 miljard euro mis. Dit ondanks de extra inkomsten door Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan. Dat berekenden economen van ING. Het verlies komt bovenop de sterke daling van de bestedingen in de afgelopen periode.

Bij de berekening is ING ervan uitgegaan dat reizen binnen Europa deze zomer weer kan en dat het vliegverkeer langzaamaan op gang komt. Mochten Europese grenzen gesloten blijven valt het verlies hoger uit.

Vooral de afname van het aantal buitenlandse reizigers laat zich voelen. Verder besteden Nederlanders deze zomer minder geld aan een vakanties. Dit is dan voor rekening van Nederlandse aanbieders van vliegtickets of pakketreizen. Verder lopen bedrijven als KLM en Booking.com inkomsten mis. Deze bedrijven verlenen ook diensten aan reizigers die naar andere bestemmingen dan Nederland reizen.

Binnenlandse vakanties

Tegenover de afname van uitgaven aan buitenlandse vakanties staat een toename van bestedingen aan binnenlandse vakanties in de zomer. Nederland is voor ruim de helft van de mensen met buitenlandse vakantieplannen een alternatief, blijkt uit een enquête van ING. Mogelijk dat 1 miljoen Nederlanders ervoor kiezen om de buitenlandse vakantieplannen om te zetten. Alles bij elkaar kan dat volgens ING voor een impuls van 400 miljoen euro voor de sector zorgen.

Thuisblijvers die normaal gesproken wel op vakantie gaan, zouden daarnaast met uitstapjes deze zomer de sector een impuls van 300 miljoen euro kunnen geven. Verder berekende ING dat een deel van het geld dat voor vakanties was gereserveerd nu ook aan andere zaken worden uitgegeven. Dit gaat naar schatting om zo'n 600 miljoen euro.

Meer uit Financieel

Open Huizen Dag trekt ruim 66.000 mensen

UTRECHT (ANP) - De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober. Volgens de makelaars wijst dat erop dat er nog steeds grote interesse is in verhuizen, ondanks of misschien wel dankzij de afkoelende woningmarkt.

7 uur geleden
Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

LOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten. Het gaat om een kwestie die ook in Nederland speelt.

9 uur geleden
Kwaliteit gegevens die toezichthouder DNB ontvangt is ondermaats

AMSTERDAM (ANP) - De kwaliteit van gegevens die De Nederlandsche Bank (DNB) krijgt aangeleverd voor het toezicht op de financiële sector, laat te wensen over. Zo komt het voor dat bepaalde zaken niet zijn ingevuld, soms worden cijfers onjuist berekend en bepaalde gegevens zijn soms niet up-to-date, staat in een zaterdag verschenen nieuwsbrief van de toezichthouder.

12 uur geleden
Nieuwe Waterweg tot zondag gestremd na kortsluiting tunnelwerk

ROTTERDAM (ANP) - De Nieuwe Waterweg in de Rotterdamse haven is dit weekend langer gestremd voor de scheepvaart doordat geplande werkzaamheden uitlopen. Bij het plaatsen van het eerste tunneldeel voor de nieuwe Maasdeltatunnel is namelijk iets niet goed gegaan. De vaarroute had zaterdag rond 10.00 uur weer vrij moeten zijn, maar Rijkswaterstaat meldt zaterdagmiddag dat schepen geen doorgang krijgen tot in ieder geval zondagochtend 07.00 uur.

14 uur geleden
Wegvallen logistieke problemen helpt autoverkoop aan flinke plus

BUNNIK (ANP) - De Nederlandse autoverkoop is in maart flink gestegen dankzij het wegvallen van logistieke problemen in de autowereld. Volgens autobrancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging zijn er vergeleken met dezelfde maand vorig jaar ruim de helft meer nieuwe personenwagens op kenteken gezet. Daarmee kregen de verkoopplussen van januari en februari een vervolg.

15 uur geleden
Reuters: Elon Musk wil ontmoeting met nieuwe Chinese premier

SHANGHAI (ANP) - Tesla-topman Elon Musk wil tijdens een bezoek aan China later deze maand ook een ontmoeting met de nieuwe Chinese premier Li Qiang. Persbureau Reuters meldt dat op basis van ingewijden. Wat Musk precies wil bespreken is niet duidelijk, maar China is na de Verenigde Staten de op een na grootste markt van Tesla en de Tesla-fabriek in Shanghai is 's werelds grootste productiecentrum van de fabrikant van elektrische auto's.

16 uur geleden
Topvrouw Marjan van Loon neemt afscheid bij Shell Nederland

DEN HAAG (ANP) - Topvrouw Marjan van Loon neemt na zeven jaar afscheid als hoogste baas bij Shell Nederland. Haar functie wordt per 1 april overgenomen door Frans Everts, die al 33 jaar werkt voor Shell in uiteenlopende rollen over de hele wereld.

18 uur geleden