Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Wegblijven buitenlandse toerist kost miljarden'

'Wegblijven buitenlandse toerist kost miljarden'

AMSTERDAM (ANP) - Doordat buitenlandse toeristen deze zomer wegblijven en door andere maatregelen om de coronacrisis in te dammen zoals de 1,5 meterregel loopt de toeristische sector in Nederland in de maanden juli en augustus zo'n 4 miljard euro mis. Dit ondanks de extra inkomsten door Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan. Dat berekenden economen van ING. Het verlies komt bovenop de sterke daling van de bestedingen in de afgelopen periode.

Bij de berekening is ING ervan uitgegaan dat reizen binnen Europa deze zomer weer kan en dat het vliegverkeer langzaamaan op gang komt. Mochten Europese grenzen gesloten blijven valt het verlies hoger uit.

Vooral de afname van het aantal buitenlandse reizigers laat zich voelen. Verder besteden Nederlanders deze zomer minder geld aan een vakanties. Dit is dan voor rekening van Nederlandse aanbieders van vliegtickets of pakketreizen. Verder lopen bedrijven als KLM en Booking.com inkomsten mis. Deze bedrijven verlenen ook diensten aan reizigers die naar andere bestemmingen dan Nederland reizen.

Binnenlandse vakanties

Tegenover de afname van uitgaven aan buitenlandse vakanties staat een toename van bestedingen aan binnenlandse vakanties in de zomer. Nederland is voor ruim de helft van de mensen met buitenlandse vakantieplannen een alternatief, blijkt uit een enquête van ING. Mogelijk dat 1 miljoen Nederlanders ervoor kiezen om de buitenlandse vakantieplannen om te zetten. Alles bij elkaar kan dat volgens ING voor een impuls van 400 miljoen euro voor de sector zorgen.

Thuisblijvers die normaal gesproken wel op vakantie gaan, zouden daarnaast met uitstapjes deze zomer de sector een impuls van 300 miljoen euro kunnen geven. Verder berekende ING dat een deel van het geld dat voor vakanties was gereserveerd nu ook aan andere zaken worden uitgegeven. Dit gaat naar schatting om zo'n 600 miljoen euro.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Sluiting fabriek Ford dreigt door gebrek aan motoren uit Mexico

MEXICO STAD (ANP/RTR) - Automaker Ford zal volgende week de assemblagelijnen in de Verenigde Staten moeten sluiten als tegen die tijd geen motoren uit Mexico arriveren. De productie van motoren is door Ford uitbesteed aan fabrieken in de Mexicaanse regio Chihuahua.

1 uur geleden
Wall Street sluit overwegend met rode cijfers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag overwegend in het rood gesloten. Het sentiment op Wall Street werd gedrukt door oplaaiende zorgen over het economisch herstel in de Verenigde Staten van de coronacrisis, nu het aantal coronabesmettingen blijft stijgen. Daarnaast waren er berichten dat de Amerikaanse regering een verbod wil gaan opleggen voor de Amerikaanse overheid om goederen en diensten af te nemen van bedrijven die gebruik maken van producten van het Chinese technologieconcern Huawei en andere Chinese firma's. Daardoor kunnen de spanningen tussen de VS en China verder oplopen.

3 uur geleden
Formeel bezwaar vakbonden over voorwaarden staatssteun KLM

AMSTERDAM (ANP) - Vakbonden bij KLM, waaronder cabinebond VNC, hebben in een gezamenlijke brief bij de Europese Commissie formeel bezwaar gemaakt tegen de eisen die de Nederlandse staat als voorwaarden voor steun aan KLM stelt. Het steunpakket van 3,4 miljard euro voor de luchtvaartmaatschappij ligt momenteel ter goedkeuring in Brussel.

5 uur geleden
Eurogroep kiest Ierse minister Donohoe als voorzitter

BRUSSEL (ANP) - De Ierse minister Paschal Donohoe wordt de nieuwe voorzitter van de Eurogroep, het informele overlegorgaan van de EU-ministers van Financiën van de negentien eurolanden. De 45-jarige minister versloeg bij de anonieme stemming zijn twee rivalen, de Spaanse Nadia Calviño en de Luxemburger Pierre Gramegna. Hij volgt de Portugees Mario Centeno per 13 juli op voor een verlengbare termijn van 2,5 jaar. "Ik weet zeker dat ik de Eurogroep in goede handen achterlaat", zei Centeno. Donohoe is de eerste Ierse Eurogroepvoorzitter.

6 uur geleden
'Boeing 777x waarschijnlijk niet in 2021 geleverd'

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - De 777x van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing komt waarschijnlijk niet op de markt in 2021. Dat meldt Emirates, dat meer dan honderd van de vliegtuigen heeft besteld. De luchtvaartmaatschappij uit Dubai overweegt om een deel van bestelling om te zetten naar de kleinere 787 Dreamliner.

7 uur geleden
Harley-Davidson schrapt banen, vervangt financieel directeur

MILWAUKEE (ANP/BLOOMBERG) - Motormaker Harley-Davidson gaat 700 banen schrappen. Ook wil het Amerikaanse bedrijf zijn financieel directeur vervangen. De ingrepen moeten het in de problemen geraakte concern helpen om weer de weg omhoog te vinden. Volgens netwerksite LinkedIn werken bij het concern momenteel ruim 8000 mensen.

8 uur geleden
Beurs Amsterdam sluit in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met verlies gesloten, na een groot deel van de dag op winst te hebben gestaan. De zorgen over het economisch herstel van de coronacrisis laaiden weer op, nu het aantal coronabesmettingen in de Verenigde Staten sterk blijft oplopen. Verder kwamen er berichten dat de Amerikaanse regering een verbod wil gaan opleggen voor de Amerikaanse overheid om goederen en diensten af te nemen van bedrijven die gebruik maken van producten van het Chinese technologieconcern Huawei en andere Chinese firma's. Daardoor kunnen de spanningen tussen de VS en China verder oplopen.

8 uur geleden