Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Wees waakzaam op witwassen tijdens coronacrisis'

'Wees waakzaam op witwassen tijdens coronacrisis'

AMSTERDAM (ANP) - Toezichthouders in de financiële wereld roepen ondernemingen op tijdens de coronacrisis de procedures tegen witwassen en terrorismefinanciering scherp in acht te blijven houden. Ervaring uit het verleden zou aantonen dat criminelen in tijden van crisis hun activiteiten op deze terreinen regelmatig opvoeren en ook nieuwe technieken ontwikkelen om toe te slaan.

De oproep komt onder meer van de Europese Bankautoriteit (EBA). Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in Nederland roept ondernemingen op specifiek te letten op nieuwe vormen van witwassen en financieren van terrorisme. Waar nodig dienen ondernemingen hun zogeheten integriteitsrisicoanalyses te bezien in het licht van de recente ontwikkelingen. Daarbij moet onder meer goed worden gelet op sectoren die hard geraakt worden door de neergang van de economie.

De Nederlandse bankensector ligt, net als diverse banken elders in Europa, al langer onder een vergrootglas vanwege witwaskwesties. ING trof in 2018 een recordschikking met het Openbaar Ministerie van 775 miljoen euro, omdat maatregelen tegen witwassen via de bank jarenlang ondermaats waren. ABN AMRO liep vorig jaar de lamp. De bank moest op last van DNB al zijn particuliere klanten in Nederland gaan doorlichten. De kwestie kan ABN AMRO nog een flinke boete opleveren. Het OM doet onderzoek naar de zaak.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

'Corona jaagt ov-reiziger de deelauto in'

AMSTERDAM (ANP) - De 'intelligente lockdown' heeft aanbieders van deelauto’s onverwachts groei opgeleverd. Waar ze door maatregelen tegen het nieuwe coronavirus in maart nog een harde klap kregen, is het gebruik van gemeenschappelijke auto's volgens SnappCar en Greenwheels nu hoger dan een jaar geleden. Dat komt volgens de bedrijven vooral doordat reizigers het openbaar vervoer nog mijden wegens de virusuitbraak.

35 minuten geleden
'Ruim de helft minder buitenlandse toeristen dit jaar'

DEN HAAG (ANP) - Het aantal buitenlandse toeristen in Nederland neemt dit jaar met ruim de helft af ten opzichte van vorig jaar. Dat verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) ondanks de versoepelingen voor vakanties die verschillende landen de afgelopen periode doorvoerden. Ook het aantal Nederlandse toeristen die in eigen land op vakantie gaan valt dit jaar fors lager uit.

1 uur geleden
Aanklager Zuid-Korea wil arrestatiebevel vicevoorzitter Samsung

SEOUL (ANP) - De openbaar aanklager in Zuid-Korea wil een arrestatiebevel voor de vicevoorzitter van technologiebedrijf Samsung. Lee Jae-yong wordt verdacht van fraude, illegale aandelenhandel en het breken van regels rond een fusie in 2015.

1 uur geleden
FNV peilt actiebereidheid bij medewerkers Tata Steel

BEVERWIJK (ANP) - Vakbond FNV zinspeelt op meer stakingen bij Tata Steel in IJmuiden, na de wilde acties van afgelopen tijd. Alvorens daadwerkelijk tot actie over te gaan wordt de actiebereidheid onder medewerkers gepeild. Dat gebeurt op de parkeerplaats van De Bazaar in Beverwijk. Daar worden om 10.00 uur zeker 2000 mensen verwacht. Tata Steel Nederland verwierp eerder de eisen uit het ultimatum van FNV.

3 uur geleden
'ECB draait waarschijnlijk geldkraan verder open'

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) draait donderdag waarschijnlijk de geldkraan verder open om de economie van de eurozone extra ondersteuning te bieden te midden van de coronacrisis. Naar verwachting kondigt de centrale bank bij zijn rentebesluit een uitbreiding van zijn opkoopprogramma voor obligaties aan. De rentetarieven worden volgens kenners niet gewijzigd.

3 uur geleden
'Energierekening daalt met 100 euro per jaar'

AMSTERDAM (ANP) - De energierekening van Nederlandse huishoudens daalt per 1 juli met gemiddeld 6,6 procent. Op jaarbasis komt dat neer op een besparing van ruim 100 euro per jaar voor een gemiddeld huishouden. Dat meldt prijsvergelijkingswebsite Pricewise op basis van de nieuwe tarieven van Vattenfall en Eneco, twee van de drie grootste energieleveranciers. Essent, de andere grote speler, had zijn nieuwe tarieven nog niet beschikbaar.

8 uur geleden
Duitsland stimuleert economie met lagere btw

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse regeringscoalitie is een pakket maatregelen overeengekomen ter waarde van 130 miljard euro om de economie te stimuleren. Tot het einde van het jaar gaat onder meer de btw omlaag. Ook komt er geld voor families en krijgen bedrijven belastingverlichting. Gemeentes kunnen ook extra steun verwachten.

8 uur geleden