Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weerwind ziet af van genderneutrale aanpassing taal in wetboek

Weerwind ziet af van genderneutrale aanpassing taal in wetboek

DEN HAAG (ANP) - De formuleringen in het Burgerlijk Wetboek (BW) zullen nu niet genderneutraal worden herschreven. Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) vindt het op zich "principieel wenselijk" dat het taalgebruik in het BW zo min mogelijk verwijzingen naar mannen of vrouwen bevat, maar een aanpassing "vergt een majeure wetgevingsoperatie", schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. "Alles afwegend" is de minister daar nu geen voorstander van. Wel zijn er enkele technische aanpassingen mogelijk.

Op verzoek van D66 heeft de minister een inventarisatie gemaakt van genderspecifieke aanduidingen in het BW, waaronder het personen- en familierecht, en gekeken wat er nodig en mogelijk is om die te corrigeren. Volgens Weerwind gaat het "alleen al bij Boek 1 BW om bijna de helft van het totale aantal artikelen die zouden moeten worden aangepast". Bovendien is de aanpassing van artikelen niet zonder risico, aldus de minister.

Zo zouden formuleringen taalkundig onjuist kunnen worden of kan er onduidelijkheid ontstaan. Volgens Weerwind leidt het huidige taalgebruik in de wet "niet tot knelpunten of uitvoeringsproblemen in de praktijk. Tenzij uit de wet uitdrukkelijk anders volgt, passen rechters wetten toe op personen, ongeacht het geslacht", schrijft hij.

Formulering nieuwe wetten

Nieuwe wetten moeten wat Weerwind betreft altijd genderneutraal worden geformuleerd. Ook is hij van plan om in het BW waar mogelijk termen met "een mannelijke connotatie in louter technische zin aan te passen". Het gaat dan bijvoorbeeld om aanduidingen als raadsheer-commissaris, voorman of scheidsman. Dit soort termen kan eenvoudig worden vervangen door een neutraal alternatief. Deze aanpassing kan worden geregeld via een verzamelwet, waarin meerdere regelingen in één keer worden veranderd.

Ook wil de minister het mogelijk maken om 'ouder uit wie het kind is geboren' op een geboorteakte te kunnen zetten in plaats van moeder of vader. Een wijziging van een besluit daartoe ligt al bij de Raad van State. Maar "alles afwegend en gelet op de schaarse wetgevingscapaciteit" wil Weerwind geen grootscheepse operatie om het taalgebruik volledig genderneutraal aan te passen.

Van Ginneken blij

D66-Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken die om de inventarisatie heeft gevraagd, begrijpt dat de minister niet alles ineens kan oplossen. "Het is ook complex en veel werk" Ze is blij met de simpeler aanpassingen in het BW omdat het "de tijd ademt waarin alleen mannen bepaalde functies konden vervullen". Ook de aanpassing op de geboorteakte en de toezegging om komende wetten wel meteen genderneutraal te formuleren, vallen in goede aarde.

Meer uit Binnenland

Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

2 uur geleden
Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toen hij het land verliet

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet gewond toen hij eind 2019 door de politie in Dubai op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Dat hebben de autoriteiten aldaar aan Nederland laten weten. Dat antwoord is saillant, want bij aankomst in Nederland had Taghi zichtbaar verwondingen aan zijn gezicht, het Openbaar Ministerie heeft later ook erkend dat een arts in Nederland letsel had geconstateerd.

2 uur geleden
Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.

3 uur geleden
Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

11 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

11 uur geleden
Burgemeester van Vlaardingen sluit woningen wegens explosies

VLAARDINGEN (ANP) - Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen heeft besloten twee woningen te sluiten wegens een nieuwe explosie in de Koninginnestraat. Dat maakte de gemeente in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend. Een woning in de Gretha Hofstralaan en een woning en aangrenzend een bedrijfspand in de Koninginnestraat werden gesloten.

13 uur geleden
Milieuorganisatie vecht natuurvergunning Schiphol aan bij rechter

SCHIPHOL (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) vecht samen met Greenpeace Nederland en Milieudefensie de natuurvergunning voor Schiphol aan bij de rechter. De milieuorganisatie kondigde dat eind september al aan, en heeft vrijdag een beroepschrift naar de rechtbank gestuurd. Volgens MOB had de vergunning niet verstrekt mogen worden vanwege "grove inhoudelijke en procedurele gebreken".

15 uur geleden