Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weerwind wil versoepeling Transgenderwet niet intrekken

Weerwind wil versoepeling Transgenderwet niet intrekken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) is niet van plan om een voorstel tot verruiming van de Transgenderwet in te trekken, waar de Tweede Kamer om vraagt. Een motie van NSC en SGP om dit wetsvoorstel binnen een maand in te trekken, werd dinsdag door een nipte meerderheid aangenomen (73-70). De bewindsman had het verzoek eerder ontraden en hij blijft daarbij. "Ik heb aangegeven dat ik deze motie niet kan of ga uitvoeren", laat hij weten. Tegelijk is hij niet van plan om op stappen, zegt hij.

"Zoals ik eerder met de Kamer deelde, vind ik de motie op zowel inhoud als proces onbehoorlijk. Dit wetsvoorstel van mijn voorganger Sander Dekker is goed doordacht en verlaagt de drempel voor transpersonen om zichzelf te zijn. Het is natuurlijk aan eenieder in de Kamer om voor of tegen dit wetsvoorstel te zijn, maar dan wel na een debat", aldus Weerwind. Het voorstel regelt dat transgenderpersonen hun geslacht in de geboorteakte kunnen aanpassen zonder dat daar nog een deskundige aan te pas komt. Ook komt de leeftijdsgrens van 16 jaar te vervallen om zo'n aanpassing te laten doorvoeren.

De Kamer sprak er in 2022 over en het debat zou later worden voortgezet. Maar na de val van het kabinet werd het wetsvoorstel controversieel verklaard zodat het pas weer aan de orde komt als er een nieuw kabinet is. Nicolien van Vroonhoven (NSC) en Diederik van Dijk (SGP) dienden in een debat over een ander onderwerp toch deze motie in. Tot verrassing en verontwaardiging van partijen zoals GroenLinks-PvdA, SP, PvdD, CDA en Volt. Wieke Paulusma (D66) sprak van "een oncollegiale, onzorgvuldige en onwenselijke gang van zaken en zeker geen teken van goed bestuur". Ook de formerende partijen zitten niet op één lijn: de VVD liet duidelijk blijken het niet eens te zijn met de actie van NSC en SGP, die wel werd gesteund door PVV- en BBB-Kamerleden.

Tegenstanders

Ook Weerwind haalt fel uit naar de manier waarop tegenstanders van het wetsvoorstel af willen komen voordat het debat erover is afgerond. "Het is opvallend dat partijen die zich manifesteren als het staatsrechtelijk geweten van de Kamer, een wetgevingsproces op deze wijze willen torpederen. De Kamer heeft mij vragen gesteld en die wil ik beantwoorden. Alleen zo kan recht worden gedaan aan de vragen die over dit wetsvoorstel leven, en alleen zo kan het wetgevingsproces zorgvuldig worden doorlopen."

De ministerraad moet zich nog buigen over de motie en kan de minister in zijn weigering steunen of niet. Een kabinet legt wel vaker moties terzijde. Partijen in de Tweede Kamer kunnen dan een motie van wantrouwen indienen als ze het onderwerp belangrijk genoeg vinden.

Meer uit Politiek

Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

20 uur geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

2 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

3 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

4 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

4 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

4 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

5 dagen geleden