Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weerwind wil af van melden privégegevens advocaat in strafdossier

Weerwind wil af van melden privégegevens advocaat in strafdossier

DEN HAAG (ANP) - Het is "zeer ongewenst en zorgelijk" dat woonadressen of telefoongegevens van advocaten soms in strafdossiers worden vermeld. Dat meldt minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in antwoord op Kamervragen van de VVD. Volgens hem is er ook geen enkele reden of noodzaak dat dit gebeurt. Hij is met het Openbaar Ministerie, politie en het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) in overleg om deze werkwijze aan te passen.

In het strafdossier staan alle verslagen en processtukken over de gebeurtenissen waar het OM en de rechter zich op baseren in een strafzaak. Advocaten en verdachten krijgen het dossier ook. Dat kan gevaar opleveren voor advocaten en andere geheimhouders zoals notarissen en zorgverleners. De VVD wil af van de herleidbaarheid van privégegevens.

Weerwind is het daarmee eens en vindt dat ook de verkeers- en locatiegegevens van bijvoorbeeld telefoongesprekken van een advocaat met een verdachte niet volledig hoeven te worden vermeld. Deze telefoongesprekken zijn geheim en worden ook niet opgenomen, maar de verkeersgegevens kunnen wel worden vermeld in het dossier. Dat mag, maar het is volgens de minister "niet noodzakelijk en ook onwenselijk" dat gebruikersgegevens van een geheimhouder worden opgenomen in het dossier, zoals een telefoonnummer.

Mogelijk kan daarvoor beter een kantooradres worden geregistreerd en vermeld. De betrokken partijen zoeken samen met de advocatuur naar een oplossing, aldus Weerwind.

Meer uit Politiek

Partijvoorzitter SP: heel verdrietig dat Lilian vertrekt

DEN HAAG (ANP) - SP-partijvoorzitter Jannie Visscher vindt het "heel verdrietig" dat Lilian Marijnissen uit de Kamer vertrekt. "Ze heeft onwijs veel betekend voor de fractie, de partij en onze idealen", zegt Visscher tegen het ANP. "Het is jammer dat ze dit besluit heeft genomen."

1 uur geleden
Rutte: met vertrek Marijnissen gaat bevlogen politicus verloren

DEN HAAG (ANP) - Met het vertrek van SP-partijleider Lilian 430546673 hebben Den Haag en Nederland een "bevlogen, betrokken en betrouwbaar politicus" verloren, zo reageert Mark Rutte op X. "Ondanks onze inhoudelijke verschillen, hebben we altijd goed kunnen samenwerken en ik waardeer haar enorm."

2 uur geleden
SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op

DEN HAAG (ANP) - SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op, meldt ze op X. Na opnieuw verloren verkiezingen heeft de partij een "nieuwe gezicht nodig", merkt ze. "Daarom treed ik terug als fractievoorzitter en Kamerlid van de SP".

3 uur geleden
Van Huffelen verheugd over Europees akkoord AI

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen is "ontzettend blij" met een Europees akkoord over kunstmatige intelligentie (AI). Dat zegt Van Huffelen in eerste reactie op het voorlopige akkoord van de EU-landen en het Europees Parlement over regels voor AI. "Maar dit ontslaat ons niet van de verplichting om te blijven kijken naar de kansen en risico's van inzet van AI-technologie en de handhaving van de regels", voegt Van Huffelen daaraan toe.

6 uur geleden
Vereniging: hoge werkdruk Statenleden door te weinig tijd en geld

MIDDELBURG (ANP) - Weinig tijd en weinig geld: volksvertegenwoordigers in de Provinciale Staten hebben moeite hun taken goed uit te voeren, ziet de vereniging voor Statenleden Statenlidnu. Dat is kwalijk, vindt de vereniging, omdat provincies over steeds complexere zaken moeten beslissen, zoals het verlagen van de stikstofuitstoot. Statenlidnu wil landelijke afspraken over de ondersteuning van Statenfracties.

7 uur geleden
PVV, VVD, NSC en BBB gaan eerst drie grote thema's bespreken

DEN HAAG (ANP) - Voordat de echte formatieonderhandelingen beginnen, gaan de partijen PVV, VVD, NSC en BBB eerst van start met het bespreken van drie grote thema's. Als eerste en belangrijkste mogelijk struikelblok praten ze over rechtsstatelijkheid en beloftes vanuit de kant van de PVV, daarna wordt gekeken naar welke inhoudelijke onderwerpen belangrijk zijn en of de partijen elkaar daar kunnen vinden. Pas als laatste komt de vorm van een eventueel kabinet aan bod, zeggen ingewijden na een bericht van de NOS.

20 uur geleden
Rapport: niet-stemmers Rotterdam weinig vertrouwen in politiek

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdammers die vorig jaar niet gingen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, deden dat niet omdat ze zijn afgehaakt in de maatschappij, maar om allerlei andere redenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool en de Universiteit Utrecht onder stemmers en niet-stemmers.

1 dag geleden