Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weerwind over fouten privéritten dienstauto: 'dom, dom dom'

Weerwind over fouten privéritten dienstauto: 'dom, dom dom'

DEN HAAG (ANP) - Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) gaat diep door het stof over het privégebruik van de dienstauto in de periode dat hij burgemeester van Almere was. Weerwind vindt het ontzettend dom van zichzelf dat hij de regels niet kende, terwijl hij die wel had moeten kennen. Met de Belastingdienst en de gemeente Almere is hij in gesprek om tot een oplossing te komen.

"Ik ga vergoeden wat ik had moeten vergoeden", zegt Weerwind. De bewindspersoon zegt dat hij periodiek gegevens bij de gemeente aanleverde over de gereden kilometers in de dienstauto voor privégebruik en over de ritjes naar organisaties waar hij als burgemeester een nevenfunctie vervulde. Hij dacht daarmee juist te handelen. In het reglement van de gemeente Almere staat echter dat privégebruik van de dienstauto niet is toegestaan.

"Het was een domme fout. Ik had het reglement moeten kennen en moeten toepassen en dat heb ik niet gedaan." In al die jaren kreeg hij ook geen waarschuwingen vanuit de organisatie dat hij fout zat. "So be it. Ik ben verantwoordelijk voor wat ik aanlever."

Melding door Bijleveld

In een raadsvergadering in Almere maakte waarnemend burgemeester Ank Bijleveld vorige week bekend dat Weerwind vijf jaar lang (tussen 2017 tot en met 2021) zijn dienstauto heeft gebruikt voor privéritten. Kort daarvoor was Weerwind ervan op de hoogte gesteld dat Bijleveld dit aan de Almeerse gemeenteraad zou melden, maar het bericht kwam voor Weerwind "als donderslag bij heldere hemel".

"Ik heb me jaren met ziel en zaligheid voor de gemeente ingezet." Nu zit er een "forse buts. Dat voelt niet goed en dat proeft niet goed. Niet als bestuurder en niet als mens. Ik heb een domme fout gemaakt."

5000 kilometer

Uit een donderdag openbaar gemaakt overzicht door de gemeente Almere blijkt dat het om ruim 5000 kilometer gaat. Daarvan werden 3741 kilometer gereden naar nevenfuncties die niet direct met zijn functie te maken hadden. Voor echte 'privéritjes' van Weerwind reed de dienstauto 1337 kilometer.

De kilometers die hij in de dienstauto reed naar nevenfuncties werden volgens Weerwind bij die organisaties gedeclareerd. "Bij hen checkte ik of dat goed liep." Daarnaast had hij gevraagd de privéritten van zijn salaris af te trekken.

Het belangrijkste vindt Weerwind nu dat het probleem wordt opgelost.

Meer uit Politiek

Putters spreekt vrijdag met Wilders en belt Van der Plas

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters spreekt vrijdag twee partijleiders: PVV-voorman Geert Wilders, en Caroline van der Plas, fractievoorzitter van de BBB. Wilders komt fysiek langs bij de informateur, met Van der Plas belt hij alleen. Putters is ruim twee weken bezig met zijn informateursopdracht en zal over iets minder dan twee weken zijn verslag moeten schrijven.

7 uur geleden
Van der Wal: ik hield geen informatie achter over natuurwet

DEN HAAG (ANP) - "Ik heb juist haast gemaakt", zo verweerde demissionair minister Christianne van der Wal zich donderdag tegen vragen van Caroline van der Plas (BBB). De BBB-voorvrouw vond dat de minister een rapport over de gevolgen van de Europese natuurwet voor Nederland te laat aan de Tweede Kamer had gegeven, pas nadat het Europees Parlement erover had gestemd. Van der Wal zei geen informatie te hebben achtergehouden: "Heb ik artikel 68 geschonden? Nee, dat vind ik niet."

8 uur geleden
Minister gaat 'puzzelen' na arbeidsongeschiktheidsrapport

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) laat de door een commissie voorgestelde alternatieven voor het huidige arbeidsongeschiktheidsstelsel uitwerken, zodat een nieuw kabinet er mogelijk mee aan de slag kan. Het gaat om drie varianten die de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel in een donderdag uitgekomen rapport oppert voor werkenden. De commissie vond geen oplossing voor vroeggehandicapten die nooit hebben gewerkt. Maar ook daar wil de minister op "puzzelen", zegt Van Gennip bij de overhandiging van het rapport.

8 uur geleden
Nederland mag niet eerder strengere asielregels invoeren

DEN HAAG (ANP) - Nadat het Europees Parlement (EP) heeft ingestemd met het zwaarbevochten Europese asielbeleid, worden de regels twee jaar later van kracht. Nederland mag onderdelen van de Europese afspraken niet eerder, maar ook niet later invoeren, zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een debat met de Tweede Kamer.

10 uur geleden
Omtzigt ziet twee opties: gedogen of extraparlementair kabinet

DEN HAAG (ANP) - Voor NSC liggen er twee opties op tafel voor een nieuw kabinet. Dat is gedogen of een extraparlementair kabinet, zei partijleider Pieter Omtzigt na een gesprek met informateur Kim Putters. Op een zakenkabinet zit volgens Omtzigt niemand te wachten.

11 uur geleden
Waarschuwing voor 'sluipende uitholling' budget lagere overheden

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten en provincies moeten steeds meer doen met te weinig geld. Daarvoor waarschuwt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) donderdag in een advies aan demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). De ROB spreekt van "sluipende uitholling van de financiële beleidsruimte".

12 uur geleden
Yeşilgöz heeft 'bouwstenen aangeleverd' voor samenwerking

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yeşilgöz heeft naar eigen zeggen "bouwstenen aangeleverd" voor mogelijke politieke samenwerking. Dat zei de VVD-leider donderdag na afloop van een nieuw gesprek met informateur Kim Putters. Wat die bouwstenen precies inhouden, hield Yeşilgöz voor zichzelf. "Ik ga niet onderhandelen voor de camera."

13 uur geleden