Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weerwind over fouten privéritten dienstauto: 'dom, dom dom'

Weerwind over fouten privéritten dienstauto: 'dom, dom dom'

DEN HAAG (ANP) - Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) gaat diep door het stof over het privégebruik van de dienstauto in de periode dat hij burgemeester van Almere was. Weerwind vindt het ontzettend dom van zichzelf dat hij de regels niet kende, terwijl hij die wel had moeten kennen. Met de Belastingdienst en de gemeente Almere is hij in gesprek om tot een oplossing te komen.

"Ik ga vergoeden wat ik had moeten vergoeden", zegt Weerwind. De bewindspersoon zegt dat hij periodiek gegevens bij de gemeente aanleverde over de gereden kilometers in de dienstauto voor privégebruik en over de ritjes naar organisaties waar hij als burgemeester een nevenfunctie vervulde. Hij dacht daarmee juist te handelen. In het reglement van de gemeente Almere staat echter dat privégebruik van de dienstauto niet is toegestaan.

"Het was een domme fout. Ik had het reglement moeten kennen en moeten toepassen en dat heb ik niet gedaan." In al die jaren kreeg hij ook geen waarschuwingen vanuit de organisatie dat hij fout zat. "So be it. Ik ben verantwoordelijk voor wat ik aanlever."

Melding door Bijleveld

In een raadsvergadering in Almere maakte waarnemend burgemeester Ank Bijleveld vorige week bekend dat Weerwind vijf jaar lang (tussen 2017 tot en met 2021) zijn dienstauto heeft gebruikt voor privéritten. Kort daarvoor was Weerwind ervan op de hoogte gesteld dat Bijleveld dit aan de Almeerse gemeenteraad zou melden, maar het bericht kwam voor Weerwind "als donderslag bij heldere hemel".

"Ik heb me jaren met ziel en zaligheid voor de gemeente ingezet." Nu zit er een "forse buts. Dat voelt niet goed en dat proeft niet goed. Niet als bestuurder en niet als mens. Ik heb een domme fout gemaakt."

5000 kilometer

Uit een donderdag openbaar gemaakt overzicht door de gemeente Almere blijkt dat het om ruim 5000 kilometer gaat. Daarvan werden 3741 kilometer gereden naar nevenfuncties die niet direct met zijn functie te maken hadden. Voor echte 'privéritjes' van Weerwind reed de dienstauto 1337 kilometer.

De kilometers die hij in de dienstauto reed naar nevenfuncties werden volgens Weerwind bij die organisaties gedeclareerd. "Bij hen checkte ik of dat goed liep." Daarnaast had hij gevraagd de privéritten van zijn salaris af te trekken.

Het belangrijkste vindt Weerwind nu dat het probleem wordt opgelost.

Meer uit Politiek

Schneiders blijft betrokken bij verandering politie-eenheden

DEN HAAG (ANP) - Oud-burgemeester Bernt Schneiders blijft toezien op de omvorming van de Landelijke Eenheid van de politie in twee eenheden. Onder zijn leiding heeft een commissie de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de problemen op de werkvloer en allerlei voorstellen gedaan om de werkcultuur en het leiderschap binnen dit cruciale onderdeel van de politieorganisatie te verbeteren. De commissie stopt, maar Schneiders blijft adviseren over de voortgang van de wijzigingen, schrijft justitieminister David van Weel in een Kamerbrief.

11 uur geleden
Nederland mag 750 miljoen euro 'groene' staatssteun geven

BRUSSEL (ANP) - Nederland mag 750 miljoen euro uitgeven aan bedrijven die daarmee kunnen investeren in het vergroenen van hun productieprocessen. De Europese Commissie heeft donderdag toestemming voor deze vorm van staatssteun gegeven.

1 dag geleden
PVV en NSC willen opheldering over onrechtmatige werkwijze MIVD

DEN HAAG (ANP) - Partijleiders Geert Wilders (PVV) en Pieter Omtzigt (NSC) willen opheldering van het kabinet over de onrechtmatige werkwijze van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). De toezichthouder oordeelde onlangs dat de MIVD zich nog steeds niet aan de wet houdt als het gaat om het informeren van onderzochte burgers.

1 dag geleden
Schoof na eerste werkbezoek: mensen lijken blij verrast met mij

DOETINCHEM (ANP) - Volgens premier Dick Schoof lijken mensen die hij spreekt "blij verrast" te zijn dat hij de nieuwe minister-president is. Dat zegt hij na afloop van zijn eerste werkbezoek.

2 dagen geleden
'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

2 dagen geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

2 dagen geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

3 dagen geleden