Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weerwind moet van Kamer brieven Taghi en Mohammed B. verbieden

Weerwind moet van Kamer brieven Taghi en Mohammed B. verbieden

DEN HAAG (ANP) - Brieven tussen Ridouan Taghi en Mohammed B. moeten zoveel mogelijk worden verboden, vindt de Tweede Kamer. Het kabinet moet dit per direct regelen. Pas als na controle er "evident" geen sprake is of kan zijn van versluierde communicatie mogen de brieven tussen beide criminelen worden afgegeven. Een motie van VVD-Kamerlid Ulysse Ellian hiertoe is aangenomen. De motie was eerder door minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) ontraden.

De correspondentie tussen Taghi en Mohammed B. is een "potentieel gevaar voor de nationale veiligheid", stelt Ellian in zijn motie. Die is "niet voldoende te duiden om met voldoende zekerheid te stellen dat geen versluierde communicatie plaatsvindt". Op basis van de Penitentiaire beginselenwet kan correspondentie worden verboden als niet kan worden vastgesteld of deze is versluierd en de nationale veiligheid in het geding kan zijn, zo stelde het VVD-Kamerlid.

De Telegraaf meldde in september dat B. en Taghi elkaar brieven stuurden met Koranverzen, die mogelijk gecodeerde boodschappen bevatten. Volgens hun raadslieden zijn alle brieven "door verschillende justitiƫle diensten gecontroleerd en goedgekeurd" en was dat "terecht", zeiden zij eind september.

Binnen een week moet Weerwind aan de Kamer laten weten hoe hij het besluit van de Kamer gaat uitvoeren.

Meer uit Politiek

SP-Kamerleden: Marijnissen voelde te weinig draagvlak in bestuur

DEN HAAG (ANP) - Lilian Marijnissen heeft tijdens de laatste vergadering van het SP-partijbestuur "te weinig draagvlak geproefd" om door te gaan als partijleider, zegt SP-Kamerlid Bart van Kent. Hij was vrijdagavond bij die vergadering aanwezig, waarbij volgens Van Kent bestuursleden hun twijfels uitten over het functioneren van Marijnissen. Wat Van Kent betreft, had Marijnissen niet op hoeven te stappen. "Maar ik begrijp dat ze met te weinig draagvlak niet verder kan."

8 uur geleden
Partijvoorzitter SP: heel verdrietig dat Lilian vertrekt

DEN HAAG (ANP) - SP-partijvoorzitter Jannie Visscher vindt het "heel verdrietig" dat Lilian Marijnissen uit de Kamer vertrekt. "Ze heeft onwijs veel betekend voor de fractie, de partij en onze idealen", zegt Visscher tegen het ANP. "Het is jammer dat ze dit besluit heeft genomen."

10 uur geleden
Rutte: met vertrek Marijnissen gaat bevlogen politicus verloren

DEN HAAG (ANP) - Met het vertrek van SP-partijleider Lilian 430546673 hebben Den Haag en Nederland een "bevlogen, betrokken en betrouwbaar politicus" verloren, zo reageert Mark Rutte op X. "Ondanks onze inhoudelijke verschillen, hebben we altijd goed kunnen samenwerken en ik waardeer haar enorm."

11 uur geleden
SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op

DEN HAAG (ANP) - SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op, meldt ze op X. Na opnieuw verloren verkiezingen heeft de partij een "nieuwe gezicht nodig", merkt ze. "Daarom treed ik terug als fractievoorzitter en Kamerlid van de SP".

12 uur geleden
Van Huffelen verheugd over Europees akkoord AI

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen is "ontzettend blij" met een Europees akkoord over kunstmatige intelligentie (AI). Dat zegt Van Huffelen in eerste reactie op het voorlopige akkoord van de EU-landen en het Europees Parlement over regels voor AI. "Maar dit ontslaat ons niet van de verplichting om te blijven kijken naar de kansen en risico's van inzet van AI-technologie en de handhaving van de regels", voegt Van Huffelen daaraan toe.

15 uur geleden
Vereniging: hoge werkdruk Statenleden door te weinig tijd en geld

MIDDELBURG (ANP) - Weinig tijd en weinig geld: volksvertegenwoordigers in de Provinciale Staten hebben moeite hun taken goed uit te voeren, ziet de vereniging voor Statenleden Statenlidnu. Dat is kwalijk, vindt de vereniging, omdat provincies over steeds complexere zaken moeten beslissen, zoals het verlagen van de stikstofuitstoot. Statenlidnu wil landelijke afspraken over de ondersteuning van Statenfracties.

16 uur geleden
PVV, VVD, NSC en BBB gaan eerst drie grote thema's bespreken

DEN HAAG (ANP) - Voordat de echte formatieonderhandelingen beginnen, gaan de partijen PVV, VVD, NSC en BBB eerst van start met het bespreken van drie grote thema's. Als eerste en belangrijkste mogelijk struikelblok praten ze over rechtsstatelijkheid en beloftes vanuit de kant van de PVV, daarna wordt gekeken naar welke inhoudelijke onderwerpen belangrijk zijn en of de partijen elkaar daar kunnen vinden. Pas als laatste komt de vorm van een eventueel kabinet aan bod, zeggen ingewijden na een bericht van de NOS.

1 dag geleden