Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weerwind: ik ga geen excuses aanbieden namens Nederlandse regering

Weerwind: ik ga geen excuses aanbieden namens Nederlandse regering

PARAMARIBO (ANP) - Het was voor minister als persoon "pijnlijk" om te horen dat sommige mensen willen dat niet hij, als man met 'kleur', maar een 'witte persoon' in Suriname namens de regering excuses moet maken voor het slavernijverleden. "Maar tegelijkertijd ben ik bestuurder en dankbaar dat ik hier mag staan namens de regering", zei hij in gesprek met een aantal journalisten in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Hij benadrukte meerdere malen dat hij maandag geen excuses namens de regering gaat aanbieden, maar een toelichting gaat geven op de "belangwekkende" en "historische" boodschap van premier Mark Rutte.

Weerwind is een nazaat van een tot slaaf gemaakte. Een aantal mensen van Surinaamse afkomst vindt daarom dat Weerwind geen rol moet krijgen in de excuses over het slavernijverleden. De minister vindt het belangrijk dat iedereen zich beseft dat tot slaaf gemaakte mensen als "handelswaar" werden gezien. "Dat is mensonterend." Dat is echter het verleden, zei hij. "We moeten samen vooruit kijken. Je mag individuele Nederlanders niet iets kwalijk nemen van toen."

De ophef en onvrede over het moment waarop Rutte namens de regering met een boodschap komt over het slavernijverleden, betreurt Weerwind. Volgens hem hebben kabinetsleden in juli, tijdens een bezoek aan Suriname, laten weten dat "gezegd zou worden wat in 2022 gezegd moet worden".

Geen schaduw

De "belangwekkende boodschap" die Rutte morgen uitspreekt, mag geen schaduw werpen op het herdenkingsjaar 2023, zei Weerwind. "Ik benadruk dat het slechts een begin is van een dialoog naar de toekomst toe." Na de toespraak van de premier en de toelichting van Weerwind daarop in Paramaribo "gaan we aan de slag met een herstelagenda".

Als minister wil hij aan het proces een bijdrage leveren door "met een open mind" te luisteren naar voor- en tegenstanders van Nederlandse excuses voor het slavernijverleden. "Om zo te laten weten dat ik ze serieus neem." Hij hoopt ook dat zij hem serieus nemen "zodat we samen kunnen bouwen aan de toekomst. Niet alleen voor ons, maar ook voor de generaties die na ons komen".

Vanaf 1621 was Nederland een van de grootste slavenhandelaren ter wereld. In 1863 werd de slavernij afgeschaft, maar pas tien jaar later kwamen de tot slaaf gemaakten vrij. In 2023 is het precies 150 jaar geleden dat er echt een eind kwam aan de slavernij binnen het Koninkrijk.

Meer uit Politiek

VVD-prominent Henk Kamp niet beschikbaar als premier

DEN HAAG (ANP) - VVD-prominent Henk Kamp is niet beschikbaar als premier van een aankomend kabinet, zegt hij tegen het ANP. Tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB zit hij op de publieke tribune. Joost Eerdmans (JA21) vroeg Wilders eerder in het debat wat zijn aanwezigheid betekent, waarop de PVV-leider antwoordde: "Dat hij niet zoveel te doen heeft." Kamp, die meermaals minister namens de VVD is geweest, gaf daarop vanaf de tribune een opgestoken duim.

16 minuten geleden
Nieuw kabinet krijgt een minister voor Migratie

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB krijgt een minister voor Migratie, liet NSC-leider Pieter Omtzigt woensdag weten. Asiel en migratie vallen tot dusver onder een staatssecretaris onder de minister van Justitie en Veiligheid.

46 minuten geleden
Timmermans noemt bezuinigen ontwikkelingsgeld 'moreel kwestieus'

DEN HAAG (ANP) - De bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking van zeker 2,4 miljard euro is "moreel kwestieus", vindt Frans Timmermans. De leider van GroenLinks-PvdA vreest "dat Nederland met de rug naar het buitenland gaat staan" en vindt dat de coalitie de armsten in de wereld "in de steek laat", zegt hij in het debat over het hoofdlijnenakkoord.

57 minuten geleden
Wilders: premiersvraag 'morgenvroeg, acuut, meteen' besproken

DEN HAAG (ANP) - Het antwoord op de premiersvraag heeft flinke haast, zegt Geert Wilders tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord. Die vraag wordt volgens de PVV-leider "morgenvroeg, acuut, meteen" besproken. Hij baalt ervan dat Ronald Plasterk zich heeft teruggetrokken als kandidaat na negatieve berichten over patenten die hij heeft geclaimd. "Het zou volgens mij een geweldige minister-president zijn geweest", aldus Wilders.

1 uur geleden
Wilders wil voor de zomer beëdigd kabinet en debat

DEN HAAG (ANP) - Voor het zomerreces moet een nieuwe regering aantreden, een regeringsverklaring afleggen en daarover in debat gaan met de Tweede Kamer, zegt PVV-leider Geert Wilders in het debat over de formatie. De kabinetsploeg gaat vervolgens aan de slag met de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord. "Dat kan een tijdje duren. Rond het begin van het nieuwe parlementaire jaar zal dat af moeten zijn."

1 uur geleden
Klimaatdoel 2030 blijft staan, geeft Wilders tandenknarsend toe

DEN HAAG (ANP) - Het klimaatdoel om 55 procent minder broeikasgassen uit te stoten in 2030 vergeleken met 1990 blijft staan in het nieuwe hoofdlijnenakkoord, geeft Geert Wilders toe. "Ik vrees van wel", zegt de PVV-leider op vragen hierover van Henri Bontenbal (CDA) tijdens het debat over het akkoord. Hier was onduidelijkheid over, omdat het doel niet werd benoemd in het hoofdlijnenakkoord.

2 uur geleden
Iedereen gaat erop vooruit, verdedigt Wilders zich tegen aanval SP

DEN HAAG (ANP) - "Iedereen gaat erop vooruit" als de maatregelen in het hoofdlijnenakkoord werkelijkheid worden, zegt PVV-leider Geert Wilders. In een stekelige uitwisseling met Jimmy Dijk (SP) schermt hij met de doorrekening van het Centraal Planbureau die dinsdag is gepubliceerd. "Alles gaat beter met Nederland dankzij dit kabinet, dat er nog moet komen."

2 uur geleden