Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weerwind: ik ga geen excuses aanbieden namens Nederlandse regering

Weerwind: ik ga geen excuses aanbieden namens Nederlandse regering

PARAMARIBO (ANP) - Het was voor minister als persoon "pijnlijk" om te horen dat sommige mensen willen dat niet hij, als man met 'kleur', maar een 'witte persoon' in Suriname namens de regering excuses moet maken voor het slavernijverleden. "Maar tegelijkertijd ben ik bestuurder en dankbaar dat ik hier mag staan namens de regering", zei hij in gesprek met een aantal journalisten in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Hij benadrukte meerdere malen dat hij maandag geen excuses namens de regering gaat aanbieden, maar een toelichting gaat geven op de "belangwekkende" en "historische" boodschap van premier Mark Rutte.

Weerwind is een nazaat van een tot slaaf gemaakte. Een aantal mensen van Surinaamse afkomst vindt daarom dat Weerwind geen rol moet krijgen in de excuses over het slavernijverleden. De minister vindt het belangrijk dat iedereen zich beseft dat tot slaaf gemaakte mensen als "handelswaar" werden gezien. "Dat is mensonterend." Dat is echter het verleden, zei hij. "We moeten samen vooruit kijken. Je mag individuele Nederlanders niet iets kwalijk nemen van toen."

De ophef en onvrede over het moment waarop Rutte namens de regering met een boodschap komt over het slavernijverleden, betreurt Weerwind. Volgens hem hebben kabinetsleden in juli, tijdens een bezoek aan Suriname, laten weten dat "gezegd zou worden wat in 2022 gezegd moet worden".

Geen schaduw

De "belangwekkende boodschap" die Rutte morgen uitspreekt, mag geen schaduw werpen op het herdenkingsjaar 2023, zei Weerwind. "Ik benadruk dat het slechts een begin is van een dialoog naar de toekomst toe." Na de toespraak van de premier en de toelichting van Weerwind daarop in Paramaribo "gaan we aan de slag met een herstelagenda".

Als minister wil hij aan het proces een bijdrage leveren door "met een open mind" te luisteren naar voor- en tegenstanders van Nederlandse excuses voor het slavernijverleden. "Om zo te laten weten dat ik ze serieus neem." Hij hoopt ook dat zij hem serieus nemen "zodat we samen kunnen bouwen aan de toekomst. Niet alleen voor ons, maar ook voor de generaties die na ons komen".

Vanaf 1621 was Nederland een van de grootste slavenhandelaren ter wereld. In 1863 werd de slavernij afgeschaft, maar pas tien jaar later kwamen de tot slaaf gemaakten vrij. In 2023 is het precies 150 jaar geleden dat er echt een eind kwam aan de slavernij binnen het Koninkrijk.

Meer uit Politiek

Adviseurs kabinet: kijk voor ruimtelijke investeringen naar 2100

DEN HAAG (ANP) - Voor een nieuwe Nota Ruimte moet minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) niet naar het jaar 2050 kijken, maar naar 2100. Zeespiegelstijging, klimaatverandering en demografische ontwikkeling vereisen juist na 2050 een "fundamenteel andere benadering", schrijft het College van Rijksadviseurs aan de minister. Door verder vooruit te kijken "wordt pas echt duidelijk hoe ingrijpend de ruimtelijke impact van deze trends is en hoe sturend de gevolgen ervan zijn voor de keuzeruimte van vandaag".

1 uur geleden
Provinciale Staten installeren nieuwe leden

DEN HAAG (ANP) - In de provinciehuizen worden woensdag de nieuwe Provinciale Statenleden geïnstalleerd. Dan wordt ook duidelijk welke personen per partij een zetel hebben geaccepteerd en zullen plaatsnemen in de Provinciale Staten. De zogeheten installatievergaderingen zijn online te volgen via een livestream.

4 uur geleden
Minister Schreinemacher bezoekt aardbevingsgebied Turkije

GAZIANTEP (ANP) - Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) bezoekt dinsdag het gebied in het zuidoosten van Turkije dat begin februari werd getroffen door een zware aardbeving en een reeks naschokken.

4 uur geleden
Top kabinet buigt zich over politieke aardverschuiving

DEN HAAG (ANP) - De betekenis van de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en het verlies van alle coalitiepartijen bij de recente provinciale verkiezingen worden dinsdagavond door de top van het kabinet besproken. De vraag die voor premier Mark Rutte en de vicepremiers Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Carola Schouten centraal staat, is wat de onvrede en het onbehagen in het land voedt. Ook zal worden besproken of er consequenties aan het signaal van de kiezer moeten worden verbonden: moet het regeerakkoord op bijvoorbeeld het stikstofdossier worden opengebroken.

4 uur geleden
Rijna wordt speciaal economisch gezant voor Caribisch Nederland

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) heeft Edison Rijna benoemd tot speciaal gezant voor Caribisch Nederland voor EU-fondsen, VN-fondsen en economische betrekkingen met Latijns Amerika. De huidige gezaghebber van Bonaire treedt op 18 april af; op die dag begint Rijna in zijn nieuwe functie.

9 uur geleden
Timmermans en Van der Plas bespreken stikstof toch in Den Haag

BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Eurocommissaris Frans Timmermans komt naar Den Haag om met BBB-leider Caroline van der Plas te bespreken hoe het Nederlandse stikstofprobleem opgelost kan worden. De klimaatman van de Europese Commissie wilde de grote winnaar van de verkiezingen in Brussel "uitleggen wat de Europese regels zijn" over stikstof. Maar Van der Plas heeft geen tijd en ziet Timmermans liever naar Den Haag afreizen.

11 uur geleden
Rutte: Nederland en Duitsland eensgezind tegen agressie Rusland

ROTTERDAM (ANP) - Minister-president Mark Rutte en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz staan eensgezind in hun steun aan Oekraïne, in de wat Rutte noemt de "verschrikkelijke agressieoorlog" tegen dat land. De regeringsleiders van beide landen zijn het volgens Rutte "helemaal eens over de wapen- en munitieleveringen aan Oekraïne en andere vraagstukken zoals ontvoeringen van Oekraïense kinderen door Rusland".

11 uur geleden