
Weerwind: ik ga geen excuses aanbieden namens Nederlandse regering
PARAMARIBO (ANP) - Het was voor minister als persoon "pijnlijk" om te horen dat sommige mensen willen dat niet hij, als man met 'kleur', maar een 'witte persoon' in Suriname namens de regering excuses moet maken voor het slavernijverleden. "Maar tegelijkertijd ben ik bestuurder en dankbaar dat ik hier mag staan namens de regering", zei hij in gesprek met een aantal journalisten in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Hij benadrukte meerdere malen dat hij maandag geen excuses namens de regering gaat aanbieden, maar een toelichting gaat geven op de "belangwekkende" en "historische" boodschap van premier Mark Rutte.
Weerwind is een nazaat van een tot slaaf gemaakte. Een aantal mensen van Surinaamse afkomst vindt daarom dat Weerwind geen rol moet krijgen in de excuses over het slavernijverleden. De minister vindt het belangrijk dat iedereen zich beseft dat tot slaaf gemaakte mensen als "handelswaar" werden gezien. "Dat is mensonterend." Dat is echter het verleden, zei hij. "We moeten samen vooruit kijken. Je mag individuele Nederlanders niet iets kwalijk nemen van toen."
De ophef en onvrede over het moment waarop Rutte namens de regering met een boodschap komt over het slavernijverleden, betreurt Weerwind. Volgens hem hebben kabinetsleden in juli, tijdens een bezoek aan Suriname, laten weten dat "gezegd zou worden wat in 2022 gezegd moet worden".
Geen schaduw
De "belangwekkende boodschap" die Rutte morgen uitspreekt, mag geen schaduw werpen op het herdenkingsjaar 2023, zei Weerwind. "Ik benadruk dat het slechts een begin is van een dialoog naar de toekomst toe." Na de toespraak van de premier en de toelichting van Weerwind daarop in Paramaribo "gaan we aan de slag met een herstelagenda".
Als minister wil hij aan het proces een bijdrage leveren door "met een open mind" te luisteren naar voor- en tegenstanders van Nederlandse excuses voor het slavernijverleden. "Om zo te laten weten dat ik ze serieus neem." Hij hoopt ook dat zij hem serieus nemen "zodat we samen kunnen bouwen aan de toekomst. Niet alleen voor ons, maar ook voor de generaties die na ons komen".
Vanaf 1621 was Nederland een van de grootste slavenhandelaren ter wereld. In 1863 werd de slavernij afgeschaft, maar pas tien jaar later kwamen de tot slaaf gemaakten vrij. In 2023 is het precies 150 jaar geleden dat er echt een eind kwam aan de slavernij binnen het Koninkrijk.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt vindt dat de Haagse politiek "onvoldoende zichtbaar bezig is met de kernproblemen van Nederland oplossen". Dat zegt de gewezen fractievoorzitter van NSC in een persverklaring bij zijn afscheid, zichtbaar geëmotioneerd. Hij hekelt dat "de tent in de fik staat" als er vijf lintjes niet ondertekend worden, terwijl problemen als de afwikkeling van het toeslagenschandaal voortduren.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De pas bijgestelde rijksbegroting voldoet niet volledig aan de Europese begrotingsregels. De uitgaven nemen de komende jaren sterker toe dan is toegestaan. Dat schrijft de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het kabinet vorige maand heeft ingediend.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State ziet enkele nadelen aan een voorstel om soepeler om te gaan met schade die mogelijk veroorzaakt is door de aardgaswinning in Groningen en Drenthe. Dat schrijft de belangrijkste raadgever van het kabinet op het gebied van wetgeving in een maandag gepubliceerd advies.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie moet landelijk kiezen naar welke onopgeloste strafzaken nieuw onderzoek komt. Dat staat in een plan dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer zaterdag presenteert samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Op die manier zouden kansrijke cold cases eerder aan bod kunnen komen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.
3 dagen geleden