Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weerwind: advocaat hoeft toch niet verplicht als duo naar de EBI

Weerwind: advocaat hoeft toch niet verplicht als duo naar de EBI

ROME (ANP) - De zwaarste criminelen en verdachten van Nederland kunnen niet verplicht worden om altijd met twee advocaten te praten, in plaats van één. Zo'n vierogenprincipe is wettelijk niet toegestaan, schrijft minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind aan de Kamer. Zijn voorganger Sander Dekker vond het nog een goede optie om te voorkomen dat criminelen hun werk voortzetten vanuit de gevangenis.

Weerwind heeft onderzocht of advocaten verplicht in duo's moeten komen als hun cliënt in een Extra Beveiligde Inrichting zit. Aanleiding was de arrestatie van Youssef T., de neef van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi. Dekker dacht dat het lastiger wordt "voor gedetineerden om druk uit te oefenen en advocaten zo te bewegen mee te werken" met criminele activiteiten.

Volgens Weerwind werkt het vierogenprincipe alleen als de tweede advocaat ook helemaal op de hoogte is van het dossier. Daardoor zou de regel volgens hem de vrije advocaatkeuze in de weg staan.

Uitgeklede versie

Ook een uitgeklede versie van het plan, waarbij de extra advocaat alleen meeluistert, mag volgens hem niet. Het contact tussen gevangenen en hun raadslieden is namelijk vertrouwelijk. Wel wil hij de wet aanpassen om het mogelijk te maken om visueel mee te kijken, bijvoorbeeld om in de gaten te houden wat er non-verbaal gebeurt tussen een gedetineerde en diens advocaat.

Weerwind is momenteel samen met minister van Justitie Dilan Yeşilgöz in Rome om te kijken hoe de Italianen optreden tegen de georganiseerde misdaad. Een van de dingen waar hij bijzonder in geïnteresseerd is, is het zogenoemde artikel 41 bis uit de Italiaanse gevangeniswet. Met dat artikel kan gedetineerden die vast zitten voor heel ernstige feiten een groot aantal rechten ontnomen worden, met name ten aanzien van hun contact met de buitenwereld.

Te complex

Op aandringen van PVV'ers Gidi Markuszower en Lilian Helder onderzoekt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) of en hoe bepaalde elementen van die Italiaanse wet overgenomen zouden kunnen worden. Sommige dingen wil Weerwind nu al doorvoeren. Zo wil hij het makkelijker maken om informatie uit te wisselen over gedetineerden met een vlucht- of maatschappelijk risico.

Het onmogelijk maken om bedrijven of andere rechtspersonen op te zetten vanuit de gevangenis, zoals Dekker ook heeft voorgesteld, blijkt volgens Weerwind te complex. Hier ziet hij vanaf.

Meer uit Politiek

Omtzigt herhaalt wens lossere band kabinet en parlement

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt wilde na afloop van zijn gesprek niet zeggen wat hij bij informateur Kim Putters op tafel heeft gelegd. Wel herhaalde hij tegenover de pers zijn pleidooi voor een "lossere band tussen regering en parlement". Dat dit gewenst is, zie je volgens hem ook terug bij het enquêterapport over het fraudebeleid dat maandag is gepresenteerd. Een van de kernpunten is dat de Tweede Kamer zijn controlerende taken niet goed heeft uitgevoerd.

10 minuten geleden
Rutte feliciteert Zweden met 'belangrijk' NAVO-lidmaatschap

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte benadrukt in een reactie het enorme belang van het NAVO-lidmaatschap van Zweden. "Ik heb zojuist de Zweedse premier Ulf Kristersson hiermee gefeliciteerd. Het toetreden van Zweden is van groot belang in deze tijd van oorlog op het Europees continent. Het NAVO-bondgenootschap zal sterker zijn met Zweden aan boord en de beste manier om de veiligheid van Zweden te versterken", laat Rutte op X weten.

46 minuten geleden
Van Gennip: actie nodig na 'ronduit pijnlijk' enquêterapport

DEN HAAG (ANP) - Het rapport waarin de parlementaire-enquêtecommissie concludeert dat mensen zijn vermorzeld door de ontspoorde fraudeaanpak van de overheid, is "ronduit pijnlijk". "Daar moeten we wat mee", zegt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken namens het kabinet in een eerste reactie op het rapport. Volgens haar moet de politiek overstappen naar "een andere manier van denken".

1 uur geleden
Deel Kamer kijkt na harde woorden in enquêterapport naar zichzelf

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de partijen in de Tweede Kamer wijst ook op de eigen rol na de harde woorden van de enquêtecommissie naar het fraudebeleid. De Kamer voerde zijn taken niet goed uit en heeft niet voorkomen dat mensen werden vermorzeld door het fraudebeleid van de overheid.

2 uur geleden
Commissievoorzitter: rapport kan en mag niet in la verdwijnen

DEN HAAG (ANP) - Het parlementaire-enquêterapport over het fraudebeleid van de overheid "kan en mag niet in een la verdwijnen". Daarvoor is het onderwerp te belangrijk en zijn de conclusies te ernstig, vindt commissievoorzitter Michiel van Nispen, die zich overigens niet kan voorstellen dat het gebeurt.

2 uur geleden
Timmermans vindt dat rechtse partijen aan de slag moeten gaan

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB moeten zorgen dat er snel een kabinet komt, zei Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) na zijn gesprek met informateur Kim Putters. Die spreekt maandag en dinsdag vrijwel alle fractieleiders in de Tweede Kamer over de formatie.

3 uur geleden
Enquêtecommissie vond het 'spannend' journalisten de maat te nemen

DEN HAAG (ANP) - Het was niet makkelijk om in het parlementaire-enquêterapport ook de pers als speler in fraudeschandalen te noemen en kritisch te zijn op de media, zegt commissievoorzitter Michiel van Nispen. "U mag best weten: het is best spannend om ook kritisch te zijn op journalisten." Toch was het wel belangrijk om de rol van de media te benoemen. Het past de commissie niet om aanbevelingen richting de media te doen, aldus de voorzitter tijdens een persconferentie. Hij hoopt wel op reflectie door de beroepsgroep zelf.

4 uur geleden