Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weerstand van bewoners tegen komst erotisch centrum in Amsterdam

Weerstand van bewoners tegen komst erotisch centrum in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Honderden Amsterdammers zijn tegen de komst van een nieuw erotisch centrum in de stad. Ze verwachten overlast en criminaliteit. Bewoners rond de drie voorkeurslocaties in de stadsdelen Zuid en Noord hebben dinsdag- en woensdagavond hun onvrede geuit op bijeenkomsten met burgemeester Femke Halsema. Ook hebben meer dan 9000 mensen petities ondertekend tegen de komst van het centrum.

Vorige maand werd al duidelijk dat er drie potentiële locaties zijn voor het centrum, dat een werkplek zou moeten bieden voor zo'n honderd sekswerkers. Twee vlak bij de RAI in Zuid en op de NDSM-werf in Noord. Het nieuwe sekscomplex moet een wezenlijk aantal ramen op de Wallen vervangen, om zo de positie van sekswerkers te verbeteren, de drukte en overlast in het centrum te verminderen en criminaliteit tegen te gaan.

De bewoners zijn echter bang dat er massaal toeristen op het centrum afkomen, met overlast en drugscriminaliteit als gevolg. Dinsdag was er een verhitte discussie op een bijeenkomst met de burgemeester in de RAI en woensdag klonk er opnieuw boegeroep en gelach vanuit een volle zaal in 't Zonnehuis in Noord, toen Halsema de zorgen probeerde te bespreken.

Drugs en drukte

"Met zo'n stroom aan toeristen, dan staan ze straks op het pontje al coke en xtc te verkopen", zo zei één van hen. "Ik wil niet dat mijn dochters op vrijdagmiddag over de dronken Britten struikelen", klonk het. Ook vrezen sommigen dat kunst en cultuur op de NDSM naar de achtergrond zal verdwijnen, en dat de toch al schaarse ov-verbinding met Noord te druk zal worden.

Halsema verwacht niet dat er dronken toeristen naar Noord zullen trekken, mocht het centrum daar komen, omdat "overlast niet samenhangt met sekswerk, maar met de Wallen", zo benadrukte ze. De overlast op de Wallen komt mede door de concentratie van coffeeshops en horeca daar, denkt de burgemeester. Daarbij zou een grootschalige locatie zoals een erotisch centrum beter te reguleren zijn en daarmee juist veiliger voor sekswerkers, aldus Halsema.

Demonstratie

Ook vanuit andere betrokkenen klinkt weerstand. Een groep sekswerkers demonstreert donderdag tegen het centrum, en de toezichthouder voor geneesmiddelen en vaccins in Europa (EMA), met het hoofdkantoor in de buurt van de RAI, is boos om de plannen en stapte naar de Europese Commissie.

Het college krijgt de komende maanden nog advies van de stadsdeelbesturen, en er wordt gesproken met belanghebbenden. Eind 2023 moet er een locatie worden gekozen. Daarna komt er met alle betrokkenen nog een participatietraject.

Meer uit Binnenland

Kom niet meer naar de stad, het is te druk, zegt gemeente Utrecht

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht roept mensen op om niet meer naar de stad te komen. "Het is te druk op meerdere evenementen en routes in onze binnenstad. Toegang tot de pleinen is niet meer mogelijk. Kom daarom niet meer naar de stad!", zo staat in een oproep op sociale media.

1 uur geleden
Stadscentra stromen langzaam vol voor koningsnachtfeesten

DEN HAAG (ANP) - In een aantal grote steden stromen de straten en pleinen langzaam vol voor de vieringen in aanloop naar Koningsdag. In Utrecht was het al vroeg druk door de vrijmarkt die aan het begin van vrijdagavond startte.

1 uur geleden
Centrum Purmerend aangewezen als veiligheidsrisicogebied

PURMEREND (ANP) - Het centrum van Purmerend is tijdens koningsnacht aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Hierdoor krijgt de politie extra bevoegdheden, zoals preventief fouilleren en het opleggen van gebiedsverboden.

1 uur geleden
Activist Van der Linde mag op 4 mei alleen op afstand actievoeren

AMSTERDAM (ANP) - De linkse activist Frank van der Linde mag tijdens de dodenherdenking niet op de Dam demonstreren tegen PVV'er en voorzitter van de Tweede Kamer Martin Bosma, zo heeft de gemeente Amsterdam besloten.

3 uur geleden
Meer plekken vrij in opvang Oekraïense vluchtelingen

DEN HAAG (ANP) - De opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne krijgen wat meer ruimte voor nieuwe mensen. Momenteel zijn 1040 bedden beschikbaar. Dat aantal komt voor het eerst sinds begin december boven de duizend uit.

5 uur geleden
Meisje dat omkwam door val van pand in Amsterdam was uitgegleden

AMSTERDAM (ANP) - Het 16-jarige meisje dat overleed door een val van een pand in het centrum van Amsterdam, was uitgegleden, meldt de politie vrijdag. "Er is geen sprake van enig strafbaar feit", aldus de politie. De twee 16-jarige jongens, die na het incident werden aangehouden, zijn geen verdachten meer.

7 uur geleden
Eis 1,5 jaar cel tegen vrouw die eigen stalking in scène zette

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw uit Putten wordt ervan verdacht haar eigen stalking in scène te hebben gezet. Daardoor belandde een man in 2019 een jaar in de cel. Aan hem bood het OM excuses aan. "We zijn tekortgeschoten", zei de officier van justitie tijdens de inhoudelijke behandeling.

8 uur geleden