Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weerstand groeit: 60 procent Japanners tegen doorgaan Spelen

Weerstand groeit: 60 procent Japanners tegen doorgaan Spelen

TOKIO (ANP) - De weerstand onder de Japanse bevolking tegen het doorgaan van de Olympische Spelen in Tokio lijkt almaar groter te worden. In een onderzoek van het persbureau Kyodo geeft bijna 60 procent van de Japanners aan dat er een streep moet door het sportevenement. De coronapandemie, die in Japan nog altijd niet onder controle is, wordt als belangrijkste reden genoemd om de Spelen te schrappen.

Een minderheid van 25 procent vindt dat de Spelen nog wel kunnen doorgaan, maar dan zonder publiek. Slechts 12 procent is van mening dat het evenement kan doorgaan met een beperkt aantal toeschouwers.

De Spelen beginnen al over twee maanden, op 23 juli. Het Internationaal Olympisch Comité en de Japanse organisatie zetten de voorbereidingen gewoon door en plannen een evenement dat onder strenge hygiënevoorschriften moet plaatshebben. Buitenlandse toeschouwers zijn sowieso niet welkom, een besluit over het toelaten van Japanners wordt in juni genomen.

De groeiende aversie tekende zich de afgelopen maanden al af en neemt toe, omdat Japan gebukt gaat onder een groeiend aantal besmettingen. Ruim 350.000 mensen ondertekenden onlangs in korte tijd een petitie waarin wordt opgeroepen om de Olympische Spelen van Tokio te annuleren.

Volgens initiatiefnemer Kenji Utsunomiya, een 74-jarige advocaat die in het verleden diverse keren heeft geprobeerd om gouverneur te worden van Tokio, is het vanwege de coronaperikelen niet verantwoord om komende zomer het mondiale sportevenement in Japan te huisvesten. Wat meespeelt is de trage vaccinatie in Japan. Slechts 1 procent van de 125 miljoen inwoners is pas ingeënt.

Meer uit Sport

Handbalsters winnen ook tweede groepsduel op WK ruim van Congo

FREDERIKSHAVN (ANP) - De Nederlandse handbalsters hebben ook de tweede groepswedstrijd op het wereldkampioenschap in Denemarken, Zweden en Noorwegen ruim gewonnen. Oranje versloeg in het Deense Frederikshavn Congo met 40-20 en is daarmee al zeker van een plaats in de hoofdronde van het WK. Bij rust leidde de ploeg van bondscoach Per Johansson met 20-9.

6 uur geleden
Schaatser Roest stelt teleur op 10 kilometer, Ghiotto wint

STAVANGER (ANP) - Schaatser Patrick Roest heeft bij de wereldbekerwedstrijd in Stavanger genoegen moeten nemen met de achtste plaats op de 10 kilometer. De zege ging naar wereldkampioen Davide Ghiotto uit Italië. Die won in 13.02,71 voor Ted-Jan Bloemen uit Canada en Michele Malfatti uit Italië. Roest gaf ruim 21 seconden toe en finishte in 13.23,96.

8 uur geleden
Handbalsters op WK zonder Ten Holte en Van Vliet tegen Congo

FREDERIKSHAVN (ANP) - De handbalsters spelen de tweede groepswedstrijd tegen Congo zonder keepster Yara ten Holte en Loïs van Vliet. Bondscoach Per Johansson heeft beide handbalsters op de tribune gezet voor de tweede groepswedstrijd.

8 uur geleden
Schaatsers ver van podium op 500 meter, Japanner Morishige wint

STAVANGER (ANP) - De Nederlandse schaatsers zijn bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger ver van het podium gebleven op de 500 meter. Hein Otterspeer was de beste Nederlander. Hij werd met 35,12 tiende. De zege ging naar de Japanner Wataru Morishige. Die was met 34,65 nipt sneller dan de Chinees Tingyu Gao. Tatsuya Shinhama uit Japan pakte het brons.

10 uur geleden
Japanse Takagi klopt Rijpma-De Jong en Groenewoud op 1500 meter

STAVANGER (ANP) - Schaatsster Antoinette Rijpma-de Jong heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger zilver gepakt op de 1500 meter. De 28-jarige wereldkampioene kwam tot een tijd van 1.56,95 waarmee ze alleen Miho Takagi voor zich moest dulden. De Japanse won in 1.55,87. Marijke Groenewoud pakte het brons.

10 uur geleden
Wielrenner Cimolai vindt met Movistar alsnog ploeg

MADRID (ANP) - De Italiaanse wielrenner Davide Cimolai heeft alsnog een ploeg gevonden om zijn profloopbaan voort te zetten. De Spaanse ploeg Movistar heeft hem binnengehaald om de Colombiaan Fernando Gaviria te assisteren in de sprint. Cimolai (34) kreeg bij het Franse Cofidis geen nieuw contract voor volgend jaar.

12 uur geleden
Judoka Van Dijke pakt goud op Grand Slam Tokio

TOKIO (ANP) - Judoka Sanne van Dijke heeft bij het Grand Slam van Tokio het goud gepakt in de klasse tot 70 kilogram. De 28-jarige Brabantse versloeg in de finale in de golden score de Japanse Shiho Tanaka.

16 uur geleden