Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weeronline: op een na natste eerste pinksterdag ooit in De Bilt

Weeronline: op een na natste eerste pinksterdag ooit in De Bilt

DEN HAAG (ANP) - De Bilt heeft de op een na natste Eerste Pinksterdag ooit achter de rug. Zondag viel volgens Weeronline 21,5 millimeter regen. Sinds de start van de neerslagmetingen in 1906 kwam het alleen op 20 mei 1945 voor dat er op Eerste Pinksterdag meer neerslag viel: 23,3 millimeter destijds.

Nog flink veel natter dan in De Bilt was het zondag in het zuiden van het land. In de Betuwe en in een brede strook van Eindhoven naar Den Bosch viel op veel plekken wel 40 tot 60 millimeter. Ter vergelijking: normaal valt in heel de maand juni ongeveer 68 millimeter.

Het zorgde voor overlast. In Veldhoven riep de politie enige tijd op om het gebied rond de Dorpstraat te mijden. En ook in veel andere plaatsen werd geadviseerd om binnen te blijven "als dat kan". De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost waarschuwde zondagavond voor gevaarlijke situaties door de hevige regenbuien, zoals putdeksels die door de overvloed aan water kunnen wegspoelen. "Ben hierop alert als u naar buiten gaat", luidde het.

Ook maandag buien

Ook Limburg heeft te maken met wateroverlast. Op beelden op sociale media was zondag te zien hoe straten in onder meer Echt en Roermond onderliepen.

Ook maandag trekken er weer buien over het land. Zoveel neerslag als er op zondag viel, wordt niet verwacht. Maar regionaal kan het toch opnieuw behoorlijk nat worden.

De kans dat het de natste Pinksteren ooit wordt, is volgens Weeronline overigens "niet heel groot". Dat record staat op 13 juni 2011. Toen viel in totaal, over beide pinksterdagen, 58,9 millimeter in De Bilt.

Meer uit Binnenland

Marengo-kroongetuige niet in rechtbank voor laatste woord

AMSTERDAM (ANP) - Kroongetuige Nabil B. is vrijdag niet aanwezig in de Bunker in Amsterdam-Osdorp om zelf gebruik te maken van zijn mogelijkheid tot het laatste woord in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Zijn advocaat Onno de Jong is er wel voor de dupliek, ofwel laatste reactie op het Openbaar Ministerie.

22 minuten geleden
Studenten ontvangen eerste basisbeurs en lenen meteen minder

DEN HAAG (ANP) - Minder studenten gaan een studielening aan en het bedrag dat ze lenen is flink gedaald, maakt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bekend. Vrijdag ontvangen studenten hun eerste basisbeurs nadat deze opnieuw is ingevoerd. Onderzoekers verwachten dat studenten daardoor "bewuster" zijn gaan lenen.

3 uur geleden
Strafeisen verwacht in strafzaak over vergisontvoering Cruquius

SCHIPHOL (ANP) - In de strafzaak over de vergisontvoering in Cruquius krijgen acht van de tien verdachten vrijdag de strafeisen te horen. De officieren van justitie presenteren op deze derde zittingsdag al het verzamelde bewijsmateriaal rond de ontvoering van een destijds 56-jarige man uit Hoofddorp. Het Openbaar Ministerie toont tijdens het requisitoir een video van achttien minuten die de gebeurtenissen en reisbewegingen van de groep verdachten visualiseert.

6 uur geleden
Strafproces Marengo nadert einde met laatste woord kroongetuige

AMSTERDAM (ANP) - Het omvangrijke liquidatieproces Marengo nadert de afronding. Vrijdag staat in de Bunker in Amsterdam-Osdorp de laatste reactie (dupliek) en het laatste woord van kroongetuige Nabil B. op het programma. Daarna is de inhoudelijke behandeling afgerond van de inmiddels jarenlang slepende strafzaak. Er staan nog wel procedurele zittingen gepland de komende periode.

6 uur geleden
Utrecht week lang in teken van Nederlandse films

UTRECHT (ANP) - Utrecht maakt zich op voor acht dagen Nederlandse films, sterren en rode lopers tijdens de 43e editie van het Nederlands Film Festival. In totaal worden op het festival 247 producties vertoond, waaronder 82 premières. Voor veel van de vertoningen kan het publiek kaartjes kopen. Op de laatste dag worden de Gouden Kalveren uitgereikt, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen.

6 uur geleden
Verdachten van moorden in Lieshout en Amsterdam horen strafeisen

DEN BOSCH (ANP) - De verdachten van een roofmoord in het Brabantse Lieshout, gevolgd door een moord in Amsterdam, krijgen vrijdag de strafeisen te horen. De rechtbank in Den Bosch hervat dan de inhoudelijke behandeling van de zaak die in januari begon.

6 uur geleden
A10 bij Amsterdam weer dicht vanwege verbouwing station Zuid

AMSTERDAM (ANP) - De A10 Zuid richting Schiphol is vanaf vrijdagavond tot maandagochtend vroeg dicht vanwege grootschalige werkzaamheden aan station Amsterdam Zuid. De weg is dicht tussen knooppunt Amstel en de oprit S108 VUmc, van vrijdagavond 22.00 uur tot maandag 05.00 uur.

6 uur geleden