Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weer.nl: winter was nat, zacht en toch vrij zonnig

Weer.nl: winter was nat, zacht en toch vrij zonnig

DE BILT (ANP) - Ondanks een periode met strenge vorst en sneeuw is de meteorologische winter dit jaar met een gemiddelde temperatuur van 4,4 graden zacht te noemen, meldt Weer.nl. Normaal wordt in een meteorologische winter (1 december - 1 maart) een gemiddelde temperatuur van 3,4 graden gemeten. Ook was deze winter volgens het weerbureau een stuk natter. Zonnig was het ook: de zon scheen ruim 30 uur meer dan gemiddeld in de winterperiode.

Dat de winter als zacht in de boeken terechtkomt, is toe te schrijven aan de laatste twee weken van februari. Die verliepen recordzacht met lenteachtige temperaturen. Op 24 februari werd in Arcen de hoogste temperatuur van 19,8 graden bereikt en in De Bilt was het met 18,7 graden niet eerder zo vroeg in het voorjaar zo zacht.

Twee weken daarvoor werd tijdens de vorstperiode in de Achterhoek de laagste temperatuur gemeten. In Hupsel was het op 9 februari -16,2 graden. Het betekende de eerste zeer strenge vorst in acht jaar. Liefst zeven nachten achter elkaar vroor het streng.

Neerslag

Desondanks telde de winter volgens Weer.nl minder nachten met vorst: 29, tegen 38 normaal gesproken. Ook het aantal nachten met matige vorst was minder. Negen keer daalde het kwik onder de -5 graden, terwijl dat normaal elf keer gebeurt. Het aantal ijsdagen, waarop het de hele dag vriest, en nachten met strenge vorst waren wel gemiddeld.

Afgelopen winter viel meer regen dan gebruikelijk in de maanden december, januari en februari. Gemiddeld over het land viel 266 millimeter neerslag, tegen 205 millimeter normaal. Waren de eerste twee maanden somberder, in februari liet de zon zich veel vaker zien dan gebruikelijk is. Maandag 1 maart begint de meteorologische lente.

Meer uit Binnenland

Nederlandse militairen aangehouden door Hezbollah in Beiroet

DEN HAAG (ANP) - Drie leden van het defensieteam dat momenteel de Nederlandse ambassade in Beiroet ondersteunt, zijn aangehouden door de militante beweging Hezbollah. Dat gebeurde in een zuidelijke buitenwijk van de Libanese hoofdstad. De militairen zijn inmiddels via het Libanese leger teruggekeerd op de ambassade en maken het goed.

43 minuten geleden
Honderden bij afscheidsdienst doodgeschoten rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Op het afscheid in Amsterdam-Zuidoost van de doodgeschoten rapper Bigidagoe zijn vrijdagavond zes- à zevenhonderd mensen afgekomen. Dat laat de uitvaartplanner en organisator van de afscheidsbijeenkomst weten. "Het was emotioneel en zoals verwacht erg druk."

1 uur geleden
Van der Burg zoekt extra opvangplekken asielzoekers in hotels

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (asiel) wil in verband met de aanhoudende krapte in de opvang 3500 plekken in hotels vinden om vreemdelingen te plaatsen. Eerst zullen daar asielzoekers komen en zodra het mogelijk is, komen hier statushouders voor in de plaats, schrijft hij in een Kamerbrief. De plaatsingen worden gedaan met instemming van de betrokken gemeenten.

2 uur geleden
Nog meer gedupeerden melden zich bij meldpunt Babboe-bakfiets

AMSTERDAM (ANP) - Ruim 8500 bezitters van een Babboe-bakfiets hebben zich als gedupeerde gemeld bij de website bakfietsclaim.nl. Dat is zo'n 2200 meer dan afgelopen zondag, toen er nog ongeveer 6300 claims lagen bij het door advocatenkantoor Birkway gelanceerde meldpunt. Birkway heeft inmiddels ook een Engelstalige site gelanceerd voor niet-Nederlandse gedupeerden. Enkele honderden buitenlandse Babboe-bakfietsers hebben zich al gemeld, stelt het advocatenkantoor.

3 uur geleden
Nederland en Brazilië gaan nauwer samenwerken tegen drugssmokkel

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse douane gaat nauwer samenwerken met die van Brazilië in de strijd tegen drugssmokkel. De diensten gaan bijvoorbeeld scanbeelden die zij maken van containers naast elkaar leggen om te zien of er wellicht stiekem iets is ingestopt. Staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) heeft daar afspraken over gemaakt met haar Braziliaanse ambtgenoot Adriana Gomes Rêgo.

4 uur geleden
Defensie vindt alsnog rapport mogelijk oorlogsmisdrijf in Uruzgan

DEN HAAG (ANP) - In het archief van het ministerie van Defensie is alsnog het rapport opgedoken waarin melding wordt gemaakt van een mogelijk oorlogsmisdrijf door Australische militairen in Afghanistan. In oktober meldde het ministerie nog aan de Kamer dat de zoektocht vruchteloos was geweest nadat meer dan een miljoen bestanden waren doorzocht.

4 uur geleden
Luchtalarm maakt na 2025 plaats voor NL-Alert op mobiele telefoon

DEN HAAG (ANP) - Het luchtalarm om de bevolking te waarschuwen voor calamiteiten wordt volgend jaar afgeschaft en vervangen door NL-Alert, een melding die via de mobiele telefoon binnenkomt. Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz heeft dat besloten. Ze schrijft in een Kamerbrief dat het landelijk systeem met de sirenes, die elke eerste maandag van de maand worden getest, weinig voordelen biedt en nauwelijks grote successen had. Ook is de dekking van deze alarmering veel lager dan die van NL-Alert.

4 uur geleden