Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weer.nl: gevolgen klimaatverandering ook in Nederland merkbaar

Weer.nl: gevolgen klimaatverandering ook in Nederland merkbaar

HILVERSUM (ANP) - De gevolgen van temperatuur- en neerslagextremen nemen volgens Weer.nl ook in Nederland toe. Ook krijgen we te maken met de gevolgen van de zeespiegelstijging, die zoals in het maandag uitgebrachte klimaatrapport van het VN-klimaatpanel IPCC staat, door de opwarming van de aarde onomkeerbaar is.

Reinout van den Born van Weer.nl: "Voor Nederland zijn de zee, de rivieren en de gevolgen van temperatuur- en neerslagextremen voor natuur en landschap van groot belang. Ook bij ons zie je die gevolgen al toenemen. Denk aan sterfte in bossen, vreemde insecten, kwetsbare gewassen op het land, overstromingen en droogte."

Wat volgens Van den Born opvalt aan het rapport is dat klimaatverandering nu onmiskenbaar aan de mens wordt toegeschreven. "De meeste gevolgen waren al bekend, maar van sommige wordt nu gezegd dat ze nog wat ernstiger kunnen uitpakken. Veel van wat werd en wordt verwacht, zien we al gebeuren: hitte, droogte, overstromingen, natuurbranden, zeespiegelstijging, smeltend ijs, uitdrogende bossen."

Intenser extreem weer

Het stadium dat we moeten bewijzen dat klimaatverandering er is en een bedreiging inhoudt, zijn we nu voorbij, stelt hij. "Nu moeten we ons gaan focussen op de acties die nodig zijn om de gevolgen nog op een enigszins acceptabel niveau te houden."

Volgens weerpresentator bij het NOS Journaal Gerrit Hiemstra is het duidelijk dat klimaatverandering leidt tot meer en intenser extreem weer. "Er is een heel duidelijk verband tussen snelle en grootschalige emissiereductie en de wereldtemperatuur", zo twittert hij. "We moeten heel snel de emissie van broeikasgassen drastisch beperken."

Meer uit Binnenland

Weer te veel asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - De afgelopen twee nachten hebben opnieuw te veel mensen de nacht doorgebracht in het aanmeldcentrum in Ter Apel. In de nacht van zaterdag op zondag ging het om 2295 asielzoekers, de nacht ervoor om 2264, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zondag.

1 uur geleden
Actie XR in Rotterdamse haven tegen cruiseschiptoerisme

ROTTERDAM (ANP) - Activisten van Extinction Rebellion (XR) hebben zondagochtend geprotesteerd tegen cruisetoerisme in Rotterdam. Ze wilden de aanleg verhinderen van cruiseschip Nieuw Statendam in Rotterdam. Een woordvoerder van het havenbedrijf zegt dat ze de aanleg enkele minuten hebben vertraagd, maar dat het schip daarna kon aanmeren.

3 uur geleden
Marineschip Karel Doorman op weg naar EU-missie in Rode Zee

DEN HELDER (ANP) - Het marineschip Zr. Ms. Karel Doorman vertrekt zondagmiddag naar de Rode Zee om daar deel te nemen aan de EU-missie Aspides. Aan boord zijn meer dan 250 bemanningsleden. De Europese missie is bedoeld om het internationale scheepvaartverkeer in de regio te beschermen. De Karel Doorman gaat vooral andere schepen van brandstof voorzien.

6 uur geleden
Schietpartij vanuit auto op ander voertuig in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is op zaterdagavond rond 23.20 uur een auto beschoten vanuit een ander voertuig, meldt de politie. De schietpartij vond plaats op de Slinge in de wijk Charlois. Beide voertuigen zijn na de schietpartij weggereden volgens de politie, die vooralsnog geen melding maakt van gewonden.

9 uur geleden
Wilders wil aangifte doen tegen Timmermans

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders zegt aangifte te gaan doen tegen Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA. Hij doet dat naar aanleiding van de speech die Timmermans gaf op het congres van de linkse combinatie.

10 uur geleden
Bussen, trams, treinen en metro's staan drie minuten stil

DEN HAAG (ANP) - Door heel Nederland hebben treinen, stads- en streekbussen, metro's en trams zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgestaan. Winkels op stations sloten ook de deuren. Daarmee werd geprotesteerd tegen het geweld dat regelmatig tegen ov-personeel wordt gebruikt.

12 uur geleden
Hamburg wil geen Oranjecamping op paardenrenbaan

HAMBURG (ANP) - De autoriteiten in Hamburg willen niet dat de paardenrenbaan in de Duitse stad tijdens het komende EK voetbal een camping wordt voor Nederlandse supporters. Ze vinden het niet veilig, laat het stadsdeel Mitte zaterdag weten aan de regionale omroep NDR.

13 uur geleden