Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan gevolgen van kanker

Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan gevolgen van kanker

LEEUWARDEN (ANP) - De Friese weerman Piet Paulusma is zondagmiddag op 65-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Omroep MAX zondag gemeld namens de familie. Paulusma overleed in het ziekenhuis van Leeuwarden aan de gevolgen van kanker. Hij was al geruime tijd ziek, maar wilde hier geen ruchtbaarheid geven.

"Het is ongelooflijk hoe dapper Piet zijn ziekte heeft ondergaan", stelt omroepbaas Jan Slagter. "Zolang het nog ging, wilde hij door met werken." Donderdag presenteerde de weerman voor het laatst op televisie, vrijdag was hij nog te horen op de radio. "Het is vreselijk verdrietig dat we hem nooit meer zijn kenmerkende uitsmijter 'oant moarn' horen zeggen", aldus Slagter.

Paulusma begon zijn carrière als weerman in 1985 bij Omrop Fyslân. maar zijn grote doorbraak kreeg de weerman in 1997, bij het presenteren van de Elfstedentocht. Daar komt dan ook zijn afsluiting "oant moarn" oftewel "tot morgen" vandaan.

SBS6

Sinds september 1996 bracht hij voor SBS6 dagelijks Piets Weer vanaf een wisselende locatie in het land. Iedere dag stond de weerman op een andere plek in Nederland, waar hij de televisiekijker het weer van morgen bracht, vergezeld door bewoners of bezoekers van de desbetreffende locatie. In eerste instantie was het programma onderdeel van Hart van Nederland, maar vanwege de groeiende populariteit werd Piets Weerbericht een op zichzelf staand programma. Na 23 jaar liet SBS weten afscheid te nemen van Paulusma omdat de zender het tijd vond voor "iets nieuws".

Paulusma stapte daarna over naar Omroep MAX, waar zijn weerbericht op 1 januari 2020 voor het eerst te zien was bij Tijd voor MAX. Paulusma verzorgde dagelijks een item in het programma. Ook was de meteoroloog twee keer per dag te horen op NPO Radio 5.

Inzet

In januari dit jaar werd Paulusma benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn inzet voor Friesland en talloze goede doelen. Hij werd drie keer uitgeroepen tot populairste weerman van het jaar. In reactie op het overlijden van Paulusma prees de commissaris van de Koning van Friesland, Arno Brok, de weerman als een ambassadeur voor Friesland en de Friese taal. Brok twitterde dat Paulusma zal worden gemist.

Omroep MAX zendt dinsdag in Tijd voor MAX een eerbetoon uit aan Paulusma met als titel Oant Moarn.

Meer uit Binnenland

Fremantle Highway aangekomen bij Damen voor ontmanteling

ROTTERDAM (ANP) - De Fremantle Highway is zaterdagmiddag aangekomen bij Damen Shiprepair in de Botlek, bijna twee maanden nadat op het vrachtschip brand uitbrak. Het schip vertrok donderdagmiddag uit de Groningse Eemshaven, waar het sinds begin augustus lag.

9 minuten geleden
Demonstratie voor behoud spoedeisende hulp Heerlens ziekenhuis

HEERLEN (ANP) - Zo'n duizend mensen demonstreren zaterdagmiddag in Heerlen voor het behoud van de spoedeisende hulp (SEH) van het Zuyderland-ziekenhuis in die Limburgse gemeente. Ze lopen van de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Mondriaan in Heerlen naar het ziekenhuis.

10 minuten geleden
Klimaatdemonstranten weer op A12

DEN HAAG (ANP) - Klimaatdemonstranten hebben zaterdag opnieuw de A12 in Den Haag betreden, meldt de gemeente Den Haag. Het is de vijftiende dag op rij dat actievoerders van Extinction Rebellion met een wegblokkade eisen dat de overheid stopt met regelingen die de fossiele industrie steunen.

1 uur geleden
Afvalverwerker AVR na brand nog dagenlang onbruikbaar

ROTTERDAM (ANP) - AVR in Rotterdam verwacht dat het verbranden van huisafval voorlopig nog niet kan opstarten na de brand die twee dagen lang bij de afvalverwerker heeft gewoed. "Alles ligt sinds donderdagmorgen stil. We hebben nog geen idee wanneer we weer kunnen opstarten, maar het gaat zeker dagen duren. Mogelijk zelfs langer", laat een woordvoerder van het bedrijf aan het ANP weten.

1 uur geleden
Fremantle Highway komt aan in haven van Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De Fremantle Highway is zaterdagochtend in Rotterdam aangekomen, bijna twee maanden nadat op het vrachtschip brand uitbrak. Het schip vertrok donderdagmiddag uit de Groningse Eemshaven, waar het sinds begin augustus lag.

4 uur geleden
Brand bij afvalverwerker in Rotterdam geblust

ROTTERDAM (ANP) - De brand die sinds donderdagochtend woedde in een loods van afvalverwerker AVR in Rotterdam is uit. Volgens de veiligheidsregio is zaterdag rond 06.30 uur het sein brand meester gegeven. Er zouden geen smeulende brandresten meer zijn aangetroffen.

5 uur geleden
Asielzoekerscentra doen mee aan Nationale Burendag

DEN HAAG (ANP) - Ruim honderd asielzoekerscentra in Nederland doen zaterdag mee aan Nationale Burendag. Deze door het Oranjefonds georganiseerde dag is volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving. Vorig jaar kwamen ongeveer 12.000 mensen een kijkje nemen in een asielzoekerscentrum, aldus het COA.

9 uur geleden