Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weer zwaar jaar Nederlandse visserij na ook al matig 2019

Weer zwaar jaar Nederlandse visserij na ook al matig 2019

WAGENINGEN (ANP) - De Nederlandse visserij beleeft andermaal een slecht jaar, na ook al een matig 2019. Onder andere het Noordzeeakkoord, waardoor vissers de komende jaren minder visgronden beschikbaar krijgen, het verbod op pulsvisserij en de aanstaande brexit zorgen ervoor dat de vangsten dit jaar lager uitvallen, zo concludeert Wageningen Economic Research (WER).

Bovendien lijkt de wereldwijde markt als gevolg van de coronacrisis tot zeker volgend jaar nog niet op het oude volume te komen. De kottersector had ook vorig jaar te maken met mindere vangsten. De WER berekende dat vorig jaar een vijfde minder vis is gevangen. Dat komt neer op 16 miljoen kilo minder vis die uit de zee werd gehaald. Daarmee zag de visserij zijn opbrengsten met bijna een kwart dalen tot 234 miljoen euro.

De grootste oorzaak voor deze terugval was de verminderde garnalen-, tong-, schol- en mosselvangst. De mosselvangst van 2019 was de slechtste in de laatste tien jaar en de garnalenopbrengst halveerde bijna. Een bijkomstig probleem voor de garnalenindustrie is de beperkte pelcapaciteit. Veel pelcentra zitten in Marokko, die door de corona-maatregelen in het land veel minder kilo's garnalen kunnen verwerken.

Meer uit Financieel

Trailer GTA VI vrijgegeven, game verschijnt in 2025

NEW YORK (ANP) - Spelontwikkelaar Rockstar Games heeft maandag een eerste trailer vrijgegeven van de langverwachte game Grand Theft Auto VI. Het spel verschijnt in 2025.

1 uur geleden
Bijna 4 op 5 mensen shoppen online, vooral twintigers en dertigers

DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar heeft 78 procent van de Nederlanders iets online gekocht. Dat is 4 procent meer dan een jaar geleden, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de 25- tot 35-jarigen shopt 93 procent online.

3 uur geleden
Cryptobedrijven en Spotify omhoog op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Wall Street is maandag onder druk van winstnemingen lager geëindigd. Beleggers deden het voorzichtig aan in afwachting van een belangrijk banenrapport later deze week. Muziekstreamingdienst Spotify maakte wel een koerssprong van 7,5 procent. Het bedrijf kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken.

5 uur geleden
EU-landen eisen dat Polen eind maakt aan blokkade trucks Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen hebben Polen aangesproken op de grensblokkades voor Oekraïense vrachtwagenchauffeurs. Die moeten "zo snel mogelijk" uit de weg, vinden demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) en "een groot aantal" medestanders.

7 uur geleden
Zwitserse bank Pictet biecht hulp bij belastingontduiking in VS op

NEW YORK (ANP) - De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet heeft toegegeven dat het Amerikaanse belastingbetalers heeft geholpen om meer dan 5,6 miljard dollar, bijna 5,2 miljard euro, te verbergen voor de federale belastingdienst in de Verenigde Staten, de IRS. De bank heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse ministerie van Justitie om de kwestie af te sluiten, schrijft persbureau Reuters.

8 uur geleden
Chipbedrijven omlaag na lange winstreeks, AEX doet stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters in Amsterdam zijn maandag lager geëindigd, mede door een negatieve start van de aandelenhandel op Wall Street. Vooral chipaandelen, die de laatste maanden flink omhooggingen, werden lager gezet. Zo verloor ASMI 6,4 procent en Besi 3,4 procent. Toch hebben beleggers niets te klagen, de aandelenkoers van ASMI is sinds de start van het jaar nog altijd bijna verdubbeld. Het aandeel Besi is ruim twee keer zoveel waard geworden.

10 uur geleden
OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

DUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.

11 uur geleden