Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weer zijn honderden mensen besmet geraakt op vakantie

Weer zijn honderden mensen besmet geraakt op vakantie

BILTHOVEN (ANP) - Weer zijn honderden mensen met het coronavirus onder de leden teruggekeerd van hun vakantie. Relatief veel mensen waren in Griekenland, Spanje en Frankrijk, maar daarnaast zijn meer positief geteste mensen in landen als Kroatië, Italië, Turkije, Hongarije en Marokko geweest, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de wekelijkse cijfers.

Van lang niet alle mensen die positief testen is de besmettingsbron bekend. Zo zijn er veel mensen die niet weten waar en hoe ze het virus hebben opgelopen. Bij een op de drie mensen die afgelopen week positief testten, is de "setting van besmetting" wel vastgesteld.

Van de nieuwe gevallen van wie de bron bekend is, is bijna 12 procent besmet geraakt tijdens een reis of vakantie. Vorige week ging het om 10 procent, de week ervoor 8 procent en nog een week eerder om 5 procent. Van alle mensen die sinds begin juni positief testten, was de vakantie in 6,5 procent van de gevallen de bron.

Vakantiebestemming

Bijna 19 procent van de besmette vakantiegangers is in de afgelopen twee weken in Griekenland geweest, wat betekent dat er een kans is dat ze daar het virus hebben opgelopen. Vorige week was dit bijna een kwart. Het percentage Spanje-gangers daalde van 16,8 naar 15,5 procent en Frankrijk zakte van 15,6 procent naar 13,9 procent. Belangrijkste stijgers zijn Kroatië (van 5,6 naar 8 procent), Italië (van 5,7 naar 7,6 procent) en Turkije (van 2,6 naar 5,6 procent). Hongarije was de vakantiebestemming van 3,1 procent van de positief geteste mensen, tegen 0,8 procent de week ervoor. Marokko steeg van 2,2 procent naar 4,6 procent.

De thuissituatie blijft de belangrijkste plek waar mensen besmet raken. Dit leidde afgelopen week tot bijna 55 procent van de besmettingen waar de bron bekend is. Ook bij elkaar op bezoek gaan leidt relatief vaak tot een besmetting.

Meer uit Binnenland

Woonbond wil dat Keijzer zich inzet voor lagere huren

DEN HAAG (ANP) - Mona Keijzer moet als aanstaande minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening hard aan het werk om voor lagere huurprijzen te zorgen en meer sociale huurwoningen te bouwen. Dat verklaart de Woonbond naar aanleiding van de beoogde benoeming van de BBB-politica.

57 minuten geleden
Tweede verdachte van moord op adjudant op Curaçao opgepakt

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao heeft een 22-jarige man zich woensdagavond bij een politiebureau op het eiland aangegeven. Hij wordt verdacht van moord op de Nederlandse adjudant van de Koninklijke Marechaussee Toon Brood, meldt de politie donderdag.

1 uur geleden
Meldpunt tegen 'hardnekkige' misstanden in vleessector

DEN HAAG (ANP) - Nog voor de zomervakantie moet er een meldpunt komen voor misstanden in de vleessector, waarvan vooral arbeidsmigranten het slachtoffer zijn. Dat meldt demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) na gesprekken met de sector over het "hardnekkige probleem" dat arbeidsmigranten niet fatsoenlijk worden behandeld.

1 uur geleden
Markuszower na screening geen PVV-minister, Faber vervangt hem

DEN HAAG (ANP) - Gidi Markuszower wordt toch geen minister van Asiel en Migratie voor de PVV, meldt Geert Wilders op X. "De inhoud van de naslag over Gidi Markuszower was reden voor mij om zijn kandidatuur in te trekken", meldt de PVV-leider, verwijzend naar de screening door de AIVD. Marjolein Faber, eveneens Kamerlid, komt in zijn plaats. Wilders meldt niet of zij ook vicepremier wordt.

2 uur geleden
Roompot betaalde 1,4 miljoen euro te weinig toeristenbelasting

WISSENKERKE (ANP) - Roompot moet aan de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland 1,4 miljoen euro extra toeristenbelasting betalen voor de jaren 2019 tot en met 2022. Het vakantiepark had in die periode te weinig afgedragen aan de gemeente.

2 uur geleden
Politie bevrijdt gegijzelde Hagenaar (25), vier aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - Een 25-jarige man uit Den Haag is zondag en maandag in een woning in Moerwijk gegijzeld, mishandeld en bedreigd. De politie wist de locatie van de man te achterhalen en bevrijdde hem maandagochtend. Ter plaatse hield de politie drie verdachten aan. Een vierde verdachte is later die dag in Rotterdam aangehouden. Het Openbaar Ministerie maakte dit pas donderdag bekend, nadat de vier voor de rechter-commissaris waren verschenen.

3 uur geleden
Agractie: nieuwe bewindslieden moeten hoge verwachtingen waarmaken

DEN HAAG (ANP) - Het is belangrijk dat de nieuwe ministers en staatssecretarissen de hoge verwachtingen van de landbouwsector waar gaan maken. Dit zegt Agractie nadat de BBB de nieuwe bewindspersonen van die partij heeft bekendgemaakt.

5 uur geleden