
Weer vindt een rechter dat derdelanders weg moeten
UTRECHT (ANP) - Twee zogeheten derdelanders uit Oekraïne moeten uiterlijk maandag het land uit, ze hebben geen recht meer op bescherming. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Ze moeten terugkeren naar Algerije en Nigeria, waar ze oorspronkelijk vandaan kwamen.
De rechtbank in Rotterdam had eerder deze week ook beslist dat een derdelander Nederland moet verlaten. Ook die persoon moet naar Algerije vertrekken. De rechtbank in Roermond had vorige week juist besloten dat derdelanders net zo lang bescherming moeten krijgen als alle andere vluchtelingen uit Oekraïne.
Doordat de rechtbanken elkaar tegenspreken, komen de zaken uiteindelijk waarschijnlijk terecht bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter. Die had in januari geoordeeld dat de bescherming van derdelanders op 4 maart afloopt. Daarna hebben de vluchtelingen tot begin april de tijd om asiel aan te vragen of te vertrekken.
Tik op de vingers
Na die uitspraak kregen de derdelanders een zogenoemd terugkeerbesluit van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Veel derdelanders zijn daartegen in beroep gegaan.
In de zaak van de Algerijn en de Nigeriaan kreeg het ministerie wel een kleine tik op de vingers. De twee mannen hadden de gelegenheid moeten krijgen om hun persoonlijke omstandigheden uit te leggen, omdat er misschien een reden was waarom ze niet uitgezet konden worden. Dat ze die kans niet hadden, was onzorgvuldig. Maar tijdens het proces hebben ze alsnog uitleg kunnen geven, en de rechtbank ziet geen reden om ze in Nederland te laten blijven, dus de besluiten zelf blijven staan.
Derdelanders zijn mensen die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gevlucht. Ze hadden in Oekraïne een tijdelijke verblijfsvergunning toen daar de oorlog uitbrak. In Nederland hadden de derdelanders lange tijd dezelfde bescherming als de gevluchte Oekraïners. Die tijdelijke bescherming betekende dat de vluchtelingen net als Oekraïners in Nederland mochten wonen, werken en studeren. Ook kwamen ze in aanmerking voor leefgeld.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Filmproducent Rob Houwer is overleden, bevestigde Ineke van Wezel, die jarenlang met Houwer samenwerkte, zondag aan het ANP na berichtgeving van Het Parool. De producent van films als Turks Fruit en Soldaat van Oranje overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd in Amsterdam. Hij was al een tijdje ernstig ziek.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op de internationale 'peukenopruimdag' zijn zaterdag 964.000 peuken van straat gehaald. Dat is duidelijk meer dan de 600.000 peuken die vorig jaar werden geraapt. Dat komt onder meer doordat op veel meer plaatsen mensen de straat op gingen om aan de actie mee te doen, meldt de organisatie van de actie PeukMeuk.
15 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De wedstrijd van het Nederlands elftal op het Europees kampioenschap tegen Wales is "in totaal door 2,9 miljoen" mensen bekeken. Dat meldt zondagochtend de NOS, die de wedstrijd uitzond. Via de site en app van de NOS keken bijna 180.000 mensen.
16 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is een jongeman gewond geraakt na een schietincident dat zich zondag kort na middernacht afspeelde op de Schinnenbaan in het stadsdeel Beverwaard. De politie heeft een verdachte aangehouden.
18 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Jongeren houden zondagmiddag een sit-in op Amsterdam Centraal voor het behoud van de jongerendagkaart. De organisatie Fridays For Future Nederland verwacht dat vanaf 13.00 uur tientallen jongeren aan het zittende protest deelnemen.
19 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Deelnemers aan de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,7 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld is bestemd voor doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend tijdens een slotfeest in De Kuip in Rotterdam.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".
1 dag geleden