Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weer veel aandacht voor banken in nieuwe beursweek

Weer veel aandacht voor banken in nieuwe beursweek

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat de aanstaande beursweek opnieuw uit naar de bankensector. Na de redding van Credit Suisse via een overname door UBS leek de rust rond bankenaandelen vorige week weer wat teruggekeerd, maar vrijdag nam de nervositeit weer toe. Aandelen van Deutsche Bank gingen toen onderuit na het nieuws dat het fiks duurder was geworden om je in te dekken tegen wanbetaling door de Duitse kredietverstrekker.

Europese regeringsleiders verklaarden daarop dat banken in de eurozone tegen een stoot kunnen, waarbij de Duitse bondskanselier Olaf Scholz het specifiek opnam voor Deutsche Bank. De vraag is of maandag, na de openingsbel op de handelsvloeren, beleggers ook vinden dat grote financieel concerns weerbaar zijn.

Kristalina Georgieva, topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds, waarschuwde zondag dat de crises rond banken in Zwitserland en de Verenigde Staten de risico's voor de financiële stabiliteit hebben vergroot. Vicepresident Luis de Guindos van de Europese Centrale Bank erkende in een interview met een Ierse zakenkrant dat de bankensector door een periode "van zeer grote onzekerheid" gaat. Dat kan volgens hem gevolgen voor de economie van de eurozone hebben, waarbij het moeilijker wordt om aan krediet te komen.

Consumentenvertrouwen

Op de aandelenbeurzen zal daarom ook extra aandacht uitgaan naar nieuwe cijfers over het consumentenvertrouwen, dat mogelijk onder druk staat door de tumult in de financiële sector. Aankomende week wordt bekend hoe huishoudens in de Verenigde Staten, Duitsland, Italië en de eurozone aankijken tegen de economie en hun eigen financiële situatie. Als het sentiment verslechtert, vergroot dat de kans op een recessie.

De Guindos zei ook dat de ECB per rentevergadering moet nagaan wat het beste beleid is. Net zoals andere centrale banken verhoogde de ECB het afgelopen jaar de rentes fors om de inflatie omlaag te krijgen. Naar de toekomstige stappen kijken zijn de beleidsmakers in Frankfurt nu "met een open blik".

Op de aandelenbeurs in Amsterdam is er ook nog aandacht voor enkele bedrijven die nog met hun resultaten over het afgelopen boekjaar en kwartaal naar buiten komen. Zo presenteert de Brabantse fabrikant van elektrische bussen Ebusco zijn jaarcijfers en maakt de uitbater van elektrische laadstations Fasnet bekend hoe het heeft gepresteerd in het vierde kwartaal. Ook de Poolse aanbieder van pakketkluisjes, InPost, geeft inzage in de boeken.

Meer uit Financieel

Boeing ziet verzesvoudiging aantal veiligheidsmeldingen personeel

ARLINGTON (ANP/RTR) - Medewerkers van Boeing hebben in de eerste twee maanden van dit jaar zes keer zoveel meldingen gedaan die te maken hebben met zorgen over veiligheid. Dat meldt de vliegtuigfabrikant in zijn jaarlijkse veiligheidsrapport.

36 minuten geleden
Dow licht hoger op Wall Street na grootste verlies in jaar tijd

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex toonde vrijdag op Wall Street een voorzichtig herstel, na het forse koersverlies een dag eerder. De stemming op de New Yorkse beursvloeren bleef terughoudend door de vrees dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente langer hoog zal houden om de hardnekkige inflatie te bestrijden. Ook maken beleggers zich op voor een lang weekeinde. Maandag zijn de Amerikaanse beurzen gesloten door Memorial Day.

46 minuten geleden
Privacywaakhond EU: OpenAI voldoet nog steeds niet aan richtlijnen

BRUSSEL (ANP/RTR) - Het Amerikaanse bedrijf OpenAI doet te weinig om verspreiding van onjuiste informatie door zijn chatbot ChatGPT te voorkomen. Volgens een taskforce van de privacywaakhond van de Europese Unie voldoet OpenAI daarom nog steeds niet aan de Europese richtlijnen.

1 uur geleden
Schiphol ondersteunt plannen kabinet rond geluidshinder

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol steunt "vanzelfsprekend" de maatregelen die het kabinet neemt om geluidshinder rond Schiphol terug te dringen. Die "dragen bij aan een stiller Schiphol", stelt de luchthaven. Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op Schiphol. Ook worden de luidste toestellen 's nachts geweerd.

1 uur geleden
Tarieven landelijk gastransport volgend jaar flink omhoog

DEN HAAG (ANP) - De tarieven voor landelijk gastransport stijgen volgend jaar met gemiddeld 52 procent, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Huishoudens betalen ongeveer 10 euro meer per jaar, omdat de transportkosten maar een klein deel zijn van de totale gasprijs.

1 uur geleden
Singapore Airlines kan claims van "acht cijfers" tegemoetzien

SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - Singapore Airlines moet volgens schadedeskundigen vrezen voor forse schadeclaims van passagiers die deze week gewond raakten toen een toestel van de luchtvaartmaatschappij door hevige turbulentie werd getroffen. Vrijdag lagen nog 48 mensen in drie ziekenhuizen in Bangkok.

2 uur geleden
Tuinder hoeft geen belasting te betalen over gratis lunch

DEN HAAG (ANP) - Tuinbouwbedrijf Koppert Cress hoeft geen belasting te betalen over de gratis, gezonde lunches die het personeel heeft gekregen. Dat heeft de Hoge Raad beslist in een geschil tussen de Westlandse teler van kiemplanten en andere eetbare bloemen en planten en de Belastingdienst.

2 uur geleden