Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weer veel aandacht voor banken in nieuwe beursweek

Weer veel aandacht voor banken in nieuwe beursweek

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat de aanstaande beursweek opnieuw uit naar de bankensector. Na de redding van Credit Suisse via een overname door UBS leek de rust rond bankenaandelen vorige week weer wat teruggekeerd, maar vrijdag nam de nervositeit weer toe. Aandelen van Deutsche Bank gingen toen onderuit na het nieuws dat het fiks duurder was geworden om je in te dekken tegen wanbetaling door de Duitse kredietverstrekker.

Europese regeringsleiders verklaarden daarop dat banken in de eurozone tegen een stoot kunnen, waarbij de Duitse bondskanselier Olaf Scholz het specifiek opnam voor Deutsche Bank. De vraag is of maandag, na de openingsbel op de handelsvloeren, beleggers ook vinden dat grote financieel concerns weerbaar zijn.

Kristalina Georgieva, topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds, waarschuwde zondag dat de crises rond banken in Zwitserland en de Verenigde Staten de risico's voor de financiële stabiliteit hebben vergroot. Vicepresident Luis de Guindos van de Europese Centrale Bank erkende in een interview met een Ierse zakenkrant dat de bankensector door een periode "van zeer grote onzekerheid" gaat. Dat kan volgens hem gevolgen voor de economie van de eurozone hebben, waarbij het moeilijker wordt om aan krediet te komen.

Consumentenvertrouwen

Op de aandelenbeurzen zal daarom ook extra aandacht uitgaan naar nieuwe cijfers over het consumentenvertrouwen, dat mogelijk onder druk staat door de tumult in de financiële sector. Aankomende week wordt bekend hoe huishoudens in de Verenigde Staten, Duitsland, Italië en de eurozone aankijken tegen de economie en hun eigen financiële situatie. Als het sentiment verslechtert, vergroot dat de kans op een recessie.

De Guindos zei ook dat de ECB per rentevergadering moet nagaan wat het beste beleid is. Net zoals andere centrale banken verhoogde de ECB het afgelopen jaar de rentes fors om de inflatie omlaag te krijgen. Naar de toekomstige stappen kijken zijn de beleidsmakers in Frankfurt nu "met een open blik".

Op de aandelenbeurs in Amsterdam is er ook nog aandacht voor enkele bedrijven die nog met hun resultaten over het afgelopen boekjaar en kwartaal naar buiten komen. Zo presenteert de Brabantse fabrikant van elektrische bussen Ebusco zijn jaarcijfers en maakt de uitbater van elektrische laadstations Fasnet bekend hoe het heeft gepresteerd in het vierde kwartaal. Ook de Poolse aanbieder van pakketkluisjes, InPost, geeft inzage in de boeken.

Meer uit Financieel

Grootste koerssprong in meer dan 40 jaar voor maker Post-It

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Het Amerikaanse industrieconcern 3M, bekend van Post-it-notitiebriefjes en Scotch-tape, beleefde vrijdag zijn grootste koerssprong op Wall Street in meer dan veertig jaar. Beleggers zetten het aandeel 23 procent hoger na een sterk kwartaalbericht en een belofte van de dit jaar aangetreden topman om de fabrikant nieuw leven in te blazen. Zeker sinds 1980 heeft 3M niet meer zo'n grote dagwinst laten zien.

4 uur geleden
Gebruikers van X kunnen berichten afschermen van chatbot Grok

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediaplatform X van Elon Musk heeft gebruikers een manier gegeven om te voorkomen dat hun berichten en activiteit op X helpen bij het trainen van zijn chatbot Grok. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf, voorheen bekend als Twitter, vrijdag aangekondigd.

5 uur geleden
Gamingwebsite: staking stemacteurs brengt GTA VI niet in gevaar

NEW YORK (ANP) - De staking onder stemacteurs van videogames heeft geen gevolgen voor de nieuwe versie van Grand Theft Auto (GTA), die voor volgend jaar gepland staat. Volgens gamingwebsite Kotaku geldt de staking alleen voor games die sinds een jaar in ontwikkeling zijn.

8 uur geleden
Hongarije vreest na zomer brandstoftekort zonder Russische olie

BOEDAPEST (ANP/RTR) - Hongarije krijgt vanaf september te maken met brandstoftekorten als de Russische olieaanvoer niet wordt hersteld. Dat heeft een hoge Hongaarse regeringsfunctionaris vrijdag gezegd.

8 uur geleden
Basic-Fit en Heijmans na cijfers grote winnaars op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Fitnessketen Basic-Fit en bouwconcern Heijmans waren vrijdag de grote winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden opgewekt op de cijfers die de ondernemingen naar buiten brachten en zetten hun aandelen fors hoger. Verlichtingsbedrijf Signify en flitshandelaar Flow Traders kwamen ook met resultaten. Zij stelden juist flink teleur en hun beurskoersen gingen fors omlaag.

9 uur geleden
Inspectie ziet bijna 200 overtredingen flitsbezorgers in 1,5 maand

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft in anderhalve maand tijd meer dan 180 overtredingen geconstateerd bij flitsbezorgers Getir en Flink en een platform waarvan zij gebruikmaakten. Volgens een woordvoerder gaat het om een "opvallend hoog" aantal. In bijna alle gevallen was sprake van illegale arbeid.

9 uur geleden
Storingen in 97 procent computers verholpen, meldt CrowdStrike

AUSTIN (ANP) - Een week nadat een automatische update van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike een wereldwijde computerstoring veroorzaakte, is 97 procent van de systemen weer hersteld. Dat meldt CrowdStrike-topman George Kurtz op LinkedIn.

9 uur geleden