Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weer Turkse buitenlandminister in Riyad sinds moord op journalist

Weer Turkse buitenlandminister in Riyad sinds moord op journalist

RIYAD (ANP/DPA) - Voor het eerst sinds de moord op een Saudische journalist in een Saudisch consulaat in Istanbul is een Turkse buitenlandminister in Saudi-Arabië op bezoek gegaan. Jamal Khashoggi werd begin oktober 2018 vermoord door een Saudisch doodseskader dat waarschijnlijk in opdracht handelde van de feitelijke machthebber in Riyad, kroonprins Mohammed bin Salman al-Saud. In Turkije zijn 26 Saudi's aangeklaagd in een proces dat afgelopen zomer in Istanbul is begonnen.

Minister Mavlüt Cavusoglu is de eerste Turkse topdiplomaat die het koninkrijk sinds 2017 aandoet. Hij vertrekt dinsdag weer en ontmoet onder anderen zijn Saudische collega Faisal bin Farhan al-Saud. De twee bespreken onder meer "de aanvallen op de al-Aqsamoskee in Jeruzalem en de vervolging van het Palestijnse volk".

Turkije en Saudi-Arabië hebben niet alleen wrijvingen over de moord op Khashoggi. Ze staan al geruime tijd tegen over elkaar in regionale conflicten zoals in de strijd in Syrië en in Libië. Eind vorig jaar werd bekendgemaakt dat de twee de wederzijdse betrekkingen willen gaan verbeteren. Turkije heeft nauwelijks nog bondgenoten over in het Midden-Oosten en heeft pas de relatie weer de diplomatieke betrekkingen met Egypte aangehaald. President Erdogan is een fel tegenstander van de autoritaire Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi.

Cavusoglu en Farhan al-Saud bespreken waarschijnlijk ook de recente toenadering tussen Saudi-Arabië en aartsrivaal Iran dat aan Turkije grenst.

Meer uit Buitenland

Prinses Catherine met zus en dochter op Wimbledon

LONDEN (ANP) - De Britse prinses Catherine is zondagmiddag samen met haar zus Pippa en dochter Charlotte naar Wimbledon gekomen. Eerder was al aangekondigd dat de prinses van Wales de finale van het mannenenkelspel zou bijwonen.

34 minuten geleden
Secret Service ontkent afwijzing verzoek extra beveiliging Trump

WASHINGTON (ANP) - De Secret Service ontkent dat een recent verzoek om de beveiliging rondom oud-president Donald Trump op te schroeven, is afgewezen. Deze Amerikaanse veiligheidsdienst is verantwoordelijk voor de bescherming van hoogstaande politieke figuren.

1 uur geleden
Actrice Shannen Doherty overleden op 53-jarige leeftijd

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Shannen Doherty is zaterdag overleden op 53-jarige leeftijd. Dat meldt Leslie Sloane, de publicist van de actrice zondag aan het Amerikaanse tijdschrift People. Doherty leed al jaren aan kanker.

1 uur geleden
Belgische premier De Croo noemt aanslag op Trump 'onaanvaardbaar'

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump "schokkeert" en is "onaanvaardbaar", zegt de Belgische premier Alexander De Croo zondag in een verklaring tegen Belgische media.

1 uur geleden
Trump kijkt uit naar toespraak op Republikeinse conventie

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump zegt uit te kijken naar zijn toespraak in Wisconsin, waar vanaf maandag de Republikeinse conventie wordt gehouden. "Het is nu belangrijker dan ooit dat we verenigd blijven en ons ware karakter als Amerikanen tonen, sterk en vastberaden", aldus Trump in een bericht op Truth Social.

1 uur geleden
Campagne van Trump schroeft beveiliging op na moordaanslag

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het campagneteam van Donald Trump gaat de beveiliging op de campagnekantoren opschroeven na de moordaanslag op de Amerikaanse oud-president. Dit is bekendgemaakt in een memo aan de medewerkers, schrijft de nieuwssite Politico. De memo is gericht aan medewerkers in Washington en West Palm Beach in Florida.

2 uur geleden
Medeleven uit Spanje voor slachtoffers aanslag op Trump

MADRID (ANP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez en het koningspaar hebben hun medeleven uitgesproken na de moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. "Geweld en haat horen niet thuis in een democratie", benadrukt Sánchez op X. De premier wenst Trump en de twee andere gewonden een spoedig herstel toe. Ook condoleert hij de familie van de doodgeschoten toeschouwer.

2 uur geleden