Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weer Turkse buitenlandminister in Riyad sinds moord op journalist

Weer Turkse buitenlandminister in Riyad sinds moord op journalist

RIYAD (ANP/DPA) - Voor het eerst sinds de moord op een Saudische journalist in een Saudisch consulaat in Istanbul is een Turkse buitenlandminister in Saudi-Arabië op bezoek gegaan. Jamal Khashoggi werd begin oktober 2018 vermoord door een Saudisch doodseskader dat waarschijnlijk in opdracht handelde van de feitelijke machthebber in Riyad, kroonprins Mohammed bin Salman al-Saud. In Turkije zijn 26 Saudi's aangeklaagd in een proces dat afgelopen zomer in Istanbul is begonnen.

Minister Mavlüt Cavusoglu is de eerste Turkse topdiplomaat die het koninkrijk sinds 2017 aandoet. Hij vertrekt dinsdag weer en ontmoet onder anderen zijn Saudische collega Faisal bin Farhan al-Saud. De twee bespreken onder meer "de aanvallen op de al-Aqsamoskee in Jeruzalem en de vervolging van het Palestijnse volk".

Turkije en Saudi-Arabië hebben niet alleen wrijvingen over de moord op Khashoggi. Ze staan al geruime tijd tegen over elkaar in regionale conflicten zoals in de strijd in Syrië en in Libië. Eind vorig jaar werd bekendgemaakt dat de twee de wederzijdse betrekkingen willen gaan verbeteren. Turkije heeft nauwelijks nog bondgenoten over in het Midden-Oosten en heeft pas de relatie weer de diplomatieke betrekkingen met Egypte aangehaald. President Erdogan is een fel tegenstander van de autoritaire Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi.

Cavusoglu en Farhan al-Saud bespreken waarschijnlijk ook de recente toenadering tussen Saudi-Arabië en aartsrivaal Iran dat aan Turkije grenst.

Meer uit Buitenland

Zelensky: honderdduizenden zonder drinkwater door damdoorbraak

KYIV (ANP) - Honderdduizenden mensen in Oekraïne hebben volgens president Volodymyr Zelensky geen normale toegang tot drinkwater. Door de vernieling van de dam in de Dnipro-rivier is ook een van de grootste waterreservoirs verwoest. Zelensky zegt dat de autoriteiten er alles aan doen om mensen te helpen, maar dat ze alleen hulp kunnen bieden in de gebieden die onder controle staan van Kyiv.

45 minuten geleden
Europeanen willen afzijdig blijven bij oorlog China-VS

BRUSSEL (ANP) - Als de Verenigde Staten slaags raken met China over Taiwan moeten de VS dat zelf opknappen, vinden de meeste EU-burgers volgens opiniepeilers. Het vertrouwen in de VS is de laatste jaren wat hersteld, maar driekwart zou toch graag zien dat de EU ook militair op eigen benen kan staan, concludeert de Europese denktank ECFR.

50 minuten geleden
Paus Franciscus naar ziekenhuis voor buikoperatie

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus is overgebracht naar het ziekenhuis voor een operatie aan zijn buikwand. Die vindt woensdagmiddag plaats in het Gemelli-ziekenhuis in Rome. De paus moet daar naar verwachting een aantal dagen blijven. Dinsdag moest Franciscus ook al naar het ziekenhuis voor een controle, maar toen kon hij na veertig minuten weer vertrekken.

51 minuten geleden
Russische burgemeester: zeker zeven vermisten na verwoesting dam

NOVA KACHOVKA (ANP/RTR) - Na de verwoesting van de dam in de Oekraïense Dnipro-rivier zijn ten minste zeven mensen vermist geraakt. Dat zegt de door Rusland geïnstalleerde burgemeester van Nova Kachovka, de plaats bij de stuwdam. Een groot deel van die stad kwam dinsdag onder water te staan door de damdoorbraak.

3 uur geleden
Evacuaties gaan verder na verwoesting stuwdam Oekraïne

KYIV (ANP/RTR) - In Oekraïne gaat woensdagochtend de evacuatie door van mensen uit de gebieden die overstroomd zijn na de verwoesting van de Kachovka-stuwdam een dag eerder. Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky worden bijna tachtig nederzettingen door het water bedreigd.

4 uur geleden
Doden en gewonden door schoten op universiteitscampus VS

RICHMOND (ANP/RTR) - Twee mensen zijn omgekomen en vijf gewond geraakt toen een man het vuur opende op een universiteitscampus in de Amerikaanse stad Richmond, in de staat Virginia. Ook liepen meerdere mensen verwondingen op door de paniek die uitbrak. Een 9-jarig meisje werd door een auto aangereden. De politie heeft de schutter aangehouden.

5 uur geleden
Republikein Chris Christie kandidaat presidentsverkiezingen VS

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Republikeinse oud-gouverneur van de staat New Jersey Chris Christie heeft zich gemeld als kandidaat voor de presidentsverkiezingen. De 60-jarige Christie nam het in 2016 al eens op tegen zijn partijgenoot Donald Trump.

6 uur geleden