Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weer tientallen aanhoudingen in Wit-Rusland

Weer tientallen aanhoudingen in Wit-Rusland

MINSK (ANP/RTR) - De politie heeft dinsdag tientallen mensen opgepakt bij een demonstratie in de Wit-Russische hoofdstad Minsk, zeggen ooggetuigen. Een handgemeen brak uit tussen politie en demonstranten, die een weg blokkeerden om politieauto's tegen te houden.

Zondag werden nog honderden mensen aangehouden tijdens massale protesten tegen president Loekasjenko, die de presidentsverkiezingen van begin augustus naar zijn hand gezet zou hebben. Protestleider Maria Kolesnikova werd maandag in het centrum van Minsk door gemaskerde mannen opgepakt en weggevoerd in een busje.

Dinsdag verklaarde de Wit-Russische grensbewaking dat ze was aangehouden toen ze de grens met Oekraïne wilde oversteken, maar twee medestanders die in haar gezelschap waren zeiden dat ze de grens werden overgezet. Kolesnikova verscheurde haar paspoort en werd vastgezet, de andere twee gingen wel de grens over. Op een persconferentie in de Oekraïense hoofdstad Kiev zei een van hen dat hun werd verteld dat ze het land uit moeten om "de situatie in Wit-Rusland te deëscaleren".

Meer uit Buitenland

Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

CANNES (ANP) - De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

3 uur geleden
Laatste campagneactiviteiten voor presidentsverkiezingen Turkije

ANKARA/ISTANBUL (ANP) - In Turkije worden de laatste campagneactiviteiten voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen afgerond. Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu hield zaterdagmiddag nog een rally in Ankara. President Recep Tayyip Erdogan, die op voorsprong staat in de peilingen, bracht in Istanbul hulde aan zijn in 1961 geëxecuteerde islamitische voorganger Adnan Menderes, in een laatste poging zijn achterban te mobiliseren.

9 uur geleden
Rusland zegt Britse raketten te hebben onderschept

MOSKOU (ANP/RTR) - Russische luchtverdedigingstroepen hebben twee langeafstandsraketten onderschept die door het Verenigd Koninkrijk aan Oekraïne waren geleverd. Dat stelt het Russische ministerie van Defensie volgens staatspersbureau RIA. Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk hebben nog niet gereageerd op de bewering van Rusland.

11 uur geleden
Grote democratische partij in Hongkong ontbindt zichzelf

HONGKONG (ANP/RTR/AFP) - Een van de leidende prodemocratische partijen in Hongkong heeft zaterdag aangekondigd zich op te heffen. Hiertoe werd besloten na een stemming door de bestuursleden van de partij. Geen van de leden zou zich nog kandidaat willen stellen voor het bestuur, nu de vrijheden in de stad onder druk staan sinds de invoering van een omstreden veiligheidswet door China.

12 uur geleden
Man die hek bij ambtswoning Britse premier ramde weer vrij

LONDEN (ANP/RTR) - De man die donderdag met een auto tegen het hek bij de ambtswoning van de Britse premier Rishi Sunak op Downing Street 10 reed, is weer op vrije voeten. De politie meldt dat het onderzoek naar het incident nog wel loopt.

13 uur geleden
Paus Franciscus weer beter en aan het werk

VATICAANSTAD (ANP/AFP) - Paus Franciscus is zaterdag na een dag met koorts weer aan het werk gegaan. Zondag gaat hij weer voor in de mis voor Pinksteren, de feestdag waarop de kerk herdenkt dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen, de vertrouwelingen en volgelingen van Jezus. Maandag heeft de paus een afspraak met de Italiaanse president Sergio Mattarella.

15 uur geleden
Honderden Duitsers moeten snel Rusland uit

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Honderden Duitsers die in Rusland werken in bijvoorbeeld culturele instellingen, diplomatieke vestigingen of het onderwijs moeten vanaf begin juni het land uit. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung op basis van een rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Rusland heeft volgens het rapport in april een maximum gesteld op het aantal Duitsers dat in het land mag werken.

15 uur geleden