Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weer talrijke demonstraties tegen regering Netanyahu in Israël

Weer talrijke demonstraties tegen regering Netanyahu in Israël

TEL AVIV (ANP/AFP/DPA) - Duizenden Israëli's zijn opnieuw de straat op gegaan om te protesteren tegen het beleid van de uiterst rechtse premier Benjamin Netanyahu. De tegenstanders van zijn beleid willen zondag en de komende dagen weer gaan betogen. Ze eisen zijn aftreden en nieuwe verkiezingen en de vrijlating van de gijzelaars die de Palestijnse beweging Hamas sinds de vijandelijkheden 7 oktober begonnen nog steeds vasthoudt. Netanyahu faalt in hun ogen onder meer met het naar huis halen van de gijzelaars.

De verwoestende militaire aanvallen op de Gazastrook hebben meer dan 100.000 doden en gewonden veroorzaakt, voornamelijk vrouwen en minderjarigen. Maar de beweging Hamas lijkt niet verslagen en houdt nog steeds Israëlische gijzelaars vast.

Er zijn grote betogingen geweest in onder meer Tel Aviv, Jeruzalem en Haifa. In Tel Aviv heeft de politie zeker zestien betogers gearresteerd nadat ze met agenten slaags waren geraakt. In de plaats Deir Hanna, circa 100 kilometer ten noordoosten van Tel Aviv hebben duizenden Arabieren uit Israël tegen het regeringsbeleid en de bloedige aanvallen op de Gazastrook betoogd. Ze eisen een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook. Er waren ook wat Joodse Israëli's naartoe gekomen om hun ongenoegen over het geweld in Gaza te uiten.

Israëlische Arabieren

Bij de vestiging van de staat Israël in de tweede helft van de jaren veertig zijn honderdduizenden Arabieren of Palestijnen in het voorheen Britse mandaatgebied Palestina verdreven, met name naar de Gazastrook en naar de Westelijke Jordaanoever. Maar in een aantal gebieden inclusief Deir Hanna zijn nog steeds Palestijnse Arabieren die inmiddels de Israëlische nationaliteit hebben. Ruim een vijfde van de inwoners van Israël inclusief het bezette Oost-Jeruzalem zijn Palestijnen, meestal Israëlische Arabieren genoemd.

De burgemeester van Deir Hanna, Saïd Hussein, zei dat "de machine van de dood (Israël) onze nationale identiteit wil uitroeien en ons land wil stelen". Hij hekelde de in zijn ogen racistische wetten in de staat Israël ten aanzien van niet-Joodse inwoners, met name de Arabieren. Volgens hem wil de Israëlische regering niet alleen steeds meer Palestijnen verdrijven, maar ook stammen in de Negev-woestijn, die bedoeïenen genoemd worden.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden