Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weer slecht jaar voor musea, maar ze haalden eruit wat erin zat

Weer slecht jaar voor musea, maar ze haalden eruit wat erin zat

DEN HAAG (ANP) - Ook in coronajaar 2021 hebben de musea aanzienlijk minder belangstellenden ontvangen dan normaal. Dat kwam door nog langere sluiting dan in 2020, door maxima aan aantallen bezoekers en door huiverigheid van mensen om zich onder publiek te begeven. Musea waren dit jaar dicht tot 5 juni en vanaf 19 december.

Ook kwamen er aanzienlijk minder buitenlandse toeristen naar ons land dan in de coronaloze jaren. Het Van Gogh Museum in de hoofdstad, altijd erg in trek bij buitenlanders, sluit 2021 af met ruim 366.000 bezoekers, dramatisch minder dan een jaar eerder toen er ondanks alles nog 517.000 belangstellenden kwamen opdagen. In 2019 kwamen er ruim 2,1 miljoen bezoekers uit 108 verschillende landen.

Het Rijksmuseum in Amsterdam, vanwege de Hollandse meesters ook vaak een vast bezoekonderdeel voor buitenlanders, trok afgelopen jaar 625.000 bezoekers. Dat zijn er ook minder dan vorig jaar, toen er zo'n 675.000 mensen naar het museum kwamen. In 2019 waren dat er nog 2,7 miljoen. De tentoonstelling Slavernij, die vlak voor de zomer opende, trok alleen al 80.000 bezoekers naar het Rijks.

Spraakmakende tentoonstellingen

Met spraakmakende tentoonstellingen haalden meer musea eruit wat er ondanks alles in zat. Het Drents Museum bijvoorbeeld sloot het jaar af met dik 108.000 bezoekers (tegen 95.000 bezoekers in 2020). Niet alleen een overzichtstentoonstelling over Henk Helmantel trok de belangstelling, maar vooral ook expositie Viva la Frida - Life and art of Frida Kahlo.

Het Fries Museum kijkt ook niet ontevreden terug. De door de lockdown voortijdig gesloten tentoonstelling Icons: topstukken uit de National Portrait Gallery viel breed in de smaak en de tentoonstelling Haute Bordure was slechts anderhalve maand te zien maar was vrijwel volledig uitverkocht. Het museum in Leeuwarden trok iets meer dan 67.000 bezoekers, ook minder dan in 2020 (74.000). Ook het Dordrechts Museum en Museum MORE in Gorssel wisten op de voorgrond te treden met respectievelijk In het licht van Cuyp en een tentoonstelling van werk van Bob Ross.

Amsterdam

Museum Hermitage in Amsterdam trok 52.000 bezoekers en de vestiging in hetzelfde gebouw van het Amsterdam Museum 37.000. Het Amsterdam Museum, dat flink in beeld was met de Gouden Koets, trok in totaal op alle locaties 138.000 bezoekers.

Het Groninger Museum kreeg het afgelopen jaar bijna 94.400 mensen binnen. Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem telde er ruim 300.000. Het Bonnefanten in Maastricht heeft circa 67.000 bezoekers mogen verwelkomen.

Meer uit Binnenland

XR stopt blokkade A12 om 'onveilige situatie met tegendemonstranten'

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion heeft demonstranten die zondagmiddag de A12 blokkeren gevraagd de actie voortijdig te beëindigen. Volgens de activisten was het niet meer veilig door de aanwezigheid van een groep die was afgekomen op een oproep om tegen de blokkade te demonstreren. "We hebben een dringende oproep gedaan om zelf te vertrekken", zei een woordvoerder van XR.

2 uur geleden
Brand in woning Gouda met dode en gewonden onder controle

GOUDA (ANP) - De brand in een woning aan de Westerkade in Gouda, waarbij iemand overleed en drie mensen gewond raakten, is onder controle, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. Er wordt nog nageblust, waarna het pand wordt overgedragen aan de politie voor onderzoek, aldus de veiligheidsregio.

3 uur geleden
Ruim 380 kilo cocaïne onderschept in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - Ruim 380 kilo cocaïne is zaterdag dankzij twee vondsten onderschept in de haven van Vlissingen, meldt het Openbaar Ministerie. De drugs met een straatwaarde van 28,5 miljoen euro zaten in tassen die vastgemaakt waren aan twee boeien en in een loods met bananen.

3 uur geleden
Explosie bij Utrechtse horecazaak

UTRECHT (ANP) - Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht. Het pand raakte beschadigd. Er is niemand gewond geraakt en nog niemand opgepakt.

4 uur geleden
Tientallen mensen geven gehoor aan tegendemonstratie A12-blokkade

DEN HAAG (ANP) - Tientallen mensen zijn zondag afgekomen op de dagelijkse blokkade van de A12 door Extinction Rebellion na een oproep op sociale media voor een tegendemonstratie. De groep bestaat vooral uit mannen en wordt door de politie gescheiden gehouden van de klimaatdemonstranten, die rond het middaguur de A12 betraden.

4 uur geleden
Derde explosie in een week bij woning in Amsterdam-Noord

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag twee explosies geweest. Bij een woning aan de Volendammerweg in Amsterdam-Noord was het voor de derde keer in een week raak. De gemeente heeft zondag naar aanleiding van deze derde explosie een camera opgehangen.

4 uur geleden
Politiechef Paauw: weiger uitpubliek bij risicovolle wedstrijden

AMSTERDAM (ANP) - Er zou geen uitpubliek meer welkom moeten zijn bij risicovolle voetbalwedstrijden. Volgens de Amsterdamse politiechef Frank Paauw kost het in toom houden van fanatieke supporters te veel politiecapaciteit. Zo waren er bij de wedstrijd tussen Ajax en Olympique Marseille vorige week zevenhonderd agenten nodig "om 2500 Olympiquefans door de stad heen te loodsen", zei hij zondagochtend in WNL op zondag.

5 uur geleden