Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weer rellen in Spanje vanwege arrestatie rapper

Weer rellen in Spanje vanwege arrestatie rapper

MADRID (ANP) - In meerdere Spaanse steden zijn donderdag opnieuw honderden mensen de straat opgegaan om te demonstreren voor het vrijlaten van de rapper Pablo Hasél. Hij zit vast vanwege het beledigen van de Spaanse koning in een liedje. In onder meer Barcelona en Valencia waren er ook weer ongeregeldheden bij de demonstraties, aldus Spaanse media. In Baskenland was er in meerdere steden vreedzaam protest voor de vrijlating van Hasél. Daar deden honderden mensen aan mee.

In Barcelona gooien demonstranten een barricade op en werd er met stenen naar de politie gegooid. Ook werden op een aantal plekken kleine brandjes gestookt. Volgens lokale media werden ruiten ingegooid van het pand waar de krant El Periodico zetelt. Zeker acht mensen zijn gearresteerd.

Ook in de Catalaanse steden Tarragona, Sabadell, Girona, Lleida en in Biskaje (Baskenland) waren protesten. Meerdere mensen raakten gewond, waaronder een politieagent die een steen tegen zijn hoofd kreeg. In Valencia arresteerde de politie acht mensen.

De protesten begonnen dinsdag in de regio Catalonië, waar de 32-jarige Hasél vandaan komt. Hij werd dinsdag opgepakt nadat hij in 2018 was veroordeeld tot negen maanden cel vanwege majesteitsschennis en verheerlijking van geweld en terrorisme in zijn teksten. Hij weigerde de gevangenis in te gaan en had zich verschanst in de universiteit van zijn geboorteplaats Lleida (Lerida). De afgelopen twee dagen zijn tientallen mensen gewonden geraakt en zeker vijftig mensen gearresteerd tijdens demonstraties tegen zijn arrestatie.

Meer uit Buitenland

Soldaat in Parijs aangevallen met mes, mogelijk aanslag

PARIJS (ANP) - Kort voor de Olympische Spelen in Parijs is in die stad een soldaat aangevallen met een mes, melden Franse media die zich baseren op politiebronnen. Volgens onbevestigde berichten zou de dader Allah Akbar hebben geschreeuwd. Het incident was bij het station Gare de l'Est.

13 minuten geleden
Team van Biden haalt uit naar Trumps keuze voor vicepresident

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het verkiezingsteam van de Amerikaanse president Joe Biden heeft de kandidaat van Donald Trump voor het vicepresidentschap, J.D. Vance, bestempeld als een uiterst rechtse extremist. Volgens het campagneteam ontkent Vance de uitslag van de verkiezingen van 2020, toen Trump verloor van Biden.

58 minuten geleden
Republikeinen officieel achter Trump als presidentskandidaat

MILWAUKEE (ANP/RTR/AFP) - De Republikeinen hebben zich officieel achter ex-president Donald Trump geschaard als hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Op een groot congres in Milwaukee nomineerden ze Trump, die twee dagen geleden lichtgewond raakte aan zijn oor bij een aanslag op zijn leven.

1 uur geleden
Trump wil senator Vance als running mate voor vicepresidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse ex-president Donald Trump heeft senator James David Vance uit Ohio gekozen als zijn running mate bij de komende presidentsverkiezingen. Dat maakte Trump bekend op zijn sociaal medium Truth Social. Als Trump wint, wordt Vance (39) de Republikeinse vicepresident.

1 uur geleden
Europese Commissie gaat Hongarije boycotten om reizen Orbán

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie geeft een ernstig en ongekend signaal af aan Hongarije dat het land te ver is gegaan met de recente reizen van premier Viktor Orbán naar onder meer Rusland en China. De commissie zal daarom de komende tijd de vergaderingen boycotten die Hongarije als EU-voorzitter in Boedapest organiseert.

2 uur geleden
Frans links blok verdeeld over wie premier moet worden

PARIJS (ANP) - Het Franse linkse blok dat eerder deze maand verrassend de parlementsverkiezingen won, is er nog niet in geslaagd gezamenlijk een premierskandidaat te kiezen. Het uiterst linkse La France Insoumise kondigde aan de onderhandelingen stop te zetten.

2 uur geleden
Twee dagen na aanslag op Trump begint Republikeins partijcongres

MILWAUKEE (ANP/DPA) - Twee dagen na de aanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump, is zijn Republikeinse Partij in Milwaukee aan een vierdaags partijcongres begonnen. Trump wordt er donderdag officieel gekozen tot Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november.

2 uur geleden