Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weer pro-Palestinademonstratie op publieke tribune Tweede Kamer

Weer pro-Palestinademonstratie op publieke tribune Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - Het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer is opnieuw onderbroken door een pro-Palestijnse demonstratie op de publieke tribune. Begin vorige maand gebeurde dat ook al. Dat leidde toen tot afkeurende reacties bij de meeste partijen. De demonstranten zwaaiden onder meer met een Palestijnse vlag en schreeuwden leuzen. Meerdere actievoerders werden weggesleept door de beveiliging.

XR Justice Now! heeft de actie in een persbericht opgeëist. Dat is ook bevestigd door een van de aanwezige demonstranten. Het gaat hier om een vertakking van klimaatactiegroep Extinction Rebellion die zich laat horen over de "manier waarop de wereld in elkaar zit", staat te lezen op de website. "We blijven terugkomen totdat onze eisen zijn ingewilligd", schrijft de groep, die ook achter de demonstratie van maart zegt te zitten.

De zes demonstranten riepen leuzen als "Nederland financiert, Israël bombardeert", "ceasefire now" en "free free Palestine". Na verwijdering van de publieke tribune vervolgden ze buiten de zaal kort hun protest door te gaan zitten en leuzen te roepen. Vervolgens werden ze afgevoerd door de beveiliging.

Opgeschroefd

Een groep van ongeveer twintig actievoerders blokkeerde de ingang van het parlementsgebouw. Na ongeveer een uur zijn de demonstranten die niet vrijwillig vertrokken, verwijderd door de politie. Ook op het plein voor de Tweede Kamer staan demonstranten met spandoeken. Een actievoerder draagt een bord met de tekst: "antisemitisme+genocide=zionisme". Een ander zei eerder niet antisemitisch te zijn.

"Wij eisen dat de regering zich neerlegt bij de uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag om leveringen van F35-onderdelen aan Israël te stoppen", zegt een woordvoerder van de demonstranten. XR Justice Now! roept daarnaast op tot een permanent staakt-het-vuren in Gaza en vraagt om economische en diplomatieke sancties tegen Israël.

Na het incident begin maart is de beveiliging flink opgeschroefd. Kamervoorzitter Martin Bosma beloofde strenger te handhaven op de huisregels van de Kamer, bijvoorbeeld dat het niet toegestaan is om vlaggen of spandoeken mee naar binnen te nemen. Bovendien was met burgemeester Jan van Zanen van Den Haag afgesproken dat de politie actievoerders zonder zijn tussenkomst uit het pand mag verwijderen.

Meer uit Politiek

Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

4 uur geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

2 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

3 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

3 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

3 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

3 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

4 dagen geleden