Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weer polio in Bilthovens riool

Weer polio in Bilthovens riool

BILTHOVEN (ANP) - Op het Utrecht Science Park in Bilthoven is andermaal het poliovirus in de riolering gevonden. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) doet onderzoek om te achterhalen waar het virus precies vandaan komt. Op het terrein zitten vier organisaties die met het poliovirus kunnen werken. Daarom wordt het riool op het terrein ook elke drie weken gecontroleerd.

Het virus kan in principe kinderverlamming veroorzaken. Aangetroffen is een variant van het virus die gebruikt wordt voor de productie van het poliovaccin. Nederland heeft rioleringsstelsels waarbij de rioolzuivering het poliovirus verwijdert, maar een met polio besmette mens kan het virus wel op anderen overbrengen. Voor wie niet gevaccineerd is, betekent dat een risico.

In 2020 en 2021 werd er ook al poliovirus op genoemd terrein aangetroffen. Er zijn geen nare dingen van gekomen, maar de inspectie neemt het ook nu weer hoog op omdat zo'n virus niet vrij hoort te komen.

De vier organisaties die volgens de inspectie op het Science Park met het poliovirus aan de slag mogen zijn Bilthoven Biologicals, Intravacc, Poonawalla (de Indiase eigenaar van het park) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Bilthoven Biologicals was de laatste keer verantwoordelijk.

Meer uit Gezond

Kuipers: medicijnonderhandelingen duren lang vanwege hoge prijzen

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers vindt het "vervelend" dat het in 2022 langer duurde dan eerdere jaren voordat er een akkoord was over de prijs van dure medicijnen. De geneesmiddelen kunnen daardoor later worden gebruikt. De bewindsman denkt echter dat lange onderhandelingen tussen zijn ministerie en farmabedrijven soms nodig zijn om medicijnen betaalbaar te houden. Hij roept de medicijnfabrikanten op om vroeger in de onderhandelingen een redelijke prijs te vragen.

1 uur geleden
Spoedeisende hulp in Meppel 's nachts dicht om tekort dokters

MEPPEL (ANP) - De spoedeisende hulp van het Isala ziekenhuis in Meppel sluit in elk geval in februari en maart 's nachts de deuren. Het lukt niet om de hulppost open te houden in de nacht, vanwege "een tijdelijk tekort aan arts-assistenten", laat het ziekenhuis weten.

4 uur geleden
Ziekteverzuim in de zorg vorig jaar hoger dan ooit

ZEIST (ANP) - Het verzuimpercentage in de zorg was vorig jaar hoger dan ooit, meldt Vernet, dat de zorgverzuimcijfers verzamelt. Het verzuim was in 2022 ruim 8 procent. Een jaar eerder kwam dat percentage nog uit op ruim 7 procent.

5 uur geleden
Groothandelaren: medicijntekorten zullen dit jaar groeien

DEN HAAG (ANP) - Het tekort aan medicijnen zal dit jaar nog verder oplopen, voorspelt de bond van farmaceutische groothandelaren BG Pharma. Vorig jaar meldden apothekers al een recordaantal medicijntekorten. Maar doordat dit jaar de grote verzekeraars meer medicijnen aanwijzen als 'voorkeursmiddel' dreigt het systeem nog kwetsbaarder te worden, voorspelt voorzitter van BG Pharma Léon Tinke.

23 uur geleden
Griepepidemie zit zorg door ziekenhuizen niet in de weg

UTRECHT (ANP) - De griepepidemie heeft er niet toe geleid dat ziekenhuizen minder zorg konden bieden. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Uit de monitor Toegankelijkheid van Zorg blijkt dat 55 procent van de ziekenhuizen de planbare zorg volledig levert, net zoveel als in november en dus voor de epidemie.

23 uur geleden
Minder dan 300 coronapatiënten nog in de ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft dalen. Het aantal mensen dat met het virus onder de leden in een ziekenhuis ligt, is donderdag gedaald tot onder de 300. Voor het eerst sinds 16 september komt de totale bezetting onder die grens uit.

1 dag geleden
Plastic retourenvelop darmkankeronderzoek is voortaan kleiner

UTRECHT (ANP) - De plastic retourenvelop voor de poeptest voor onderzoek naar darmkanker is vanaf eind januari de helft kleiner. Het scheelt elk jaar 7000 kilo plastic, zegt Bevolkingsonderzoek Nederland, dat verantwoordelijk is voor het uitvoeren van bevolkingsonderzoeken.

1 dag geleden