Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weer onrust in grootste stad Kazachstan, vrees voor nieuwe doden

Weer onrust in grootste stad Kazachstan, vrees voor nieuwe doden

ALMATY (ANP/AFP/RTR) - Veiligheidstroepen zijn donderdag opnieuw slaags geraakt met demonstranten in Almaty, de grootste stad van Kazachstan. Volgens journalisten ter plaatse waren er 's middags explosies en schoten te horen op een van de centrale pleinen in de stad. Ooggetuigen meldden aan het Russische persbureau TASS dat er doden en gewonden zijn gevallen.

In Kazachstan zijn grote protesten uitgebroken omdat brandstof duurder is geworden. De overheid verdubbelde vanaf 1 januari de prijs voor lpg, maar dat leidde tot grote onvrede over de bevolking. Lpg is een belangrijke autobrandstof voor veel Kazachen.

De politie heeft naar eigen zeggen inmiddels bijna 2300 mensen aangehouden. Tientallen betogers zijn gedood door de veiligheidstroepen en er zijn duizenden gewonden. Volgens de politie is het aantal omgekomen politieagenten opgelopen naar 18 en zijn er bijna 748 gewonden onder de ordediensten.

Overheidsgebouwen in brand

Woensdag gingen duizenden demonstranten de straat op in Almaty. Meerdere overheidsgebouwen vlogen in brand en winkels werden geplunderd. Ook werd de luchthaven van de stad een tijd bezet. Onder de duizenden Kazachen die protesteren zouden ook mensen met vuurwapens zijn.

Naast Almaty zijn er ook in het westen van het uitgestrekte en olierijke land protesten. Er zouden onder meer delen van snelwegen en een spoorlijn zijn geblokkeerd, meldden Russische persbureaus. Het internet is in grote delen van het land platgelegd.

Zeldzaam

Protesten zijn zeldzaam in de uitgestrekte voormalige Sovjetstaat, die groter is dan West-Europa. De verhoging van de prijs van lpg is teruggedraaid, maar de geest lijkt uit de fles. President Kassym-Jomart Tokajev heeft de hulp van een militaire alliantie van landen uit de regio (CSTO) ingeroepen. Rusland heeft 3000 militairen gestuurd en ook andere landen zoals Armenië en Kirgizië sturen troepen. De onvrede richt zich ook op Tokajevs nog altijd machtige voorganger, Noersoeltan Nazarbajev. Van hem zijn standbeelden omver getrokken.

Internationaal klinken oproepen aan zowel Tokajev als de demonstranten om naar een vreedzame oplossing te zoeken. VN-mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet roept de demonstranten op geen geweld te gebruiken, maar met de overheid te praten.

De Amerikaanse minister Antony Blinken (Buitenlandse Zaken) heeft bij zijn Kazachse collega aangedrongen op een "vreedzame" en "rechten respecterende" oplossing. EU-buitenlandchef Josep Borrell maakt zich zorgen over burgerrechten en waarschuwt voor de inzet van buitenlandse troepen.

Meer uit Buitenland

VN sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach

NEW YORK (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Verenigde Naties sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach. Het voornaamste doel is uitzoeken waar behoefte aan is in het gebied, zegt het kantoor van secretaris-generaal António Guterres. "De regering van Azerbeidzjan en de VN hebben overeenstemming bereikt over een missie naar de regio", aldus zijn woordvoerder Stéphane Dujarric.

7 minuten geleden
Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

LAS VEGAS (ANP) - De politie van Las Vegas heeft een man gearresteerd op verdenking van de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur in 1996. Dat melden Amerikaanse media op basis van AP.

30 minuten geleden
Duitsland bespreekt sancties met Centraal-Aziatische leiders

BERLIJN (ANP/DPA/AFP) - De Duitse Bondskanselier Olaf Scholz heeft afspraken gemaakt met de vijf voormalige Sovjetlanden in Centraal-Azië. Er zijn afspraken gemaakt over onder meer economie en energie. Ook de handhaving van sancties maken er deel van uit, waarbij Rusland nadrukkelijk niet bij naam wordt genoemd.

46 minuten geleden
New York getroffen door noodweer, noodtoestand uitgeroepen

NEW YORK (ANP/DPA/RTR) - Zware regenval heeft geleid tot overstromingen in New York. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen in en rond de stad. Snelwegen, wegen en luchthaventerminals zijn gesloten. Het stadsbestuur heeft mensen opgeroepen thuis te blijven.

51 minuten geleden
Warmste september ooit in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland

OFFENBACH (ANP/DPA) - September 2023 was de warmste septembermaand ooit in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland sinds de metingen begonnen, melden de weerdiensten van deze landen. Het was in alle drie de landen ruim 3 graden warmer.

1 uur geleden
NAVO stuurt versterking naar Kosovo na aanval Serviërs op politie

BRUSSEL (ANP) - De NAVO stuurt opnieuw extra troepen naar Kosovo. De NAVO-landen zijn "erg bezorgd" over de toenemende spanningen in het noorden van het Balkanstaatje, aldus de westerse militaire alliantie. Daar vielen zwaarbewapende Serviërs zondag de Kosovaarse politie aan, waarbij een agent het leven liet.

1 uur geleden
Servische politicus zegt achter dodelijke aanval Kosovo te zitten

BELGRADO/PRISTINA (ANP/DPA) - Een vooraanstaande etnisch Servische politicus en zakenman zegt verantwoordelijk te zijn voor de dodelijke aanval in Kosovo, afgelopen zondag. Milan Radoicic heeft het dertig man sterke commando op pad gestuurd, zegt hij in een schriftelijke verklaring die hij via zijn advocaat naar buiten heeft gebracht. Er vielen zeker vier doden.

2 uur geleden