Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weer ongeveer 7500 coronagevallen

Weer ongeveer 7500 coronagevallen

BILTHOVEN (ANP) - Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 7561 nieuwe coronagevallen doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is een fractie hoger dan maandag, toen het instituut 7438 gevallen meldde. Op zaterdag en zondag kwamen er ruim 9000 positieve tests bij en in de dagen ervoor meer dan 10.000.

Of de daling komt doordat minder mensen zich hebben laten testen rond de kerstdagen, of doordat de lockdown na twee weken begint te werken, kan het RIVM nog niet zeggen.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal wel fors. De gezondheidsdiensten registreerden dat 171 mensen aan het virus zijn overleden. Dat is het hoogste aantal in een etmaal sinds half april, maar het wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje geregistreerd en doorgegeven. Onder de sterfgevallen die de afgelopen 24 uur zijn gemeld, zijn dertien mensen uit Apeldoorn, het hoogste aantal van het land.

Amsterdam

In Amsterdam kwamen 283 besmettingen aan het licht, in Den Haag testten 197 inwoners positief. Daarna volgen Rotterdam (184), Almere (120) en Utrecht (104).

In de afgelopen week zijn 67.388 positieve tests geregistreerd, wat neerkomt op ongeveer 9600 per dag. Voor de vierde dag op rij zit het dagcijfer onder het weekgemiddelde.

Miljoenste besmetting

Sinds het begin van de uitbraak in februari zijn bijna 778.000 mensen positief getest. Bij het huidige tempo wordt in de loop van januari de miljoenste besmetting vastgesteld. In werkelijkheid hebben waarschijnlijk al meer Nederlanders het coronavirus opgelopen. In de eerste golf werd lang niet iedereen getest en in de tweede golf lukte het niet iedereen om een testafspraak te maken. Van 11.212 mensen is bevestigd dat ze aan het virus zijn overleden, maar ook dat aantal ligt in werkelijkheid vermoedelijk hoger.

Amsterdam is de enige gemeente met meer dan 50.000 positieve tests. Sinds het begin van de uitbraak in februari zijn 50.545 inwoners van de hoofdstad positief getest. Daarna volgen Rotterdam (ruim 41.000 gevallen) en Den Haag (ruim 28.000).

Meer uit Gezond

Europese waakhond ziet niets in medicijn tegen alzheimer

AMSTERDAM (ANP) - Een potentieel geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer komt voorlopig waarschijnlijk niet op de Europese markt. Een commissie van de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), adviseert om het middel Lecanemab af te wijzen. De uiteindelijke beslissing is aan de Europese Commissie, maar die neemt de adviezen van de in Amsterdam gevestigde waakhond doorgaans over.

11 uur geleden
Hygiëne in verloskundigenpraktijk laat soms te wensen over

UTRECHT (ANP) - Verloskundigen moeten in sommige gevallen nog meer op de hygiëne letten, constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De organisatie deed een steekproef bij tien praktijken voor begeleiding voor, tijdens en na een (thuis)bevalling.

1 dag geleden
Beteugeling drankgebruik schiet niet erg op, aldus WHO

GENÈVE (ANP) - Het terugdringen van de alcoholconsumptie en de schade door drankgebruik wil in de Europese regio maar niet vlotten, constateert de wereldgezondheidsorganisatie WHO. De mensen in het gebied, 53 landen in Europa en Centraal-Azië, zijn gemiddeld nog altijd de grootste drinkers van de hele wereld. Er komen ook de minste geheelonthouders voor.

1 dag geleden
Verzuim in zorg neemt weer toe

AMSTERDAM (ANP) - Het verzuim onder zorgpersoneel nam het afgelopen kwartaal weer toe, zegt onderzoeksinstituut Vernet. Het kwam door meer korte afwezigheid (hooguit veertien dagen) van medewerkers. Dat is met 18 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Langdurig wegblijven nam amper toe.

1 dag geleden
Verdere stijging van aantal coronadeeltjes in riool

BILTHOVEN (ANP) - In de riolen zijn opnieuw meer deeltjes van het coronavirus te vinden. De zogenoemde virusvracht is voor de tiende week op rij gestegen. Dat wijst erop dat steeds meer mensen het virus onder de leden hebben.

2 dagen geleden
NVWA roept op tot reinheid tegen Afrikaanse varkenspest

UTRECHT (ANP) - Nu de erg besmettelijke Afrikaanse varkenspest (AVP) vaker voorkomt in Duitsland, roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op tot zo goed mogelijke reiniging en ontsmetting van diertransportmiddelen om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt en ook in ons land komt.

2 dagen geleden
Ook Eindhovense Co-Med-patiënten kunnen naar andere huisarts

EINDHOVEN (ANP) - Ongeveer 1700 mensen die waren aangesloten bij een huisartsenpraktijk in Eindhoven van de failliete keten Co-Med hebben binnenkort een andere vaste huisarts. Vanaf 1 september kunnen ze terecht bij een nieuwe praktijk, meldt zorgverzekeraar CZ. Die coördineert de afhandeling van Co-Med.

2 dagen geleden