Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weer negatief zwemadvies water bij Chemours nu doorspoelen stopt

Weer negatief zwemadvies water bij Chemours nu doorspoelen stopt

DORDRECHT (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft uit voorzorg weer een negatief zwemadvies gegeven voor de Merwelanden-plas in Dordrecht, die op enkele kilometers van de Chemours-fabriek ligt. Het zwemseizoen is zoals gebruikelijk op 1 oktober beëindigd en daarom is ook gestopt met het 'doorspoelen' van de zwemplas. Door constant water aan en af te voeren, namen afgelopen zomer de PFAS-concentraties in de plas zodanig af dat het volgens de provincie weer verantwoord was om te zwemmen in Merwelanden.

"De verwachting is dat nu het doorspoelen stopt, het PFAS-gehalte in de plas weer oploopt", aldus de provincie Zuid-Holland. Voor de in Dordrecht populaire recreatieplas gold ruim een jaar een negatief zwemadvies. Zuid-Holland besloot dat advies op 1 augustus op te heffen, omdat het PFAS-gehalte in de plas als gevolg van het doorspoelen "ruim onder de grenswaarde van het RIVM" was gekomen.

De provincie trof vorig jaar in Merwelanden verhoogde concentraties PFAS aan. PFAS is een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. De Chemours-fabriek in Dordrecht stootte jarenlang grote hoeveelheden PFAS uit. Het water en de bodem rond de fabriek raakten daardoor vervuild.

Rechtszaak

De gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden houden Chemours hiervoor verantwoordelijk en hebben een rechtszaak aangespannen. In een tussenvonnis oordeelde de rechter vorig jaar dat het bedrijf in ieder geval aansprakelijk is voor de schade die tussen 1984 en 1998 is ontstaan. Chemours beloofde daarna met concrete acties te komen. Zo betaalt het bedrijf het schoonmaken van moestuinen in de buurt die zijn vervuild met PFAS en ook van zwemplas Merwelanden. Hoe dit moet gebeuren, is nog niet duidelijk.

Door de plas door te spoelen, kon er de afgelopen maanden weer in gezwommen worden. Nu geldt echter opnieuw een negatief zwemadvies, net als voor Plas Vrijenburgbos bij Barendrecht en Kralinger Esch in Rotterdam die eveneens met PFAS zijn verontreinigd.

"Bij aanvang van het nieuwe seizoen wordt gekeken of het doorspoelen wederom een zinvolle maatregel is en zo ja, of dit weer kan worden opgestart", aldus de provincie. Het zwemseizoen start op 1 mei 2025. Vanaf dan worden alle zwemwateren weer gecontroleerd op veiligheid, hygiëne en waterkwaliteit.

Meer uit Gezond

Grote meerderheid voor medicijn tegen obesitas in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Bijna negen op de tien Nederlanders vinden dat medicatie tegen obesitas vanuit het basispakket moet worden vergoed. Dat staat in een peiling die minister Daniëlle Jansen (Volksgezondheid) maandag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Driekwart stelt daar wel voorwaarden aan, bijvoorbeeld dat een specialist het medicijn voorschrijft en dat de ontvanger zelf ook veel heeft gedaan om af te vallen.

1 dag geleden
RIVM waarschuwt voor slechte luchtkwaliteit in deel van het land

BILTHOVEN (ANP) - De luchtkwaliteit in een deel van het land is de komende dagen slecht, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vooral in Noord-Brabant en het midden van het land kan dinsdag en woensdag lokaal smog ontstaan. Mensen die daar gevoelig voor zijn, krijgen het advies om binnen te blijven en "zware lichamelijke inspanning te beperken", vooral in de namiddag en vroeg op de avond. Dan is de luchtkwaliteit het slechtst.

1 dag geleden
Gezondheidsrisico's 87 zwemlocaties door slechte waterkwaliteit

DEN HAAG (ANP) - Op tientallen zwemlocaties gelden momenteel gezondheidsrisico's vanwege de waterkwaliteit. Op 87 buitenzwemlocaties is momenteel een waarschuwing of negatief zwemadvies van kracht. Op 2 locaties is zwemmen zelfs verboden en op een aantal locaties wordt nog verder onderzoek gedaan. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van cijfers van Zwemwater.nl.

1 dag geleden
Studie over glyfosaat en kanker rammelt volgens experts Ctgb

EDE (ANP) - Een veelbesproken Italiaans onderzoek dat een verband legde tussen het bestrijdingsmiddel glyfosaat en kanker bij proefdieren, vertoont volgens Nederlandse deskundigen diverse gebreken. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) is door de studie niet anders gaan denken over de stof, die in het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup zit.

5 dagen geleden
Mezen, bloemen en klimop helpen tegen jeukende eikenprocessierups

DEN BOSCH (ANP) - Mezen, bloemen en klimop helpen om het aantal eikenprocessierupsen op een natuurlijke manier onder controle te houden. Dat is de conclusie van een vijfjarig Nederlands-Vlaams onderzoek, waarbij onder meer de provincies Noord-Brabant en Gelderland zijn betrokken. De onderzoekers hebben diverse adviezen opgesteld om te voorkomen dat ergens grote hoeveelheden overlastgevende rupsen ontstaan.

5 dagen geleden
TNO: bijna 360.000 werknemers ervaren hitteklachten op het werk

DEN HAAG (ANP) - Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

1 week geleden
Waarschuwing voor cafeïne in Hero appelsap

DEN HAAG (ANP) - Hero roept een partij blikjes fruitsap appel terug omdat er cafeïne in kan zitten, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zaterdag. Het gaat om blikjes appelsap die ten minste houdbaar zijn tot 28-04-2026. Volgens Hero is er geen acuut gezondheidsrisico, "maar uit voorzorg roepen we deze batch terug".

1 week geleden