
Weer miljoenenverlies Schiphol door coronacrisis
AMSTERDAM (ANP) - De luchthavens die onder de Schiphol Group vallen hebben in de eerste helft van dit jaar een verlies van 158 miljoen euro geleden. Dat kwam vooral door een afname van het aantal reizigers als gevolg van de coronapandemie. Zonder steun van de overheid zou het resultaat nog veel slechter hebben uitgepakt. De onderneming heeft naast Schiphol ook de luchthavens van Rotterdam en Lelystad en de meerderheid van de aandelen van Eindhoven Airport in handen.
Het herstel van het luchtverkeer is volgens Schiphol bescheiden. In het eerste helft van dit jaar verwerkte Schiphol 5,6 miljoen reizigers. Dat is veel minder dan de 13,1 miljoen reizigers in de eerste zes maanden vorig jaar. De crisis sloeg pas in het voorjaar van 2020 toe waardoor Schiphol de eerste periode van het jaar normaal draaide. In topjaar 2019 werden in zes maanden tijd 34,5 miljoen reizigers verwerkt. Het aantal vliegbewegingen viel met ruim 86.000 een kwart lager uit. In 2019 werden in de periode dik 242.000 vluchten uitgevoerd.
Ook bij de andere luchthavens van de groep was sprake van een forse daling van het aantal vliegbewegingen en reizigers. Op Eindhoven Airport zakte het aantal passagiers met driekwart tot 288.109 en het aantal vliegtuigbewegingen naar 3745. Op Rotterdam The Hague Airport daalde het aantal passagiers met bijna 80 procent naar 55.484 en waren er 690 vliegtuigbewegingen, een daling met bijna 73 procent.
NOW-regeling
Zonder steun van de overheid via de NOW-regeling zou het verlies van de luchthavengroep nog hoger zijn geweest. Schiphol meldt een resultaat van minus 258 miljoen euro als de subsidies en ongerealiseerde waardeveranderingen buiten beschouwing worden gelaten. De luchthavengroep heeft de kosten met een vijfde weten te verlagen. Schiphol nam bijvoorbeeld afscheid van honderden werknemers. Daarnaast werd een kwart minder uitgegeven aan investeringsprojecten dan gepland.
Volgens Schipholtopman Dick Benschop heeft 2021 tot dusver een herstel laten zien. "Maar minder dan wij hadden verwacht." Door de hogere vaccinatiegraad en de geleidelijke opheffing van reisbeperkingen is de luchthavenbaas gematigd positief voor het tweede halfjaar.
Evengoed verlaagde de luchthaven zijn verwachtingen voor heel 2021. Zo zullen er dit jaar waarschijnlijk niet meer dan 28 miljoen reizigers gebruik gaan maken van de luchthaven. Dat was bij een eerdere raming maximaal 37 miljoen. Schiphol denkt verder nog altijd dat de passagiersaantallen op zijn vroegst pas weer in 2024 op het niveau van voor de crisis zitten.
Meer uit Financieel
STUTTGART (ANP/DPA) - Porsche heeft in de eerste helft van dit jaar minder auto's verkocht, mede door een lagere verkoop op de Chinese markt. In de Verenigde Staten groeide de verkoop juist.
16 minuten geledenEINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport breidt parkeerterrein P3 op de luchthaven fors uit. Er komt een extra parkeergarage met 1125 parkeerplaatsen bij, is in een persbericht naar buiten gebracht.
26 minuten geledenSCHIPHOL (ANP) - De wachttijden voor vrachtwagens om goederen te laden of lossen op Schiphol zijn "onacceptabel lang" geworden. Vrachtwagens wachten soms vier tot acht uur voordat ze kunnen lossen, stelt managing director Maarten van As van brancheorganisatie Air Cargo Nederland (ACN). De afhandeling van luchtvracht op Schiphol kampt volgens hem al langer met problemen.
35 minuten geledenSEOUL (ANP/AFP) - De winst van het grote Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung Electronics is in het afgelopen kwartaal flink gedaald. Dit komt mede door een zwakkere vraag naar zijn chips voor toepassingen rond kunstmatige intelligentie (AI) door de Amerikaanse exportbeperkingen tegen China. Daarnaast ondervindt Samsung meer concurrentie op de AI-chipmarkt.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal Nederlandse huishoudens met een glasvezelabonnement is voor het eerst groter dan het aantal huishoudens met vast internet via de kabel. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar recentste Telecommonitor.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index liet dinsdag weinig beweging zien, na de kleine winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van meer duidelijkheid rond de Amerikaanse importheffingen. President Donald Trump kondigde maandag importheffingen aan voor verschillende landen, waaronder Japan, Zuid-Korea en Zuid-Afrika, die ingaan op 1 augustus. Het tarief voor de Europese Unie is nog niet bekend. Trump legde de EU begin april een tarief op van 20 procent. Die heffing werd voor negentig dagen, tot 9 juli, verlaagd naar een basistarief van 10 procent.
2 uur geledenZEIST (ANP) - Verzekeringsconcern Achmea gaat zijn pensioenuitvoeringsdiensten afbouwen, nadat zijn pensioenfondsklanten zijn overgegaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Daardoor verdwijnen straks zo'n 250 banen. Dit wordt waarschijnlijk grotendeels via natuurlijk verloop opgevangen, maar gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.
2 uur geleden