
Weer meer Nederlandse peren na slecht jaar door vorst
ZOETERMEER (ANP) - Nederlandse telers hebben dit jaar naar verwachting 8 procent meer peren dan vorig jaar. Toen viel de oogst tegen door late vorst in het voorjaar. Nederland blijft internationaal gezien een belangrijk perenland, vooral door de populaire Conference-peer. Ruim driekwart van de Nederlandse perenoogst dit jaar behoort tot die soort, melden brancheorganisaties GroentenFruit Huis en NFO op basis van een raming.
De export van appels nam de laatste jaren wat af, doordat meer landen zelf appels gingen kweken. Volgens marktanalist Wilco van den Berg van GroentenFruit Huis lijkt die ontwikkeling nu tot stilstand gekomen. De appeloogst in Nederland blijft dit jaar naar verwachting ongeveer gelijk ten opzichte van vorig jaar. De vraag vanuit eigen land blijft groot. Zo'n 70 tot 80 procent van de oogst blijft in Nederland, zegt Van den Berg.
Ook is de hoeveelheid grond voor het telen van appels stabiel gebleven, nadat jaren ervoor nog vele telers uit economische overwegingen stopten of overstapten op de perenteelt.
Ongeveer 40 procent van de verwachte 245 miljoen kilo Nederlandse appels bestaat dit jaar uit Elstars, tegenover zo'n 20 procent Jonagold. De perenoogst komt dit jaar uit op 368 miljoen kilo.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP) - President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft ook meegeklapt na een vurig pleidooi van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell voor de onafhankelijkheid van centrale banken. Volgens een woordvoerder van DNB kreeg Powell op een bijeenkomst bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een staande ovatie van de hele zaal.
1 uur geledenBEIJING (ANP/AFP) - China herhaalde zaterdag dat het geen gesprekken heeft gevoerd met de Verenigde Staten over handelskwesties, ondanks de bewering van de Amerikaanse president Donald Trump dat hij zijn ambtgenoot Xi Jinping aan de telefoon had gehad. "Hij heeft gebeld", zei Trump recent. "En ik denk niet dat dat een teken van zwakte van zijn kant is."
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De voorjaarsvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank hebben geleid tot een gevoel van opluchting bij internationale beleidsmakers, omdat de Verenigde Staten de organisaties blijven steunen. De regering-Trump had zich in februari 180 dagen gegeven om haar lidmaatschap van alle internationale organisaties te evalueren. Maar opmerkingen van minister van Financiën Scott Bessent van eerder deze week worden gezien als bevestiging dat de VS de twee instituten niet de rug toekeren.
2 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP) - XAI Holdings, het AI-bedrijf van Elon Musk dat recent door hem is samengevoegd met socialemediaplatform X, is in gesprek met investeerders om ongeveer 20 miljard dollar op te halen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP/BELGA) - De Amerikaanse regering van president Donald Trump heft het Office of Global Change op. Dat is het overheidsorgaan dat zich de afgelopen jaren bezighield met klimaatonderhandelingen.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell heeft op een besloten bijeenkomst bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gepleit voor bescherming van centrale banken tegen politieke invloeden. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich baseert op ingewijden, hield de Amerikaan een vurig pleidooi voor de onafhankelijkheid van centrale banken toen hij onder meer ministers van Financiën van over de hele wereld toesprak. Dit zou met applaus zijn ontvangen.
6 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - Unilever wil dat de Amerikaanse rechtszaak van ijsmerk Ben & Jerry's tegen het levensmiddelenconcern wordt geseponeerd. Unilever ontkent dat het probeerde voormalig Ben & Jerry's-topman Dave Stever te ontslaan om zijn rol in het activisme van het ijsmerk. Stever zou juist een grotere rol en meer loon zijn aangeboden, maar zou in maart zelf hebben gekozen weg te gaan.
7 uur geleden