Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weer kandidaat-directeur Europese Bankenautoriteit afgewezen

Weer kandidaat-directeur Europese Bankenautoriteit afgewezen

BRUSSEL (ANP) - Een commissie van het Europees Parlement heeft de kandidaat-directeur voor de Europese Bankenautoriteit (EBA) nipt afgewezen. François-Louis Michaud kreeg in een stemming in de commissie economische en monetaire zaken 24 stemmen tegen, 23 voor, met tien onthoudingen.

Onder meer groene en sociaaldemocratische leden stemden tegen de Fransman, omdat er geen vrouwelijke tegenkandidaat was. PvdA-Europarlementariër Paul Tang: "Gendergelijkheid is geen spelletje. Door niet aan onze eis te voldoen om een man én een vrouw te nomineren, zet EBA het parlement voor een blok. Maar wij staan ferm voor onze principes."

Als het voltallige parlement het oordeel van de commissie volgende week overneemt, moet de EBA een nieuwe kandidaat voordragen. Volgens Tang waait er momenteel "een progressieve wind" door het parlement. Hij klaagt al langer over de mannelijke dominantie in de economische besluitvorming in Europa.

Gerry Cross

Eerder blokkeerde het parlement al de kandidatuur van Gerry Cross, onder meer vanwege het lobbyverleden van de Ier die op 1 februari zou beginnen bij de in Parijs gevestigde toezichthouder. Cross was lobbyist voor AFME, de belangenorganisatie van de financiële sector in Europa. Ook toen speelde mee dat er geen vrouwelijke kandidaat was.

Over de vertrokken EBA-directeur Adam Farkas was ook al gedoe, vanwege zijn overstap naar hetzelfde AFME. EU-Ombudsman Emily O’Reilly oordeelde in mei over deze 'draaideuraffaire’ dat de EBA de carrièrestap van de Hongaar had moeten verbieden. Het parlement heeft hem de toegang voor twee jaar ontzegd.

Meer uit Financieel

EU gaat 'verkeerde richting' op met importheffing, zegt China

BEIJING (ANP/RTR) - China maant de Europese Unie de importheffingen op Chinese elektrische auto's te herzien en niet verder in de "verkeerde richting" te gaan. Dat meldt het staatspersbureau Xinhua in een commentaar op de woensdag aangekondigde heffingen die de Europese Commissie vanaf 4 juli wil invoeren.

51 minuten geleden
Meer lastminuteboekingen door slecht weer, zeggen reisbureaus

DEN HAAG (ANP) - Meer Nederlanders zoeken lastminute elders de zon op door het matige zomerweer in ons land. Reisorganisaties TUI, Sunweb en Corendon zagen de lastminuteboekingen de afgelopen week flink stijgen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Vooral Turkije, Spanje en Griekenland zijn populair, signaleren de organisaties.

57 minuten geleden
Besi opnieuw bij stijgers in terughoudende AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - Besi behoorde donderdag opnieuw tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak. Het chipbedrijf lijkt een inhaalslag te maken sinds het eerder deze week door investeringsbank Redburn op de kooplijst werd gezet en klom 1,5 procent. De stemming op de Europese beursvloeren was verder terughoudend, na de sterke koerswinsten een dag eerder. Beleggers verwerkten nog het rentebesluit van de Federal Reserve, dat woensdag na sluiting van de Europese beurshandel naar buiten kwam.

1 uur geleden
Aandacht voor verzekeraar NN op Damrak na koopadvies

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar NN Group. De verzekeraar werd door de kenners van investeringsbank AlphaValue/Baader op de kooplijst gezet. Beleggers verwerken daarnaast nog het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank hield zoals verwacht het rentetarief ongewijzigd. De beleidsmaker van de Fed gaven daarbij aan dit jaar maar één renteverlaging te voorzien. In maart gingen ze nog uit van drie renteverlagingen dit jaar. Voor 2025 worden wel meer verlagingen van het rentetarief voorzien.

2 uur geleden
Belgische bierbrouwers hadden in 2023 een historisch slecht jaar

BRUSSEL (ANP) - Belgische bierbrouwers hebben een historisch slecht jaar achter de rug. Zowel de binnenlandse bierconsumptie als de export daalde vorig jaar sterk, meldt branchevereniging Belgische Brouwers, met leden als AB InBev (Jupiler, Hoegaarden, Leffe en Stella Artois), Duvel en Grimbergen.

2 uur geleden
Inkomsten songwriters VS bedreigd door Spotify-bundel met boeken

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse muzieksector is niet blij met de toevoeging van luisterboeken op Spotify. Een Amerikaanse brancheorganisatie voor de muziekuitgeverijsector heeft een klacht ingediend bij de concurrentiewaakhond Federal Trade Commission (FTC) omdat Spotify luisterboeken aanbiedt aan abonnees, waardoor liedjesschrijvers lagere royalty's krijgen van de muziekstreamingsdienst.

2 uur geleden
OpenAI verdubbelt omzet naar 3,4 miljard dollar, volgens topman

SAN FRANCISCO (ANP) - OpenAI, het moederbedrijf van ChatGPT, is op weg om zijn jaaromzet te verdubbelen naar 3,4 miljard dollar. Dat heeft topman Sam Altman tegen het personeel gezegd, aldus persbureau Bloomberg en technieuwsite The Information.

2 uur geleden