Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weer iemand opgepakt voor stelen persoonsgegevens bij GGD

Weer iemand opgepakt voor stelen persoonsgegevens bij GGD

UTRECHT (ANP) - Een zesde man is gearresteerd voor diefstal van persoonsgegeven uit de coronasystemen van de GGD. Het gaat om een 18-jarige man uit Den Haag. Hij werd afgelopen vrijdag opgepakt, heeft de politie maandag bekendgemaakt.

De zaak kwam eind januari aan het licht, toen RTL Nieuws ontdekte dat gegevens van mensen die zich op het coronavirus hadden laten testen, te koop werden aangeboden via de chatapp Telegram. Het ging onder meer om namen, adressen, telefoonnummers, geboortedata en burgerservicenummers. Zulke gegevens zijn heel interessant voor cybercriminelen. Zij kunnen de nietsvermoedende gedupeerden benaderen en proberen om ze geld af te troggelen. Maar ze kunnen zich ook bij bedrijven voordoen als de gedupeerden en zo bijvoorbeeld abonnementen afsluiten.

Een 23-jarige man uit Alblasserdam en een 21-jarige man uit Heiloo werden vrij snel opgepakt. Ze werkten voor een callcenter dat de GGD gebruikt voor het maken van afspraken. Zo hadden ze toegang tot de computersystemen en daar zouden ze de persoonsgegevens uit geƫxporteerd hebben.

Later arresteerde de politie ook een man van 25 uit Amstelveen, een 22-jarige man uit Heiloo en een 21-jarige Rotterdammer. De eerste twee verdachten zitten nog vast, de andere drie zijn inmiddels weer vrijgelaten maar blijven verdachte. Het is niet bekend of de Hagenaar nog in hechtenis zit.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil niet zeggen wat de rol van de vier overige verdachten was en houdt het erop dat ze mogelijk betrokken waren. Bovendien zegt het OM niets over in beslag genomen spullen. Het is ook niet bekend of de latere vier verdachten, net als de eerste twee, voor de GGD werkten.

De politie die onderzoekt of mensen de persoonsgegevens hebben gekocht, zegt dat "nog niet" te kunnen uitsluiten.

Meer uit Binnenland

Bewoners Zuid-Limburg vragen om betere bescherming tegen water

ROERMOND (ANP) - Bewoners van plaatsen langs de Geul in Zuid-Limburg willen betere bescherming tegen overstromingen. Komende week spreken bewoners, verenigd in de stichting Samen tegen Wateroverlast, het algemeen bestuur van het waterschap Limburg daarover toe. Ook waterschapspartij AWP pleit voor een hogere norm voor wateroverlast in Limburg.

21 minuten geleden
Twee ontploffingen in Rotterdam, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Op de Strevelsweg in Rotterdam-Zuid is in de nacht van zaterdag op zondag rond 01.15 uur een ontploffing geweest, meldt de politie via X. Daarbij vielen geen gewonden.

5 uur geleden
NS-treinen rijden volgens nieuwe dienstregeling

UTRECHT (ANP) - De treinen van de Nederlandse Spoorwegen rijden vanaf zondag volgens de nieuwe dienstregeling. NS laat daarin ruim 1800 extra treinen per week rijden. Daardoor gaan er bijvoorbeeld ook in de daluren en het weekeinde elk uur vier intercity's tussen de grote steden. Op rustige momenten rijden er op sommige trajecten juist minder treinen.

5 uur geleden
Gewonde na schietpartij in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een schietpartij in een appartementencomplex aan de Asstraat in Den Haag is zaterdagavond iemand gewond geraakt, meldt de politie. Die gewonde is met spoed vervoerd naar het ziekenhuis.

7 uur geleden
Man dood na schietincident in flat in Oss

OSS (ANP) - In een appartement aan de Hertewissel in Oss is zaterdagavond een man dood gevonden, nadat er was geschoten. Dat meldt de politie. De toedracht wordt nog onderzocht, vooralsnog zijn geen verdachten gearresteerd.

7 uur geleden
Kerstboom in Gerbrandytoren IJsselstein brandt voor 25e keer

IJSSELSTEIN (ANP) - Iedereen die de komende dagen in de buurt is van de Utrechtse plaats IJsselstein kan hem vanaf zaterdagavond weer zien: de kerstboom in de Gerbrandytoren, de grote zendmast in IJsselstein. Even na 20.00 uur gingen de lampen aan, "op tijd en alles doet het", zo meldde een woordvoerder van de stichting achter de kerstboom. Het is de 25e keer dat deze kerstboom aan gaat.

12 uur geleden
Consternatie op Koewachter kerstmarkt, drie mannen opgepakt

KOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit Belgiƫ (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).

15 uur geleden