Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weer EU-geld Palestijnen ondanks zorg om onderwijs tegen Israël

Weer EU-geld Palestijnen ondanks zorg om onderwijs tegen Israël

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil miljoenen euro's aan hulp voor de Palestijnse autoriteiten vrijgeven die tot nu toe werden vastgehouden vanwege bezwaren tegen Palestijnse schoolboeken. De door Israël bezette Palestijnse gebieden hebben het geld hard nodig, vindt de commissie, die woensdag officieel besluit.

Het lesmateriaal op Palestijnse scholen is al langer een bron van zorg. Critici bespeuren daarin jodenhaat en wijzen erop dat Israël niet op landkaarten voorkomt en plegers van aanslagen als helden worden opgevoerd. De Hongaarse Eurocommissaris die verantwoordelijk is voor het hulpgeld legde daarom vorig jaar de uitkering van een fors deel daarvan stil en eiste de garantie dat er geen geld naar antisemitische schoolboeken zou gaan.

Maar zonder het EU-geld komt onder meer de gezondheidszorg in de knel, zeggen hulporganisaties. Een flink aantal EU-landen dringt erop aan de voorwaarden los te laten en de hulp te hervatten. De commissie is dat met ze eens en legt daar volgens een woordvoerder nu de laatste hand aan.

Vrees

SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen vindt de ommezwaai "onvoorstelbaar". Hij vreest voor de verdere "vergiftiging" van Palestijnse kinderen, die vrede ook op de lange duur volgens hem alleen maar verder uit zicht zal brengen. "En zo maken we de strijd tegen antisemitisme hier in Europa ook tot een lege huls."

De SGP'er probeert komend najaar opnieuw een rem te zetten op hulpgeld voor de Palestijnen, om die te bewegen wat aan het lesmateriaal te doen. Hij hoopt dat de commissieplannen genoeg onvrede wekken om daarvoor dan wel voldoende steun te vinden in het Europees Parlement.

Meer uit Buitenland

Amerikaanse pier voor hulpgoederen weer verbonden aan kust Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Amerikaanse leger heeft een in moeilijkheden verkerende drijvende pier opnieuw aan de kust van de Gazastrook bevestigd. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van Amerikaanse functionarissen. De pier was onlangs tijdelijk verwijderd van de kust om de slechte omstandigheden op zee.

2 uur geleden
Laatste rivaal Rutte maakt zich op om weg naar NAVO vrij te maken

BRUSSEL/BOEKAREST (ANP) - De Roemeense president Klaus Iohannis laat donderdag weten of hij de leiding over de NAVO aan demissionair premier Mark Rutte laat. Als Iohannis zich terugtrekt uit de race - zoals iedereen verwacht - en de Nederlander steunt, staat niets Rutte meer in de weg om NAVO-secretaris-generaal te worden.

3 uur geleden
Stroomvoorziening in Ecuador nagenoeg hersteld

QUITO (ANP/RTR) - In Ecuador komt de stroomvoorziening geleidelijk weer op gang na een landelijke stroomstoring die ongeveer vier uur duurde, meldt minister Roberto Luque van Openbare Werken op X. Inmiddels heeft zo'n 95 procent van de Ecuadoranen weer stroom.

3 uur geleden
Oxfam: meer klimaatvluchtelingen door droogte en overstromingen

DEN HAAG (ANP) - Wereldwijd slaan steeds meer mensen op de vlucht door klimaatgerelateerde rampen, zoals overstromingen en extreme droogte. Volgens een overzicht dat Oxfam Novib donderdag op Wereldvluchtelingendag publiceerde, is het aantal klimaatvluchtelingen in de tien zwaarst getroffen landen meer dan verdubbeld in tien jaar tijd.

7 uur geleden
Heel Ecuador zit zonder stroom

QUITO (ANP/RTR) - Ecuador is getroffen door een landelijke stroomstoring, meldt minister Roberto Luque van Openbare Werken op X. De autoriteiten werken aan een oplossing van het probleem.

7 uur geleden
Dodental onder deelnemers hadj opgelopen

MEKKA (ANP/AFP) - Het aantal sterfgevallen tijdens de hadj in Saudi-Arabië is opgelopen tot boven de negenhonderd. Deelnemers van de pelgrimstocht hebben dit jaar te maken met zeer hoge temperaturen en die hitte is honderden mensen fataal geworden.

9 uur geleden
Poetin aangekomen in Vietnam

HANOI (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin is aangekomen in Vietnam, melden Russische persbureaus. Hij bezoekt het Zuidoost-Aziatische land voor het eerst sinds 2017 om de banden aan te halen.

10 uur geleden