Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weer een website voor hulp bij stemadvies online: Kieskompas

Weer een website voor hulp bij stemadvies online: Kieskompas

AMSTERDAM (ANP) - Na de StemWijzer gaat woensdag in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart ook de tweede grote stemhulp online, Kieskompas. Beide sites hielpen bij eerdere verkiezingen miljoenen twijfelende kiezers met het maken van hun stemkeuze.

In het Kieskompas krijgen mensen dertig stellingen voorgelegd en zien ze naar aanleiding van de antwoorden "het politieke landschap 2021, het assenstelsel met de positie van de politieke partijen". Voor mensen die "politiek best ingewikkeld vinden", is een variant gemaakt waarbij men hulp krijgt van een zogenoemde avatar: Steffie. Die leest de stellingen voor en geeft uitleg bij ingewikkelde woorden.

Kieskompas werd in 2006 opgericht door politicoloog André Krouwel, universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. De stemhulp werkt samen met dagblad Trouw. Kieskompas is ook internationaal actief. Kieskompas heeft voor drie onderwerpen een verdiepende stemhulp gemaakt: over de zorg, de woningmarkt en het onderwijs. Het WoonKieskompas is ook vanaf woensdag beschikbaar. De kieskompassen over zorg en onderwijs volgen op 24 februari.

Die andere stemhulp, StemWijzer, ging een week geleden online en is woensdag, volgens een "veilige schatting" een miljoen keer geraadpleegd, aldus de woordvoerster van maker ProDemos. Bij de StemWijzer kunnen mensen bij dertig stellingen aangeven of ze het ermee eens of oneens zijn. Deze kieshulp vergelijkt de keuzes met de partijprogramma's van 30 van de 37 partijen die aan de komende verkiezingen meedoen. Aan het eind zien mensen hoe hun eigen antwoorden overeenkomen met elke partij. Mensen kunnen ook aangeven welke onderwerpen ze belangrijk vinden, zodat de StemWijzer de antwoorden op die stellingen kan laten meewegen.

Traditioneel worden elke keer dat er verkiezingen worden gehouden ook meer specifiekere stemadhulpsites gelanceerd. Onlangs ging bijvoorbeeld een 'lhbti-kieswijzer' online, gemaakt door belangenorganisatie COC. Die heet Rainbowvote.nu. Daarop staat hoe partijen denken over onderwerpen die belangrijk zijn voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transpersonen en mensen die interseksueel zijn. Ook online staat inmiddels www.politiekesekswijzer.nl online, waarmee de samenstellers het onderwerp seks en seksualiteit, zowel nationaal als internationaal, bij jongeren en de politiek nog beter onder de aandacht willen brengen. En ook de Nationale Jeugdraad (NJR) heeft een stemhulp gemaakt: de jongerenkieswijzer. Daarin worden mensen 'geholpen' met vijftien stellingen voornamelijk over thema's die jongeren zullen aanspreken.

Meer uit Binnenland

Politievakbond ACP: tijd dat clubs en KNVB hard optreden

DEN HAAG (ANP) - Politiebonden ACP en de Nederlandse Politiebond (NPB) roepen op tot maatregelen na de ongeregeldheden zondag bij de Johan Cruijff ArenA. Na de gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord werden vernielingen aangericht bij de hoofdingang van het stadion en voerde de ME charges uit.

1 uur geleden
Drie aanhoudingen na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Tijdens de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA zondagmiddag na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zijn drie mensen aangehouden. De politie zegt meer aanhoudingen niet uit te sluiten.

2 uur geleden
Politie: orde is hersteld rond Johan Cruijff ArenA

AMSTERDAM (ANP) - Na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zondagmiddag zijn ongeregeldheden uitgebroken en zijn aanhangers van Ajax de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA binnengedrongen. De politie meldt dat inmiddels "de orde is hersteld".

3 uur geleden
Politie zet traangas in bij ongeregeldheden rond ArenA

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord verzamelden aanhangers van Ajax zich bij de hoofdingang. Ze riepen leuzen aan het adres van het bestuur en eisten het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat, meldt een ANP-verslaggever ter plaatse.

4 uur geleden
ME grijpt in buiten ArenA na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Nadat de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord definitief werd gestaakt, heeft de Mobiele Eenheid zondagmiddag ingegrepen. Buiten de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hadden teleurgestelde supporters zich verzameld bij de hoofdingang. Ze riepen onder meer leuzen als "Kankerbestuur" en "Wij willen Ajax zien". Ook werd om het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat gevraagd.

5 uur geleden
Man (73) en vrouw (71) in Amsterdam zwaargewond door mishandeling

AMSTERDAM (ANP) - Een 73-jarige man en een 71-jarige vrouw uit Amsterdam zijn zaterdagavond zwaargewond op straat gevonden. Een 44-jarige buurman is opgepakt en wordt ervan verdacht het stel zwaar te hebben mishandeld in de Geertruida van Lierstraat in Amsterdam Nieuw-West. Ook wordt hij verdacht van poging tot doodslag.

6 uur geleden
Sweet Dreams is grootste kanshebber bij Gouden Kalveren

UTRECHT (ANP) - De Oscarinzending Sweet Dreams is met acht nominaties de grootste kanshebber bij de Gouden Kalveren. De nominaties voor de belangrijkste Nederlandse filmprijzen werden zondag bekendgemaakt tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. De prijzen worden vrijdag op de laatste dag van het filmfestival uitgereikt in de Stadsschouwburg.

7 uur geleden