
Weer duizenden Myanmarezen de straat op
YANGON (ANP/AFP/RTR) - Duizenden anti-coupdemonstranten zijn maandag in dorpen en steden in Myanmar de straat opgegaan om voor de derde dag op rij te protesteren tegen het afzetten en arresteren van leider Aung San Suu Kyi door het leger.
In de grootste stad van het land, Yangon, liep een groep boeddhistische monniken mee met arbeiders en studenten. De demonstranten droegen volgens getuigen rode spandoeken in de kleur van de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van Suu Kyi met zich mee. "Laat onze leiders vrij, respecteer onze stemmen, verwerp de militaire staatsgreep", stond op een bord. Op andere borden stonden teksten als "Red de democratie" en "Zeg nee tegen dictatuur". Veel demonstranten waren in het zwart gekleed.
De protesten van zondag waren de grootste sinds de Saffraanrevolutie onder leiding van boeddhistische monniken in 2007, die democratische hervormingen op gang hielpen. De staatsgreep van het leger op 1 februari maakte daar een einde aan. Tot dusver waren de demonstraties vreedzaam, in tegenstelling tot het bloedige optreden tijdens eerdere wijdverbreide protesten in 1988 en 2007.
De militaire staatsgreep volgde een week geleden op een eclatante verkiezingsoverwinning van de NLD in november. De stembusgang bleek een afgang voor de partij waar de militairen op hadden gerekend. Zij claimen nu verkiezingsfraude en hebben de macht weer naar zich toegetrokken. Minstens rond de 150 leden van de regering, inclusief de president Win Myint, parlementariërs, hoge ambtenaren, activisten en journalisten zijn opgepakt.
In Myanmar, dat destijds Birma heette, werd in 1962 een militaire staatsgreep gepleegd waarmee officieren een op communistische leest geschoeide totalitaire staat vestigden die pas sinds het einde van de vorige eeuw heel langzaam vrijer is geworden. De 'staatsraad' waar de militairen mee regeerden werd pas in 2011 ontbonden.
Meer uit Buitenland
BASEL (ANP) - Anti-Israëlactivisten hebben zich verzameld bij de openingsceremonie van het Eurovisie Songfestival in Basel. De demonstranten met Palestijnse vlaggen roepen in koor "shame on you" ("schaam je"), "free Palestine" en joelen "boe".
1 uur geledenJERUZALEM (ANP/RTR) - Israël steunt een Amerikaans plan om de levering van humanitaire hulp aan de Gazastrook te hervatten, zegt minister van Buitenlandse Zaken Gideon Saar. De Amerikaanse ambassadeur Mike Huckabee kondigde vrijdag aan dat er een nieuw 'mechanisme' zou worden opgezet voor de hulpverlening.
2 uur geledenANKARA (ANP/AFP/RTR) - Turkije is bereid vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne te faciliteren. De aankondiging komt nadat de Russische president Vladimir Poetin direct overleg in Istanbul had voorgesteld.
2 uur geledenVATICAANSTAD (ANP) - De nieuwe paus Leo XIV is voor het eerst voorgegaan in het zondagsgebed op het Sint-Pietersplein. Vanaf het balkon sprak hij over het lijden in Oekraïne en de Gazastrook en riep hij wereldleiders op zich hard te maken voor een einde aan oorlogen.
3 uur geledenKYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt op X dat zijn land bereid is tot gesprekken met Rusland, maar ook dat een staakt-het-vuren de eerste stap is richting het beëindigen van de oorlog. Hij ziet het Russische voorstel voor onderhandelingen als "een positief teken".
5 uur geledenSEOUL (ANP/RTR) - Een poging van de Zuid-Koreaanse regeringspartij om op het laatste moment van presidentskandidaat te wisselen is mislukt. De partijtop wilde dat oud-minister Kim Moon-soo plaatsmaakte voor de pas afgetreden waarnemend president en premier Han Duck-soo.
6 uur geledenPRZEMYSL (ANP/AFP) - Het voorstel van de Russische president Vladimir Poetin om op 15 mei in Istanbul onderhandelingen met Oekraïne te beginnen om een eind te maken aan de oorlog is "een eerste stap, maar niet genoeg". Dat zegt de Franse president Emmanuel Macron.
8 uur geleden