Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weer duizenden Myanmarezen de straat op

Weer duizenden Myanmarezen de straat op

YANGON (ANP/AFP/RTR) - Duizenden anti-coupdemonstranten zijn maandag in dorpen en steden in Myanmar de straat opgegaan om voor de derde dag op rij te protesteren tegen het afzetten en arresteren van leider Aung San Suu Kyi door het leger.

In de grootste stad van het land, Yangon, liep een groep boeddhistische monniken mee met arbeiders en studenten. De demonstranten droegen volgens getuigen rode spandoeken in de kleur van de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van Suu Kyi met zich mee. "Laat onze leiders vrij, respecteer onze stemmen, verwerp de militaire staatsgreep", stond op een bord. Op andere borden stonden teksten als "Red de democratie" en "Zeg nee tegen dictatuur". Veel demonstranten waren in het zwart gekleed.

De protesten van zondag waren de grootste sinds de Saffraanrevolutie onder leiding van boeddhistische monniken in 2007, die democratische hervormingen op gang hielpen. De staatsgreep van het leger op 1 februari maakte daar een einde aan. Tot dusver waren de demonstraties vreedzaam, in tegenstelling tot het bloedige optreden tijdens eerdere wijdverbreide protesten in 1988 en 2007.

De militaire staatsgreep volgde een week geleden op een eclatante verkiezingsoverwinning van de NLD in november. De stembusgang bleek een afgang voor de partij waar de militairen op hadden gerekend. Zij claimen nu verkiezingsfraude en hebben de macht weer naar zich toegetrokken. Minstens rond de 150 leden van de regering, inclusief de president Win Myint, parlementariërs, hoge ambtenaren, activisten en journalisten zijn opgepakt.

In Myanmar, dat destijds Birma heette, werd in 1962 een militaire staatsgreep gepleegd waarmee officieren een op communistische leest geschoeide totalitaire staat vestigden die pas sinds het einde van de vorige eeuw heel langzaam vrijer is geworden. De 'staatsraad' waar de militairen mee regeerden werd pas in 2011 ontbonden.

Meer uit Buitenland

Brazilië presenteert plan tegen illegale ontbossing Amazonegebied

BRASILIA (ANP/RTR/AFP) - De Braziliaanse regering heeft bekendgemaakt hoe zij de illegale ontbossing in het Amazonegebied tegen 2030 wil beëindigen. Meer dan tien ministeries zullen volgens een nieuw plan samenwerken bij onder meer het voorkomen en opsporen van milieumisdrijven.

56 minuten geleden
Celstraffen voor mishandeling van familielid Brigitte Macron

PARIJS (ANP/AFP) - Twee personen hebben in Frankrijk celstraffen van twaalf tot vijftien maanden gekregen wegens het mishandelen van een achterneef van Brigitte Macron, de vrouw van president Emmanuel Macron. Het slachtoffer werd aangevallen in de marge van een protest tegen pensioenhervormingen.

2 uur geleden
Hooggerechtshof buigt zich over de 'te kleine van Trump'

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat zich buigen over anti-Trump T-shirts met het opschrift Trump Too Small (Trump te klein), dat ook een schunnige betekenis kan hebben. Een advocaat heeft de leuze laten registreren als merk, zonder toestemming van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. De Amerikaanse nationale overheid is het daar niet mee eens.

3 uur geleden
Ex-vicepresident Pence doet mee aan presidentsverkiezingen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence gaat meedoen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. De rechterhand van voormalig president Donald Trump meldde zich aan bij de verkiezingscommissie, berichten Amerikaanse media. Op 7 juni zou hij zijn campagne willen starten voor de voorverkiezingen bij zijn Republikeinse partij.

5 uur geleden
EU-hof: hervorming rechterlijke macht in Polen schendt EU-recht

LUXEMBURG (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De hervorming van de rechterlijke macht die Polen in 2019 invoerde, schendt het EU-recht. Die hervorming is zelfs een achteruitgang wat de rechtsstaat betreft, oordeelt het Europees Hof van Justitie.

6 uur geleden
CNN: Oekraïne heeft netwerk in Rusland voor sabotageacties

MOSKOU (ANP) - Oekraïne heeft in Rusland een netwerk opgezet van sympathisanten en experts die sabotageacties moeten uitvoeren, zeggen ingewijden tegen nieuwszender CNN. De bronnen zouden zich baseren op Amerikaanse inlichtingen en stellen dat Oekraïne ook drones verstrekt om aanvallen mee uit te voeren.

7 uur geleden
Kremlin: nep-Poetin op de radio na hack

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Een radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers verantwoordelijk houdt voor het uitzenden van de speech.

8 uur geleden